Ny termin, nya utmaningar!

Så var det dags för terminsstart i Lund i dag. Det visade sig vara ett trettiotal studenter som ska läsa antingen hela 30-poängsblocket i lingvistikens grunder, eller läsa delkurser, och jag tillhör alltså den förra gruppen. Vi fick naturligtvis en del praktisk information . bland annat att all kurslitteratur finns i Språk- och Litteratircentrums bibliotek - och att vi när vi har betalat terminsräkningen får hemsickat ett så kallat studentkort som vi sedan ska visa upp när vi skriver salstentorna. De flesta tentor kommer alltså att ske i sal men även en del hemuppgifter kommer att förekomma som examination - mer om det senare när terminen har startat på riktigt. Det har visat sig att en av de studenter som också kommer att läsa lingvistikkursen har gått i samma gymnasium som jag - på samhällsprogrammet - men gick ut för ett par år sedan. Den första riktiga föreläsningen är på måndag i nästa vecka och det är i delkursen "Språkets struktur och funktion", vilket innebär att jag hoppas att jag inom några dagar får hem den bok jag har beställt via nätet. Så jag får väl fördriva tiden fram till dess med att fortsätta läsa in mig på den litteratur jag redan  har. Vad  som står på agendan härnäst är dock att fixa mat.

Skolstart i morgon ...

... vilket har gjort att jag har spenderat hela dagen med att "ladda". Det ska faktiskt bli skönt att återgå till det vanliga livet igen - och jag hoppas INNERLIGT att det är denna termin jag kommer att lägga fram min C-uppsats. Jag har faktiskt jobbat en del med uppsatsen båda dessa dagar och känner mig, om sanningen ska fram, innerligt trött på det hela just nu. Så i stället har jag laddat med att börja kolla de böcker jag lånade för inte så länge sedan. Just nu känns det so att mitt liv BARA består av plugg, men jag har faktiskt vant mig vid det. Det ska faktiskt bli intressant att börja läsa den kurs jag har kommit in på. I veckan som kommer är det enligt schemat bara en enda föreläsning, nämligen introduktionsmötet, och därefter äger föreläsningarna rum fyra förmiddagar i veckan. Eftersom det blev en del förmiddagsföreläsningar i höstas också så är jag van vid detta även om det till en början kan kännas jobbigt att gå upp tidigt.

28 augusti

När detta skrivs har jag precis, tillsammans med några kompisar, käkat kebab till kvällsmat. Det var hur gott som helst och just kebab är något jag aldrig har testat att göra själv, men det kanske man skulle prova någon gång. I dag har det i övrigt inte hänt så mycket mer än att dagen har varit fylld av städning och plugg - det känns faktiskt mer än bra att lägenheten är fin till helgen - då jag för övrigt inte ska lyfta ett finger för min kusliga uppsats.
  Senast jag var i stan gjorde jag ett fynd i en av butikerna i centrum. Jag var nämligen ute efter en shoppingvagn - av någon anlednng så glömde jag min förra på gården när jag slängde sopor och sedan var det väl någon som tog vara på den. Nåväl, nu har jag alltså fixat en ny. Efter att ha tittat på dem som fanns på Åhléns - väldigt fina modeller, dock till priset av 600 kronor stycket - bestämde jag mig för att också kolla i affären Pläders Väskor, där jag aldrig har handlat tidigare. Där fick jag faktiskt tag i en vagn för 500 kronor - men vi får å andra sidan hoppas att det dröjer tills jag behöver köpa en ny igen.

Besök på stadsbiblioteket

I eftermiddags blev det en runda till stans centrala delar eftersom jag skulle försöka få tag i litteratur till lingvistikkursen. Det var sammanlagt sex titlar jag skulle ha tag i och tre av dem visade sig finnas inne. De övriga fick beställas via datorn så om ett par veckor eller så kan jag nog vänta mig att få dem också. En av de böcker jag redan i dag fick tag i var "Fonetikens grunder" som behandlar läran om språkljuden. Enligt litteraturlistan är det, vad jag har förstått, meningen att hela boken ska läsas så det har jag börjat med redan nu i eftermiddag. Eftersom jag läste en enveckas kurs i just fonetik när jag läste första terminen i svenska i Helsingborg, så kände jag igen en hel del av det som togs upp i boken. Jag har även hunnit med att läsa lite i en av de andra böcker jag lånade, "Människans språk", har inte hunnit komma in så jättemycket i den ännu så jag fortsätter läsa i morgon.

Skola igen om en vecka ...

... så tidigt på onsdag eftermiddag denna vecka blir det till att åka in till biblioteket för att kolla efter de böcker som är mest relevanta i nuläget. Kursen jag ska läsa är upplagd på det sättet att två delkurser läses parallellt, med vardera två föreläsningar per vecka, vilket innebär att jag kommer att vara nere i Lund fyra förmiddagar i veckan. Det låter mycket - speciellt med tanke på att resan ner tar nästan en timme - men jag kan ju använda eftermiddagarna till att läsa, det har jag alltid gjort innan. I dag har det för överigt blivit s att jag via nätet har beställt en av de första kursböcker som kommer att användas. Just den boken frågade jag efter på Stadsbiblioteket sist jag var där, men nu har jag alltså beställt den via nätet. Det beror mest på att det enligt litteraturistan är hela 220 sidor i den boken som är relevanta för kursen. Visserligen kostade boken 224 kronor på den sida där jag beställde den men jag tycker ändå det är bättre att ha den själv än att man ska behöva låna om den gång efter annan. I en del av de andra böckerna som kommer att användas är det relevanta sidantalet mindre, men det blir ändå en del att läsa - som alltid när det gäller högskolestudier. Det är alltså grundkursen i lingvistik jag ska läsa, tror att det blir väldigt intressant. Vad jag kommer att göra är alltså att efterfråga böckerna som kommer att användas både i "Språkets struktur och funktion" och "Fonetikens grunder". Det har visat sig inte vara så hiskligt många böäcker jag behöver få tag på, jämfört med vad fallet har varit när jag har läst svenska. Det beror dels på att jag redan har en del av kurs- och referenslitteraturen själv, och dels på att en del material delas ut på föreläsningarna.
  I dag har jag för övrigt jobbat en del med min kusliga uppsats i svenska. En slutsats jag kom fram till - det gällde andelen strykningar av infinitivmärket i en av de korpusar jag har använt - visade sig inte stämma alls, men anledningen till det var bara att jag hade glömt att räkna med en massa fall där ingen typ av ord finns mellan "kommer" och satsens huvudverb. Så kan det gå - men det var ju tur att jag själv upptäckte vad felet var - fuska skulle jag aldrig göra. Den korpus jag räknade i inehåller så pass omfattande material att det är lätt att tappa tråden, men jag hittade den som sagt igen. Vad jag själv också har märkt är att jag har blivit mycket duktigare på att dra slutsatser, vilket är något som jag alltid har tyckt är väldigt svårt ibland. I arbetet med C-uppsatsen tycker jag dock som sagt att just det har gått över förväntan, men om man bara undviker saker man har svårt för så lär man sig ju heller inget.

Uppträdande på Furuboda i somras


Vissa saker gör mig ARG ...

... och en sådan sak har jag precis varit med om. I går när jag var i stan passade jag på att ta ut lite pix från mitt bankkonto, och den summa kontoutdraget visade var INTE den summa jag trodde att jag hade kvar, summan visade sig vara mycket mindre än vad jag trodde. Nu har jag å andra sidan precis fått reda på att det är BANKEN och inte jag som har gjort fel här, vilket är orsaken till det felaktiga "tillgängliga belopp" som kontoutdraget visade. Vad banken har gjort är nämligen att de har dragit pengar som de inte skulle ha dragit. Klantigt eller vad? Jag anser att pengar är ett *censur* elände, och kanske speciellt då om man är student, men det var tur att det fixade sig denna gång även om jag ett tag faktiskt var orolig för att JAG skulle ligga bakom felet. Skönt att det har fixat sig nu.

Frisörbesök igen

När detta skrivs är jag precis hemkommen från ett besök på Salong G:son nere i stan. Eftersom jag åkte hemifrån redan vid tjugo i två infann jag mig på frisersalongen i god tid innan jag skulle klippas. När jag kom dit var det tyvärr bara en frisör i arbete där så därför fick jag sitta och vänta en stund extra. Först vid kvart över två blev det min tur att få frisyren fixad :) Precis som förra gången ville jag få håret uppklippt, vilket jag även fick och blev lika nöjd med resultatet denna gång. Dessutom fick jag håret fixat med plattång vilket jag aldrig använder hemma. Det var en tjej i typ tjugoårsåldern som klippte mig och hon var faktiskt riktigt duktig. Det visade sig att hon inte hade gått frisörlinje på gymnasiet utan utbildat sig till frisör först därefter. Hon var väldigt pratsam vilket de verkar vara på det stället, den som klippte mig sist jag var där snackade också i parti och minut :) Nåväl, min taxi hem kom också i god tid, och som tur var blev det raka vägen hem så nu sitter man vid datorn och skriver. Ha det bra folks!

17 augusti

I förmiddags fick jag ytterligare ett mail från den person som har haft hand om kursen i ortnamnsforskning i Lund, och det visade sig att jag kommer att bli godkänd på kursen eftersom min skriftliga uppgift blev godkänd.  Så den 9 september klockan 10:30 är det preliminärt bestämt att jag ska ner till Lund, men jag får kolla schemat för den lingvistikkurs jag ska läsa innan jag vet att det är okej, det kan nämligen vara så att de två sakerna krockar eftersom föreläsmningarna i lingvistik ligger just på den tidpunkten.

Profilbild fixad på Facebook!

I går fixade jag ÄNTLIGEN till min profil på Facebook på så sätt att jag lade in en profilbild. Det blev en bild från när jag uppträdde på scenkvällen på Solskensvecka 2 i somras. Dessutom la jag in i profilalbumet en beskuren version av samma foto så nu kan jag ändra lite som jag vill om jag skulle känna för det :)
  För övrigt ska jag till frisören på tisdag - dags att fixa till sig så att man är fin tills skolan startar. Det kan ju även vara så att man kanske med sin egen kamera tar en bild som sedan i framtiden hamnar i profilen på Facebook och då är det kanske en fördel om man ser bra ut (därmed inte sagt att jag anser det vara något fel med de profilbilder jag hittills har lagt upp på Facebook men ni fattar vad jag menar :)).

Snart färdig med namnforskningen :)

När detta skrivs har jag precis jobbat med uppgiften i namnforskning och gjort de ändringar som behövdes. Så senast tisdag i nästa vecka kommer jag att maila in detta till läraren. Jag trodde att det skulle ta typ hela dagen att göra ändringarna men det visade sig alltså inte göra det :) Lite grann är det alltså fortfarande kvar att fixa men jag tror allt att jag klarar tidsfristen ändå. Så nu kan jag i stället fokusera mer på att fixa det som ska fixas med C-uppsatsen - vilket jag dock kommer att ta itu med först i eftermiddag när jag ätit lunch och varit på Maxi för att veckohandla.

11 augusti

När jag precis - för sisådär fem minuter sedan - kollade min mail noterade jag att jag hade fått ett medddelande från den lärare som har hand om namnforskningskursen på Språk- och Ortnamnsarkivet i Lund. Hon var faktiskt väldigt nöjd med det jag hittills har skrivit - vilket jag blev aningen förvånad över, faktiskt. Nu återstår endast lite småändringar innan den slutliga versionen skickas in och enligt mailet avslutas kursen någon gång i september när jag varit nere en gång till och träffat den ansvariga läraren. (Av mailet att döma verkade det dock som att jag absolut inte kommer att bli underkänd med tanke på vad jag har presterat hittills i kursen!) Måste erkänna att det känns bra att vara så nära slutet när det gäller denna självstudiekurs, för sedan är det ju även så att jag nu i höst också ska lägga fram min C-uppsats i svenska.
  När jag skriver detta är jag även just hemkommen från Danmark, där jag har tillbringat dagen tillsammans med pappa och Cia. De hämtade mig hemmavid strax efter halv tio i förmiddags varefter vi åkte till Helsingborg för att ta färjan över till Helsingör. (Jag passade då även på att köpa en förpackning hårda fruktkarameller, "Fruit Drops" i kiosken på båten.) Väl framme i Danmark blev det till att sätta sig i bilen igen för att köra mot byn Humlebaek, där Louisiana ligger. Det första vi gjorde när vi kom fram var att gå runt och titta på den samling av konst som finns där.  Bland annat har Louisiana en del tavlor av en konstnär vid namn Asger Jorn, och jag kände faktiskt igen en av hans tavlor, "Dödsberusade danskar", vid första anblicken utan att ens först ha tittat på den skylt där tavlans titel, året den målades och konstnärens namn står. (Så kan det gå när man läser för mycket i Bra Böckers Lexikon!) Efter att ha kollat runt lite till bestämde vi oss för att ta en fika i muséets café, för min del blev det ett wienerbröd och en kopp kaffe. Efter fikat fortsatte rundturen och när vi hade sett allt som fanns att se körde vi tillbaka till Helsingör för att hinna äta lunch och gå runt och titta lite i affärer innan det var dags att ta färjan tillbaka till Helsingborg. Vi stannade och åt på en restaurang mitt i stan och eftersom det var fint väder satt vi utomhus. Pappa och Cia åt panerad spätta medan jag valde biff och pommes frites med sallad. Efter detta hade vi fortfarande lite tid på oss innan det var dags att återvända hem så det blev att gå runt lite till. Därefter tog vi båten tillbaka till Helsingborg och sedan körde pappa och Cia mig hem. Tack båda två för en jättetrevlig dag!

10 augusti

Det har, som ni vet, blivit en hel del skolarbete de senaste dagarna. För cirka en timme sedan skickade jag in till Språk- och Folkminnesarkivet i Lund det jag har skrivit på uppgiften i namnforskning, och i svarsmailet från läraren stod att hon skulle återkomma med kommentarer i morgon när hon har läst allting. Tror dock inte att jag hinner få något svar innan det är dags att åka till Danmark, så jag anser att det bästa jag kan göra i morgon är att helt enkelt koppla bort alla sådana tankar :)

9 augusti

 Ja, vad ska man säga om den gångna dagen då, det har väl varit ganska trevligt tycker jag :) Mammas äldsta bror fyller år i dag så mamma, jag och Matilda tog en sväng dit nu i eftermiddags. Dessutom snackade jag med pappa i telefon i kväll, angående den förestående utflykten till Danmark - och nu har det visat sig att hans sambo har möjlighet att följa med vilket jag ju blev jätteglad för. Vi bestämde även att vi på vägen till Danmark skulle åka över Öresundsbron, för att ta färjan på hemvägen. Ja ja, alla sätt är bra :) Dessutom ger vi oss i väg redan vid niotiden på tisdag morgon så de sa att de kunde ringa vid kvart i åtta för att väcka mig. Det kan ju vara så att jag ställer klockan på ringning själv - eller ännu bättre går och lägger mig i extra god tid i morgon kväll.

Hembygdsparken och Danmark :)

I torsdags eftermiddag gjorde jag och ett gäng vänner en utflykt till Ängelholms hembygdspark. Jag blev inbjuden med ganska kort varsel och tackade givetvis ja eftersom jag inte hade annat för mig. Så efter att ha packat in picknickmaten och kubbspelet i bagaget gav vi oss i väg. Vi hade verkligen tur med vädret denna kväll och speciellt jag tyckte att det var jätteskönt att komma ut en runda. Väl framme fick vi tag i ett bord vilket vi alla tyckte var smidigare än att bre ut en filt i gräset - eftersom vi bland annat hade med oss pastasallad som kanske hade riskerats att spillas ut om vi hade suttit på marken :) Efter att maten var uppäten blev det kubbspel där de flesta av oss - bland annat jag - ställde upp. Tidigare gånger jag har spelat kubb har det gått så där för mig eftersom jag har tyckt att det har varit svårt att få ner den "pinne" man siktar på, men den här gången lyckades faktiskt mina kast flera gånger i rad. Vi delade upp oss så att vi spelade tjejer mot killar och  killarna vann båda omgångarna - men vem sörjer över det när kvällen i övrigt var toppen?
  I går kväll ringde även pappa till mig eftersom vi skulle bestämma när resan till Danmark blir av. Nu är det bestämt att det blir på tisdag i nästa vecka - vilket vi även bestämde preliminärt innan det blev helt fastställt. Det blir bara jag och pappa som åker, men det blir nog jättekul ändå, det är ju trots allt inte varje dag man kommer till Danmark :)

6 augusti

Grattis kusin Daniel på 19-årsdagen!!!

"Varje dag är som den i går ..." *

Ännu en dag är snart till ända - och tro't eller ej men jag har faktiskt jobbat med uppsatsen i dag IGEN - men inte bara det utan även namnforskningen har fått sitt och den hoppas jag VERKLIGEN bli klar med inom en inte alltför avlägsen framtid. Samtidigt tycker jag faktiskt att det är en inte så liten fördel att ha något att  fylla dagarna med. I dag lyckades jag få rätsida på ännu mer i uppsatsmanuset och infogade bland annat ytterligare en tabell vilket innebar att mer text fick stryka på foten. I sanningens namn tycker jag också att texten börjar se mycket tydligare ut nu när en del av den kanske störande textmassan är borta. Det är ju faktiskt så att uppsatsen ska gå att läsa både för den som ska granska den och den eller de som blir intresserade i framtiden.

* Textrad lånad från inledningssången i Disneys "Skönheten och Odjuret".


Middag och uppsatsfixande ...

I dag har jag varit så rolig att jag inledde dagen (efter frukost) med att jobba med uppsatsen ... Jag har tyckt att en del saker har varit svåra att få ihop och nu har jag även blivit varse varför. Det har att göra med att jag har missat en massa beräkningar när jag skulle sammanställa en del av resultatet - så jag har fått gå tillbaka igen för att rätta till det vilket nu är fixat. Det låter kanske lagom roligt att sitta med detta arbete på en helg - speciellt som jag ju faktiskt HADE lovat mig själv att låta skolarbetet ligga nere nu i helgen. Det känns dock bra att ha fått rätsida på det jag inte trodde mig få ihop.
  Ett besök i Vejbystrand har även hunnits med i dag eftersom mamma bjöd hem mig, Lisa, Anton och Mira på middag. Därför kom mamma och hämtade mig hemmavid vid tretiden och när vi var hemma kom Lisa, Anton och Mira från stan. Det var naturligtvis kul att se alla igen eftersom vi inte ses så ofta. (I sanningens namn var det speciellt kul att återse Mira. Hon har börjat prata lite grann, alltså inga meningar utan än så länge enstaka ord, till exempel säger hon ofta "Mira".) Tyvärr blev det bara jag, Lisa, Anton och Mira som samlades hemma hos mamma eftersom Linus är med pappa i Stockholm fram till på onsdag, Mikael jobbade när vi åt middag och Matilda var på gymnastikläger på Lingvallen i Skälderviken. Man kan lugnt säga att de gick miste om en god middag, det serverades nämligen grillad kyckling med klyftpotatis och sallad. Efter det serverades kaffe och tyvärr hade jag inte med mig några hembakta kakor denna gång så det kanske blir vid nästa tillfälle. Vid åttatiden var det dags för Mira att dricka välling och efter det bar det av hem för oss allihop, jag hade sådan tur att jag fick skjuts med Lisa, Anton och Mira  tillbaka till Ängelholm.

Amerikanska pannkakor

Jag testade faktiskt något till lunch i går som jag aldrig tidigare har lagat - eller faktiskt ska jag väl inte säga, jag brukar ganska ofta testa nya recept, från webben, i Stora Kokboken etc. Denna gång blev det ett recept från webben, det rörde sig om "Amerikanska pannkakor". Skillnaden mot "vanliga" pannkakor är att man tillsätter bakpulver i smeten till amerikanska pannkakor vilket gör att de jäser i stekpannan. Eftersom man även tillsätter lite socker i smeten blir de även lite sötare än "vanliga" pannkakor. Det blev hur gott som helst så det gör jag gärna om :)
  Dessutom räknar jag ner dagarna, i dubbel bemärkelse. På måndag är det exakt fyra veckor kvar tills lingvistikkursen startar i Lund, och jag hoppas snart kunna ta mig till biblioteket för att kolla kurslitteratur. Dessutom räknar jag ner dagarna tills pappa o co kommer hem från sin lilla tripp så att vi kan åka till Danmark :)

RSS 2.0