Då var det första advent ...

... och man kan ju fråga sig var de senaste tre månaderna har tagit vägen, tiden har bara rusat iväg känns det som. Har precis suttit och läst lite kurslitteratur efter en runda på stan. Det var ju julskyltning idag så det gällde att gå ut och kolla på alla fina saker som fanns till försäljning. När det är julskylting brukar det även vara en hisklig folkträngsel på stan och precis så var det när jag var ute, dock gick det ganska bra att ta sig fram. Efter att ha varit på Stortorget och tittat begav jag mig till Åhléns där de första julklapparna blev köpta. Så nu sitter man här och funderar på vad man ska köpa till de andra - och till på köpet så fyller ju Mira år den nittonde december vilket innebär att jag får skynda mig en aning om jag ska kunna hitta på något till henne - men det fixar sig säkert :)

Att skriva C-uppsats ...

... tillhör som sagt inte det lättaste jag har varit med om, men vem fan tror att det ska vara lätt när man har kommit en (ganska bra tycker jag faktiskt) bit på väg med universitetsstudierna? När detta skrivs har jag precis (igen!) kollat Språkbanken för att se om jag kan komma vidare på något sätt, som det ser ut nu så tror jag att jag kan göra det även om det kanske tar sin lilla tid med att få ihop allt.

Onsdag

Är precis hemkommen från Lund när detta skrivs. Det var ingen föreläsning i vanlig ordning idag utan anledningen till att jag strax innan ett i eftermiddags infann mig på Språk- och Litteraturcentrum var att jag, för första gången på jag vet inte hur länge, skulle ha ett möte med min uppsatshandledare. För en knapp månad sedan mailade jag in till henne uppsatsens textstomme, och läraren hade givetvis en del synpunkter men det är faktiskt något man allt som oftast får vara beredd på när det gäller universitetsstudier, speciellt på denna nivå. De ändringar som behöver göras i uppsatsen tänker jag dock inte ta tag i ikväll utan det får vänta till tidigast i morgon. Jag har nämligen en annan icke påbörjad uppgift - hemuppgiften i semantik och lexikologi - som jag absolut ska ta tag i så fort som möjligt.

För övrigt kan jag också tala om att jag talade i telefon med Lisa och Anton igår, och som det ser ut nu så kommer jag att hälsa på dem på fredag om tre veckor, alltså den 19 december eftersom Mira då fyller ett år. Så i morgon tänker jag ta en promenad in till stans centrala delar för att kolla efter födelsedagspresent :)

23 november

Har inte föreläsning igen förrän på tisdag, så det har blivit en del tid till att sitta och repetitionsläsa litteratur, det vill säga de två kapitel som är aktuella för föreläsningen på tisdag i nästa vecka. Dessutom har jag fått reda på att det blir en extra tid i Lund nästa vecka - på onsdag är det nämligen, efter ett ganska långt uppehåll, dags för uppsatshandledning. Min nervositet inför detta börjar så smått smyga sig på, men den känslan är -antar jag - helt normal. Så när jag väl har fått lärarens synpunkter och kommentarer så är det väl bara att försöka ta upp tråden där man senast tappade (?) den.

Jag tänkte ta en runda på stan nu i eftermiddags för att kolla efter present till Mira, dock hanns inte detta med eftersom jag satt och läste kurslitteratur. Mira fyller ju år bara fem dagar innan julafton vilket gör att jag får vara extra generös :) Det var faktiskt ett tag sedan jag sist såg henne IRL, men jag har genom Lisa fått veta att Mira då och då "lever rövare", bland annat genom att undersöka saker genom att stoppa dem i munnen (men hur vanligt är inte det bland barn i Miras ålder?). Eftersom Mira kryper omkring så mycket som hon gör får hon tag i både det ena och det andra :) Julgransprydnader med smådelar kan ju därför innebära en risk, men när jag påtalade det för Lisa sa hon att det var något hon absolut hade tänkt på. Jag har ännu inte lyckats komma på någon present till Mira men gör det säkert om jag funderar vidare :)

Första uppsatsseminariet ...

... var det dags för idag. Alltså samlades gruppen på Språk- och Litteraturcentrum i Lund vid fyratiden. De två uppsatser som lades fram handlade dels om användandet av bland annat engelska lånord i musik- politik- och sportbloggar på nätet, dels om ledare i ett antal olika veckotidningar. Varje opposition, som det heter, gick till så att den som hade granskat uppsatsen (opponenten) gav sin sammanfattning av hur den som skrivit uppsatsen (opponenten) gått till väga. Dessutom lyfte opponenten fram vad som var uppsatsens bra respektive mindre bra sidor. Ska jag vara ärlig så tycker jag att det är bra att uppsatsseminarierna är obligatoriska att närvara vid eftersom även åhörarna (förhoppningsvis) lär sig mycket. Jag passade på att vid båda oppositionerna anteckna vad som sades så att jag kommer att vara åtminstone lite förberedd den dag det är min tur att sitta och svara på alla dessa frågor. Jag har varit med om en opposition tidigare, det gällde då min B-uppsats men om jag ska vara ärlig (igen!) så gick den oppositionen för min del åt ***. Det var därför jag nu passade på att anteckna vad som kom fram under diskussionerna, inte för att jag faktiskt tror att det kommer att göra det mycket lättare för mig utan för att vara åtminstone lite förberedd. Jag upplever ju skrivandet av C-uppsats som något väldigt svårt - speciellt de gånger man kör fast - men jag tror att jag är långt ifrån ensam om det. Förutom att jag har läst igenom de uppsatser som framlades vid oppositionen läste jag i förmiddags även igenom de två kapitel i den 400-sidiga kursvboken i semantik, som kommer att tas upp på föreläsningen på tisdag i nästa vecka.

Ny skärmbakgrund till datorn ...

... har jag precis fixat eftersom jag var aningen trött på den egenhändigt ritade Paintbrushbild jag har haft under ett tag fram till nu. Återigen blev det en av bilderna från lägret på Furuboda i somras och också denna gång var det ett foto på mig när jag sjunger på lägrets talangjakt. På något mystiskt sätt håller jag vänstra armen uppsträckt så att man ser att jag har ett prydnadsmusselskal (!) i handen. På fotot syns även juryn, och om man tittar noga kan man se att det verkar som om "Bert Karlsson" i mitten säger något till "Tobbe Trollkarl". Jag fick precis en idé om att denna bild med aningens sannolikhet hade platsat i den tittartävling som Aftonbladet Söndag har varje vecka, där läsarna ska komma med idéer och fylla i en pratbubbla på ett foto. Hmm, vad hade man då kunnat skriva att "Bert Karlsson" säger - om det nu är så att de har en konversation - kanske "Henne kan jag ju inte såga!". Jag vet som sagt inte med hundraprocentig säkerhet om det verkligen är så att en konversation pågår vid jurybordet, men det är möjligt :)

(Bilden är från en DVD-skiva och tagen av en av lägrets volontärer den 8 juli 2008.)

Min datorskrivare har precis blivit fixad ...

...och anledningen till att jag tidigare inte har fått igång den, trots att ny patron har satts i, visade sig vara något så simpelt som att jag hade glömt att ta av tejpen på den nya patronen :) Slutsatsen är alltså att man lär sig något av alla misstag.

12 november

Efter att jag hade läst kurslitteratur och städat var det i eftermiddag dags för ett nytt besök hos frisören, har inte varit där sedan slutet av augusti så det var sannerligen på tiden :) Så nu är man precis hemkommen i en ny och snygg (läs: snyggare) frisyr. Vad som sker närmast är att jag ska laga mat och sedan får jag faktiskt kolla Text-TV och se om det har hänt något - kollar Text-TV i stort sett dagligen för att hålla mig uppdaterad.

Föreläsning i Lund idag igen ...

... och det var faktiskt väldigt intressant. Ämnet för dagens lektion var "Word Meaning", fast på svenska då - med andra ord  det faktum att ett och samma ord kan ha olika betydelser beroende på i vilket sammanhang det används. Hört talas om idiom någon gång? Detta var ett uttryck som var välbekant för mig redan innan jag började läsa denna kurs i semantik och lexikologi, men som jag brukar säga: kunskaper är till för att utvecklas och fördjupas. Idiom är alltså ett uttryck där man inte kan lista ut betydelsen utifrån de ingående orden. Sådana uttryck använder vi alla dagligen utan att tänka på det :) Idiomatiska uttryck, som det heter, var en av de saker som togs upp på föreläsningen och när man kom hem var det bara att sätta sig med kursboken igen för att läsa in sig på nästa kapitel som tas upp på nästa veckas föreläsning. Jag passade även på att kolla min mail och noterade då att jag hade fått ett meddelande från kursföreståndaren som hade rättat de trefrågorshemskrivningar vi fick ut i slutet av oktober. Det visade sig att jag fått betyget G på alla tre frågor, och även om läraren hade en del synpunkter på det jag hade skrivit (varje student hade med detta mail fått sin individuella skrivning där läraren hade infogat sina kommentarer) så var jag nöjd.

A visit in Vejbystrand again

Är precis hemkommen efter ett besök i Vejbystrand. Anledningen till att jag lämnade Ängelholm för några timmar var för det första att besöka pappa, för det andra att äta kalkonmiddag hos mamma. Strax efter halv tre var jag hos pappa, vi hade trevligt och snackade, dessutom bjöd jag på hembakta rosa brysselkex. Som tur var så var Lisa och Mira hos pappa när jag kom och efter en stund dök även Anton upp. Därefter fortsatte vi till mamma. Det är inte varje dag man äter kalkon men det var riktigt gott - inte för att jag trodde annat, märk väl :) Alla kakor jag hade bakat gick inte åt hos pappa vilket gjorde att de återstående utgjorde en del av fikat hos mamma, vi åt dessutom glass och drack kaffe. Vid halv åtta var det dags för Lisa, Anton och Mira att bege sig hemåt och jag fick faktiskt åka med dem igen eftersom jag ju skulle åt samma håll. En lyckad kväll :)

5 november

Tänkte bara titta in en snabbis och uppdatera. Igår eftermiddag fick jag nämligen ett mail från den lärare som hade rättat min restuppgift i meningsbyggnadsanalys. I mailet stod att "det gick bra" och att jag blev godkänd. Så nu är det bara att fortsätta vänta dels på att min uppsatshandledare ska höra av sig och dels att den bok jag har beställt från biblioteket dyker upp.

Och idag har det gått sju månader sedan Morfar lämnade oss. Tiden fortsätter att gå :'(

Resor hit & dit >:(

Nu undrar kanske en och annan varför jag har skrivit in en arg smiley i rubriken. För att stilla er nyfikenhet kan jag tala om att det blev en del strul under hemfärden från Lund idag, märkväl att jag skriver under hemfärden, trots att taxin även var  tio minuter sen när den skulle hämta mig på Språk- och Litteraturcentrum.
  Nåväl, det var en helt ny delkurs som startade idag och vi var bara fem stycken studenter som hade visat intresse för den. Det handlade om "Semantik och lexikologi" och eftersom föreläsningen startade klockan tio hade jag fått åka hemifrån redan vid kvart i nio för att hinna. Såhär i början kan jag bara säga att kursen verkar intressant. (Den kursbok som läraren började gå  igenom har jag visserligen beställt från Ängelholms bibliotek men inte fått hem ännu så det är väl bara att ha fortsatt tålamod på den punkten.) När det är dags för examination kommer detta dessutom inte att ske genom salstenta utan genom en hemskrivning.
  Som vanligt höll föreläsningen på i två timmar varefter jag i vanlig ordning skulle ta min taxi hem. Den kom cirka tio minuter för sent, men å andra sidan så är det ju bättre sent än aldrig. Det visade sig dock bara vara en försmak av vad som skulle komma. Första delen av resan gick bra och vi var i trakterna av Svalöv för att lämna en passagerare. När sedan bilen är på väg genom Kågeröd händer så detta: hjulen slutar rotera, jo det är sant. Detta gjorde att vi fick stanna i en korsning eftersom vi inte kom någon vart. Så det blev för chauffören att ringa efter bärgning och höra med Skånetrafiken om det fanns någon bil som kunde plocka upp mig vilket det lyckligtvis visade sig finnas. Dock fick jag vänta i närmare en halvtimme innan min bil kom, och när den väl dök upp hade bärgningsbilen fortfarande inte varit och hämtat den bil som strulade. Vi får hoppas att det där löste sig på något sätt ;) Det första jag gjorde när jag kom hem var att kolla min mail, men tyvärr har jag ännu inte fått respons på min textstomme till uppsatsen.

RSS 2.0