CD, "Hopp Och Förtröstan". Blandade artister

Jag vill hemskt gärna tipsa om en helt underbar CD som jag köpte vid mitt senaste besök på Furuboda. "Hopp Och Förtröstan" är en fantastisk blandning av "vacker musik som väcker tankar" som det står på konvolutets framsida. Lasse Berghagen, en av vår tids allra främsta låtskrivare, har skrivit text till två av skivans låtar, "Till En Fader" samt "Bara Lite Längtan", vilka båda har fått underbart vackra melodier av den finlandssvenske kompositören Thomas Enroth (som för övrigt också skriver låtar ihop med Carl Lösnitz). "Till En Fader" sjungs av Helene Nyberg - som är Thomas' fru - och denna låt har hon även framfört i det finska programmet "Fångad Av En Sång". Temat i "Till En Fader" är en persons kärlek till sin till åren komna pappa. Just denna låt berör mig väldigt mycket. Låten "Bara Lite Längtan", som även den är underbart vacker, sjungs av Lasse Berghagen.Thomas Enroth har även skrivit såväl text som musik till skivans avslutande spår, balladen "Ett Litet Ljus" där vi hör Helene Nyberg i duett med Henrik Åberg, han som i mitten av 1990-talet imiterade Elvis i TV 4:s program "Sikta Mot Stjärnorna".
  Även Carl Lösnitz har med två låtar på denna skiva. Den ena av dessa, den medryckande countrylåten "Det Finns Änglar", ingår även på skivan "Tio Spår" som gavs ut 2002. Den andra låten framförs av Paul Skoog och är en upptempolåt med titeln "Han Vill Leda Dig". Denna låt, som handlar om tro på Guds närvaro, är även den medryckande och den passar Paul grymt bra, han gör den på ett fantastiskt sätt. Bland skivans övriga låtar hittar vi exempelvis "Hallelujah" i Christer Sjögrens version samt "Jag Vill Tacka Livet" som framförs av Arja Saijonmaa. Sammantaget 'är detta en fantastisk skiva som jag blir glad av att lyssna på.

Sista dagen på Solskensvecka 2 2015

När detta skrivs har jag precis packat ur rummet och lämnat min rumsnyckel i receptionen. Klovckan halv elva är det lägeravslutning i aulan och sedan kommer förhoppningsvis min taxi vid klockan två.
  Gårdagskvällen ägnades åt "Tidsfest". Det började med att vi allihop samlades vid utescenen där ledarna gjorde entré  utklädda till olika historiska personer. Vi fick bland andra se en missionär från 1930-talet, 1700-talets store kompositör Mozart och två hippies från 1980-talet. Sedan var det fritt fram att gå runt på de olika stationer som satts upp för kvällen. På en station skulle man utgå från olika årtal och påståenden varpå man fick ännu ett påstående och skulle gissa sig fram till om det var samma år, tidigare eller senare än det årtal som närmast kommit på tal. En annan station var "Jukebox" där Jörgen spelade olika låtar. Dessutom fanns det en bar med olika alkoholfria drinkar och så några fler stationer. Klockan nio begav vi oss till aulan där det var disco. Nu är det som sagt snart lägeravslutning och det blir i vanlig ordning sorgligt att lämna alla men jag hoppas att vi ses nästa år :)

Solskenstimmen igår ...

...blev precis som alla gånger en fantastisk tillställning med mycket roliga grejer på programmet, bland annat den såpa som lägerledarna har skrivit ihop. Dessutom sjöngs allsång och så var det också dags för mig att framföra Calle Lösnitz' låt "Mäktiga Hamn". Jag hade tidigare bett om att få göra framträdandet sittandes vilket också skedde och det gick fantastiskt bra, Jörgen är ju bara så fantastisk och dessutom är låten jag sjöng väldigt vacker :) Jag måste dock också säga att det kändes jobbigt att framföra låten eftersom jag tillägnade den min äldsta lillebror Mickes bästa vän som gick bort i slutet av förra året efter att i nästan tre år ha kämpat mot cancer. Efter framträdandet fick jag en positiv kommentar från en av mina kompisar, det är nämligen så att en personal som jobbar på hennes boende också gick bort i cancer för en tid sedan och min kompis sa att hon tyckte att det var bra att jag framförde låten. Lite avsides från scenen, åt folkhögskolebyggnaden till, satt en annan av mina kompisar tillsammans med sina föräldrar. Mamman i den familjen - som även hon känner Carl Lösnitz - blev förra året diagnosticerad med bröstcancer och har under året genomgått cellgifts- och strålbehandlingar. Även hon gillade mitt framträdande :) Det var som sagt en fantastisk Solskenstimme, det är en helt underbar stämning när alla sitter tillsammans och sjunger och är glada :)
  Kvällsprogrammet denna dag var "Sväng Om". Vid halv åtta samlades alla i idrottshallen där en rullstolsdansklubb från Kristianstad visade upp olika danser vilket var mycket trevligt och jag tycker att de som visade upp danserna var väldigt duktiga. Därefter kunde de som ville fortsätta till aulan där det var "danseoke", vilket innebar at det spelade dansvideor från Youtube och så skulle man dansa till dem.

En fantastisk konsert ...

... utgjorde gårdagens kvällsprogram. Eftersom vädret var väldigt vackert så hade vi sådan tur att vi kunde hålla till vid utescenen. Förutom oss som deltar i Solskensveckan hade mycket folk kommit utifrån för att se och höra Paul Skoog och kvällens gästartister som var Marcus och Lotta från dansbandet Berth Idoffs. Paul Skoog inledde  med att spela till kvällens första allsånger, däribland "Jag Tror På Sommaren" varefter Marcus och Lotta intog scenen. De levererade ett blandat program där bland annat Siw Malmkvists gamla goding "Tunna Skivor" ingick. Innan konserten hade de som ville fått köpa lotter så under kvällsprogrammet var det även dragning av de nummer som vunnit. Tillhörde man de lyckliga som hade rätt nummer kunde man välja mellan ett presentkort på den grillbuffé som serveras vid nästa sommarkvällsprogram på Furuboda, lite andra Furubodaprylar samt blommor. Jag tror att vi var många som tyckte att det blev en väldigt trevlig kväll. Nu drar snart dagens bravader igång - jag längtar tills intressegrupperna börjar för det är alltid lika kul at se vad som blir dagens kreativa projekt - och senare under dagen blir det förhoppningsvis övning med Jörgen inför Solskenstimmen som äger rum klockan fyra i eftermiddag. Ha en bra dag alla! :)

En fantastisk dag ...

...tror jag att lägerdeltagare, -ledare och assistenter skulle beskriva denna dag som. Aktiviteterna som har anordnats har varit väldigt trevliga. Vi i min grupp gick ju, efter att alla lag hade haft en kort samling vid utescenen, ner till gräsplanen vid Konferensgården som vår fjärde av totalt sex stationer.  Vid gräsplanen väntade lägerledaren Christoffer och detta var en vattenstation som började med en stafett där man skulle gå/rulla förbi en hinderbana fram till ett bord där två ledare väntade för att ta emot hinken. Det hela gick ut på att lägerdeltagaren, på sin väg genom hinderbanan skulle ha så mycket vatten som möjligt kvar i hinken när hen var framme vid bordet. Nästa gren på denna station var att kasta vattenballonger på en lägerledare som stod bakom en hålförsedd skärm. Samnmanfattningsvis var detta alltså en blöt station, men väldigt rolig. Nästa station för vår del var i aulan där lägerledaren Karin hade en mycket trevlig stund med meditation, eller avslappning om ni så vill. Den sista stationen vi besökte var utescenen där det knåpades ihop en låt, ganska kort men ändå. Nu väntar middag halv fem - ja, det blir en halvtimme tidigare idag eftersom det ikväll är konsert med Paul Skoog. Denna konsert - som är fantastiskt trevlig - lockar alltid mycket folk utifrån och det kommer säkert att bli så ikväll också, vädret är nämligen på topp och jag hoppas det håller i sig. I morgon kommer jag att rapportera om hur konserten var och kommer då - det vet jag redan nu - att ha en massa positivt att berätta. Ha en fortsatt bra dag alla! :)

Temadag ...

... är det som vi på Solskensvecka 2 2015 har för oss denna dag. Vi går runt i olika grupper till sex olika stationer - tre stationer före och tre efter lunch - och de stationer som min grupp hittills har hunnit med är "Samtalsresa" i en av folkhögskolesalarna, "Konstresa" i Ateljén samt "Utmaningsresa" utanför Fritidslandet. Temat för dagen är således "Resa" och de olika grupper vi är indelade i är "Kanoterna", "Flygplanen", "Dressinerna", "Skotrarna", "Ubåtarna" samt "Ångloken", den sistnämnda är den grupp som jag tillhör. På stationen "Samtalsresa" fick varje deltagare välja en av ett antal bilder som fanns utlagda på golvet och sedan samtala med oss andra utifrån den. På "Konstresa" skulle vi färglägga paper med sönderklippta bokstäver som sedan sattes ihop. "Utmaningsresa", slutligen, bestod i att vi skulle samarbeta i grupp med att placera kroppsdelar mot varandra. Om den ansvarige ledaren till exempel sa "Hand mot rygg" skulle en deltagare lägga sin hand på en annan deltagares rygg. När jag skriver detta ä'r det alldeles strax dags för samtliga deltagare att samlas vid utescenen varefter de återstående stationerna tar vid. För gruppen "Ångloken" är det då dags att gå ner till gräsplanen och därefter till aulan för att avsluta vid utescenen

Andakt, lägerbål och övning :)

Igår kväll var det dags för det som säkert många av oss ser som en av lägrets absoluta höjdpunkter, nämligen lägerbålet. Detta program började halv åtta igår kväll i Furubodas friluftsaula uppe i skogen, dock fanns det möjlighet för oss som ville att redan klockan kvart i sju infinna oss vid Furubodas vindskydd för en kort andakt som leddes av lägerledaren Christoffer. När andakten var slut samlades vi allihop i friluftsaulan där kvällens program drog igång. Lägerbålet brukar innehålla allsång, uppträdanden och fantastiskt roliga sketcher och precis så var det även igår kväll. Ännu ett "Öppen Scen"-framträdande levererades, denna gång av Tina Bruzelius som framförde Friends' låt "Lyssna Till Ditt Hjärta". Precis som de som har uppträtt tidigare gjorde hon ett fantastiskt bra nummer. Sedan intogs scenen av ledarna Karin och Kristina som, precis som förra året, var utklädda till siamesiska tvillingar men nu under annat namn, minns inte riktigt vad de kallade sig detta år men jag kan tala om att vi allihop skrattade gott åt deras "expertkunskaper" om bland annat spindlar :) En annan rolig sketch vi fick se handlade om en sjuksköterska (spelad av Karin) som berättade om när hon reste till Island med sitt jobb. Bakom sig på scenen hade hon några andra lägerledare som iscensatte det hon berättade. Man kan säga att Karin framförde berättelsen i fotoform för varje gång hon sa "Klick!" intog de andra ledarna som var med olika positioner och stod helt stilla på scenen. När programmet var slut var det dags att på nytt bege sig till vindskydden där det serverades korv med bröd. Efter alla dessa trevligheter bar det av tillbaka till Furuboda där de som ville kunde dricka te i matsalen. I matsalen befann sig då även Jörgen, som frågade mig om jag redan nu ikväll kunde tänka mig att tillsammans med honom börja öva den låt jag kommer att framföra på den Solskenstimme som äger rum i morgon eftermiddag. Jag tackade ja direkt. Dagen slutade alltså med att vi båda gick till aulan där Jörgen började med att sätta igång den CD-spelare som finns där, för att lyssna igenom låten. Det hela gick fort och vi - eller rättare sagt jag :) - hann sjunga igenom låten ett par gånger, dock utan mikrofon. Trots att vi övade så pass sent - klockan var strax efter tio - så tyckte jag ändå att det gick bra men hoppas att det kommer att gå ännu bättre när jag övar med mikrofon. Dessutom brukar min sångröst inte vara i toppform så pass sent på kvällen men jag tycker ändå att det var ett bra initiativ av Jörgen att öva redan då.
 

Hej igen ...

... och välkomna till min fortsatta rapportering från Furuboda :) Dagen har hittills varit superb. Vi som har valt den kreativa intressegruppen har haft en del olika grejer att välja mellan idag. Man kunde göra en maracas av en plastmugg som fylldes med ris och som man sedan klistrade tyg på, man kunde göra collage av tidningsurklipp eller så kunde man fortsätta med att göra drömfångare. Min drömfångare blev klar redan igår så mitt val föll på att göra collage.
  När detta skrivs är det Solskenstimmen, klockan fyra, som står närmast i tur på programmet och därefter i vanlig ordning middag klockan fem. Kvällsprogrammet idag är lägerbål som kommer att hålla till i Furubodas friluftsaula uppe i skogen. Lägerbålet börjar halv åtta i kväll men redan kvart i sju finns det möjlighet för dem som vill att bege sig upp till Friluftsaulan för en andakt, och det tänker jag göra. Furubodas lägerbål är alltid en spännande tillställning eftersom vi lägerdeltagare aldrig vet i förväg vad som kommer att hända - men ni kan vara säkra på att när jag berättar om lägerbålet här i bloggen så kommer jag att ha en hel del roligt att berätta :)
  Och just det, om allt går väl så kommer jag att uppträda  på Solskenstimmen nu på fredag, det är åtminstone det preliminära beskedet jag har fått av Jörgen. Jag kommer då att framföra låten "Mäktiga Hamn" som Carl Lösnitz har skrivit.

Amerikansk kväll på Furuboda :)

Vid sjutiden igår kväll samlades alla lägerdeltagare, ledare, assistenter och volontärer vid Furubodas parkering eftersom där fanns ett antal stationer med amerikansk anknytning. Temat för kvällen var nämligen,) som ni ser av rubriken, "Amerikansk Kväll". Det började med att vi allihop gick igenom "passkontrollen" och fick varsitt "pass" som egentligen var ett papper som en utklädd lägerledare skrev under. Hon liksom alla andra ledare som var med, taalde under kvällen med amerikansk brytning vilket bara gjorde det hela ännu roligare :) På parkeringen var en mängd olika roliga aktiviteter uppställda. Man kunde bland annat testa på att åka i amerikanska bilar vilket jag testade (gjorde för övrigt samma sak även i fjol då första heldagskvällen även då var "Amerikansk Kväll"). En annan station jag testade var "Tre Lika" vilken bestod av tre skålar med fotografiförsedda träplattor som var gömda under/bakom kartonger och skynken. Man skulle ta en träbit i varje skål och försöka få tre likadana bilder. När jag hade fått två bilder av Liberty Statue, det vil säga Frihetsgudinnan, så hoppades jag få en tredje sådan bild i den sista skålen men då fick jag istället en bild med USA:s flagga. På en station gällde det att kasta tennisbollar i hål vilket visade sig vara ganska svårt, men kul :) Nu är det snart dags för mig att på nytt träffa de andra i skapargänget så vi hörs :)

RSS 2.0