Besök hos farsan

Var i Vejbystrand och hälsade på pappa och Cia idag. Det är faktiskt alltid lika roligt att komma dit. Pappa höll på med trädgårdsarbete, eller rättare sagt så  rörde sig detta arbete om att lägga tegelstenar utefter nederkanten på två av husväggarna. Blev faktiskt riktigt snyggt om jag får säga det själv. Tyvärr hade en inte särskilt liten spindel - den hiskliga långbenta sorten - kommit upp ur marken och pappa skulle naturligtvis göra sig rolig (?) genom att visa mig den. Till saken hör att han vet att spindlar är något som får mig att skrika, vilket jag också gjorde den här gången.

I morgon är det för övrigt skoldags igen, jag åker hemifrån vid ett på eftermiddagen och kommer inte att vara hemma igen förrän sex - halv sju på kvällen eftersom den första föreläsningen äger rum redan klockan tre samma dag. Det är en föreläsning i den första av de kurser jag har valt, på den lista med kurser som följde med kallelsen till introduktionsmötet stod att "även de som inte har bestämt sig är välkomna". Det ska bli intressant att se vad det är för kurs och som jag sa i ett tidigare inlägg hoppas jag snart få de böcker jag har beställt från Ängelholms bibliotek.

Mitt vardagsrum är som nytt...

...eftersom jag har fått in en del möbler som tidigare har tillhört Morfar (bra att de kom till nytta). När jag hade varit ute en runda på stan såg jag att min ytterdörr var öppen, det rörde sig dock inte om inbrott utan det var Mamma som hade kommit in genom att använda nyckel - jo, jag har tillåtit att hon har nyckel till min lägenhet under förutsättning att hon inte stjäl saker - vilket jag vet att hon inte skulle göra. Anledningen till att hon var  i min lägenhet var alltså att hon hade transporterat in möbler från Morfars vardagsrum. Därför var hon givetvis inte ensam utan hade min lillebror Micke med och dessutom även min morbror Stefan och kusin Johan från Mölndal utanför Göteborg, och jag kan tala om att de fick slita med att bära upp alla möbler - de tog givetvis hissen vilket var klokt, jag kan tänka mig att det inte är alldeles lätt att gå två personer i en spiraltrappa med en stor soffa mellan sig. De möbler jag fick var ett soffbord samt alltså en soffgrupp bestående av soffa och fåtölj. Som om inte det vore nog hade Mamma även med sig ett par kartonger med diverse saker som har funnits i Morfars hus. Därför har jag ägnat en bra stund åt att packa upp allt och ställa i ordning. Tyvärr fanns det ingen plats för skivorna i CD-stället så de hamnade istället i skåpet bredvid TV:n, som för övrigt snart är överfullt med skivor. Förutom alla skivor fick jag även en kakform som ganska omgående hamnade i köksskåpet. Det var en form av den sorten med löstagbar kant. Har aldrig testat att baka i en sådan form men känner för att prova det inom det närmaste. Dessutom hade jag, när mamma frågade, tackat ja till att ta alla mortlar som har funnits som prydnad i Morfars vardagsrum.  Trots att de är ganska många var det inget problem var jag skulle ställa dem - soffbordet har nämligen en underskiva så det var där de hamnade. Slutligen fick jag även en del gamla bakböcker som nu står i min bokhylla. Med tanke på att jag gillar att baka så kommer jag endera dagen att kolla dessa böcker för att se om jag hittar något intressant :)

Min systerdotter Mira ...

... är så himla SÖT! När jag var ute och gick på stan tidigare idag stötte vi faktiskt ihop - dock var hon inte i sällskap med sin mamma utan det var hennes pappa (Anton) som körde barnvagnen. Det visade sig att de skulle möta Lisa vid Parkskolan för att därifrån ta bilen till Maxi. Nåväl, det är alltid lika roligt att se Mira, varje gång vi träffas blir jag glad. Hon har nu blivit nyfiken på världen omkring sig så därför har hon börjat undersöka nya saker genom att känna på dem - bland annat har jag vid ett okänt antal tillfällen varit nära att bli av med glasögonen för att Mira har varit på väg att ta dem. Något sådant inträffade dock inte den här gången men jag tror att Mira blev glad att se moster i alla fall :)

Looking for some books

Så sent som igår fick jag terminens litteraturlista via mail. Det enda som var anmärkningsvärt var att det inte stod till vilket datum en viss bok ska ha lästs, men det lär jag få reda på vid introduktionsmötet på måndag. Så det jag precis har gjort är att knata in till centrum och efterlysa de första böckerna på biblioteket. Tyvärr visade det sig att ingen av de böcker jag var på jakt efter fanns inne till utlåning, men som vanligt kunde personalen beställa de böckerna från andra bibliotek. Och direkt när jag kom hem efter rundan på stan, ringde jag och kollade så att mina taxiresor till och från Lund nästa vecka stämmer (framresa, återresa och adress där jag lämnas och hämtas). Som tur var stämde allting så nu kan jag ta det lugnt i helgen. Vad gäller litteraturen så är det för övrigt nästan alltid så att det tidigt blir kö, det kan ju vara så att en kurs har många studerande och att det därför blir många som köar för att få låna böcker i Lund, Malmö eller någon annanstans. Jag kan alltså bara hoppas att jag får de beställda böckerna så fort som möjligt.

En vecka kvar ...

... och jag räknar fortfarande ner som ni märker. Satt i x antal timmar och läste gammal svensklitteratur i går kväll, och har ägnat mig åt samma sak i x antal timmar i förmiddags. Nu har jag i alla fall fått veta att jag kommer åka hemifrån vid ett på måndag eftermiddag så att jag är nere i Lund i (förhoppningsvis) god tid innan introduktionsmötet startar. Trots att jag kommer läsa ett ämne som jag har tagit en två terminer lång paus från - eller kanske i stället just tack vare detta uppehåll - så tycker jag att det ska bli skönt att dra igång studerandet igen.

Jag har även hunnit med att titta in på den fantastiska sidan Facebook en runda. En del av mina vänner där har ändrat sina profilbilder - medan jag fortfarande inte har haft möjlighet att lägga upp någon bild. Jag har dock lagt till en hel del applikationer till min profil. Och när jag vid ett tillfälle förra veckan kollade min gästbok blev jag dessutom rejält överraskad över det senast inkomna inlägget - som var skrivet av ingen mindre än Carl Lösnitz!!! Det var ett svar på ett inlägg jag hade skrivit i hans gästbok - där jag bland annat berättade om ett tillfälle då jag hade uppträtt med en av hans låtar - och han tyckte det var "jättekul" att jag gillar de låtar han skriver. För ett par dagar sedan fick jag även ett gästboksinlägg från en gammal skolkamrat som är ett år äldre än jag. Precis som jag har hon gått gymnasiet i Kristianstad men hon gick inte estetiskt program utan medieprogrammet. Det är som sagt jättekul att man kan hitta så många gamla bekanta via Facebook.

Besök hos frisören ...

... var det dags för idag, så nu ser man ut som en ny människa! Det är alltid lika skönt att få håret klippt om det efter två månader mer liknar en höstack än en mänsklig frisyr - för det brukar gå sisådär två månader mellan mina besök hos frisören. Eftersom mitt hår inte bara är tjockt utan också väldigt lockigt så kräver det en del extraarbete i form av  mycket noggrann borstning varje dag, samt naturligtvis tvättning - som dock i kombination med för mycket vistelse i det soliga vädret kan slita ganska mycket på håret. Hur som helst så blev alltså min frilla fixad och det till ett mycket bra pris av 250 kronor. Eftersom det även ingår tvätt i det priset så är det ju extra bra.

Nu har jag också äntligen fått kallelsen till introduktionsmötet i Lund. Alla sådana möten äger rum måndagen den 1 september, och för oss som läser kandidatkursen i svenska är uppropet klockan kvart över två på eftermiddagen och varar cirka en timme. Med kallelsebrevet följde även en lista på de kurser (utöver uppsatsen) som man kan välja under terminen. Jag har ännu inte bestämt mig, så jag får fundera lite till. Under tiden fortsätter jag att läsa kurslitteratur från den svenskkurs jag läste för två år sedan i Helsingborg. Nu har jag lämnat textanalysen för ett tag och gått över till språksociologi vilket jag tycker går ganska bra. Jag har sett att en del av de valbara kurserna handlar om svensk grammatik, vilket jag tror kan vara något, men jag vill inte göra förhastade val utan funderar lite till. För övrigt har jag också repetitionsläst en del av mina gamla kursböcker i svensk grammatik, bara för att den kunskapen inte ska falla bort.

Snart är vi där ...

Idag är det exakt 13 dagar kvar tills terminens föreläsningar börjar nere i Lund. Jag väntar fortfarande på brevet med kallelse till introduktionsmötet men tror inte att jag behöver vänta så länge till. Har jag tur så dimper brevet ner hos mig under morgondagen. Terminens föreläsningar kommer sedan att äga rum ett par gånger i veckan, det har jag i alla fall fått reda på. Detta innebär naturligtvis att det blir mycket självstudier, och det är i sin tur den stora anledningen till att jag repetitionsläser kurslitteratur så mycket som jag gör. De valbara kurser som inleder terminen kommer, i större utsträckning än vad fallet var när jag läste A- och B-nivån i svenska i Helsingborg, att vara kopplade till ämnet för den uppsats som kommer att ta halva terminen i anspråk. Trots detta har tonvikten på mitt repetitionsläsande legat på textanalys eftersom jag kände att mina kunskaper inom det området var i störst behov av uppfräschning. I skrivande stund har jag i alla fall läst så mycket att jag känner mig mer säker - mina kunskaper inom textanalys har inte fallit bort helt. Möjligen beror det - åtminstone delvis - på att jag upplever att de kunskaperna på ett eller annat sätt kommer till pass när jag läser tidningen.

Much more studying

Har ännu inte fått någon information om höstens introduktionsmöte för oss som ska läsa C-nvån i svenska med språklig inriktning. Jag tog därför själv kontakt med institutionens studie- och yrkesvägledare i förrgår. Jo, kallelserna till introduktionsmötena är på väg att skickas ut och hon sa att man kan räkna med att få hem sitt kallelsebrev "runt den 15 augusti". Jag får helt enkelt avvakta tills på måndag och se om någon information dyker upp då. Har också precis kollat information om kursen på Språk- och litteraturcentrums hemsida och tyvärr fanns varken något schema eller information om när introduktionsmötet kommer att äga rum - det enda jag vet är att inrtroduktionerna för samtliga kurser äger rum måndagen den 1 september. Eftersom det bara är lite drygt två veckor dit så satt jag i stort sett hela dagen igår och repetitionsläste två läroböcker i textanalys. Jag märkte då att all min kunskap sannerligen inte har fallit bort trots att det är cirka ett och ett halvt år sedan jag läste textanalys under svenskkursens första termin. Efter allt detta läsande - som jag kommer att fortsätta med när jag känner för det - så tycker jag att jag är någotsånär förberedd inför höstterminen. Den kurs jag kommer att läsa i höst inleds med två valbara kurser och enligt studievägledaren kommer vi studenter att få information om dessa på introduktionsmötet.

A very funny dream again ...

Av någon anledning kommer mina konstiga nattliga drömmar tätt nuförtiden. Kan det vara en effekt av för mycket läsande på dagarna? Kanske, men detta mitt eviga surfande på nätet kan också ha med saken att göra. Min senaste mycket konstiga dröm bestod nämligen i att jag hittade ett klipp med mig själv på Youtube - och inte vilket klipp som helst utan ett där jag framträdde inför publik på Furuboda. En sak som var mycket konstig var att jag i klippet var likadant klädd som vid ett tillfälle när jag uppträdde på Furuboda tidigare i somras, och att jag sjöng exakt samma låt (se andra inlägget från 5 juli). Den enda skillnaden var att jag sjöng extremt falskt i början av låten (vilket inte var fallet vid mitt uppträdande den 5 juli).

Journey

Igår kväll när jag inte hade något specielt för mig ringde mamma för att säga hejdå eftersom hon och mina tre yngsta syskon skulle resa bort en vecka - närmare bestämt till Kreta - vilket jag ju visste sedan tidigare. I natt vid halv fyratiden fick de skjuts av Lisa från Ängelholm till Malmö för att därifrån ta tåget över Öresundsbron till Köpenhamn och fortsätta med flyg från Kastrup. Så nu har de fyra en vecka framför sig med förhoppningsvis soligt och varmt väder. Kan sannolikt också kännas bra för syskonen att "ladda" inför höstterminen.

Min syster ...

 ...hennes sambo och deras underbara lilla dotter ska inom en snar framtid (närmare bestämt nästa vecka) lämna lägenheten på Östergatan för att flytta till ett enfamiljshus på Haradal som ligger ett par kilometer därifrån. De kommer fortfarande att bo ganska nära centrum, dock ligger det hus de ska hyra i närheten av Ängelholms vackra hembygdspark så det blir sannolikt en del promenader där när vädret tillåter. När Mira blir större kanske hon också tycker att det är kul att gå dit, gunga, mata ankorna och kanske ta en glass i det mysiga caféet. Jag brukar också då och då - om vädret tillåter - promenera till Hembygdsparken men i första hand för att få en promenad. Om vädret tillåter i morgon så blir det kanske en runda dit.

För övrigt har jag märkt att det är tre sidor i Internets underbara värld som har gjort mig i det närmaste  beroende. Den första sidan är (någon som blir förvånad?) Facebook, där jag i skrivande stund har 66 vänner. Den person som sa att det är lätt att fastna där skämtar inte. Jag har fortfarande inte lagt upp någon profilbild, men det ska göras inom det närmaste, eller så fort jag har haffat någon som är bättre insatt i det än vad jag är. Först när jag har lagt upp den bild jag har bestämt mig för tycker jag att profilen blir "my own place on the web". Ännu bättre kommer det att bli den dag jag har lagt upp mitt första album. Den andra sidan där jag (enligt mig själv) alltför ofta hänger är Youtube, ofta då för att leta efter videos och låtar med olika artister. När jag hittar en låt och artist som jag tycker är bra så brukar jag i lite drygt 99 av 100 fall sjunga med bara för att det är roligt. Mitt sökande på Youtube inskränker sig dock inte till musik utan jag brukar även leta efter film- och TV-sekvenser. Därför tycker jag att det finns likheter mellan sättet jag ibland använder TV:n och sättet jag ibland använder Youtube - det vill säga att det blir en del "zappande", om man ska kalla det så i Youtube-sammanhang. Den tredje sidan som har gjort mig i det närmaste beroende är min blogg (även om det då och då kan vara ganska långa pauser mellan inläggen).

Kollade precis in två klipp på Youtube...

... som båda var tagna under lägret på Furuboda tidigare i somras. Det ena var ett juryutlåtande (inte det jag fick) under talangjakten medan det andra var en "apelsinskalningstävling", man tävlade då två och två om att försöka skala en apelsin men fick bara använda varsin hand vilket gjorde det extra krångligt. Tävlingen avslutades med att fortast möjligt äta upp apelsinen. Jag måste erkänna att man saknar alla från Furuboda, men å andra sidan håller jag kontakten med en hel del av dem via Facebook och mail som jag kollar i stort sett dagligen.


En hel del av mina vänner på Facebook är för övrigt personer jag har lärt känna genom Furuboda. Jag väntar med extrem spänning på att en specifik person bland mina Furubodavänner (no names) ska titta in på min blogg och kommentera, men alla kommentarer är givetvis välkomna bara de inte är för taskiga (hittills har jag bara fått snälla kommentarer).


Läser för att fördriva tiden ...

... och har givit mig på både "Språkrätt" - en gammal kursbok i svenska - och ett paper i etnologi som jag skrev i våras. När jag läser kurslitteratur är det svenskan som tar den klart övervägande delen av tiden - eftersom jag efter två terminers "paus" från ämnet kommer att åter läsa det den kommande terminen. Eftersom båda etnologikurserna har gått nästan oväntat bra för min del så tänker jag fortsätta att göra mitt absolut bästa i höst. Tror dessutom att jag kommer vara ännu bättre förberedd inför denna terminen än vad jag var när jag skulle börja läsa svenska 1-20 akademiska poäng i Helsingborg. Jag tror att jag knappast är ensam om att tycka att den allra första terminen på högskolan var den svåraste av dem alla, men nu har jag som sagt vant mig både vid sättet att studera på den här nivån och vid min egen studieteknik. Det blir svårare ju fler terminer man läser inom ett och samma ämne men det vore ju konstigt om allt var lika enkelt.

6 augusti

Grattis till kusin Daniel som fyller 18 år idag!!!

Jag lagade macaroni cheese till lunch, har aldrig gjort det tidigare men det blev hur bra som helst. Saken var den att jag kände för att göra något med osten innan den blev för gammal, dessutom innehöll mitt skafferi x antal förpackningar med olika sorters pasta, vilket gjorde att jag insåg att det var bättre att använda det som fanns än att riskera att skafferiet svämmade över :). Ibland - ganska ofta tycker jag - är jag sån att jag bara MÅSTE testa nya saker och laga något nytt recept som jag antingen har hittat i någon bok eller på nätet. Som de kakor jag bakade till pappas födelsedag i förra veckan. Båda sorterna - citronkakor och kakor med mandelmassa - blev väldigt populära så det blir kanske att jag låter dem gå i repris någon gång.

Konstig dröm

Jag brukar ibland ha otroligt konstiga drömmar som antingen utspelar sig på Furuboda, eller så är personer jag har lärt känna genom Furuboda med i drömmen (eller så kan dessa båda saker vara kombinerade vilket gör det much more funny ...). Nåväl, inatt var det dags igen. Av någon anledning som inte framgick i drömmen befann jag mig på Furuboda och hade tillsammans med en del mer eller mindre galna typer blivit inhyst på Konferensgården. Bland de personer som också bodde där fanns Carl Lösnitz (!) och hans son Fredrik, kallad Figge (och ingen av dessa är vad jag kallar "konstiga typer"...) Det enda i drömmen som var någorlunda verklighetstroget var att dessa båda var lika trevliga som de är i verkligheten - förutom att Figge hatade min sångröst (som han i själva verket aldrig har hört!). På något vis hade den forne Solskenslägerledaren Viktor Nilsson också hamnat i drömmen och bildade en musiktrio där han själv, jag och Matilda Andin ingick.

Har även städat lägenheten idag för att sedan åka till Maxi och handla krukväxter och fick även tag i en mycket snygg kruka. Så nu ser mitt hem lite mer ombonat ut än tidigare.

Och idag är det fyra månader sedan Morfar gick bort. Miss you everyday and everywhere!!! <3<3<3

Bebis

Var precis inne på Facebook och blev rejält överraskad när jag kollade en av mina kompisars profil. Hon fick nämligen sitt första barn, en pojke vid namn Helmer, den 28 juli. Grattis till tillökningen, Josefine & Christoffer!!!

Facebook-beroende

Sedan jag blev medlem på Facebook för en knapp månad sedan hänger jag där i stort sett varje dag för att söka efter vänner och skriva i folks gästböcker. För några dagar sedan tipsade jag även en gammal gymnasiekompis på Facebook om min blogg och hon har nu varit inne och lämnat en kommentar, vilket hon har lovat att fortsätta göra då och då. Kul att även kompisarna har "upptäckt" min blogg ;)

RSS 2.0