Grattis Lisa och Anton ...

... till den söte lille sonen som föddes kvart i tre i natt på Helsingborgs lasarett - och grattis Mira som har blivit storasyster!!! :) <3

Tentadags igen

När detta skrivs sitter jag i Språk- och Litteraturcentrums bibliotek och har just haft tenta i talkommunikation. Som tur var kände jag mig cirka tusen gånger säkrare denna gång än vad jag gjorde för en vecka sedan när tentan i "Språkets struktur och funktion" skrevs, så jag hoppas ju redan nu att resultatet blir därefter. (Jag kan dock inte säga att mina tidigare inhämtade kunskaper i fonetik och fonologi från svenskkursen på högskolan i Helsingborg har saknat betydelse för mig i den nyss tenterade kursen!) Nitton frågor var det på dagens tenta, det var någon enstaka jag kände mig något osäker på men tror som sagt att jag i det stora hela fixade det bra, märkväl tror - men som min konfirmationspräst sa vid konfirmationen för drygt elva år sedan; "man kan ju alltid hoppas". Frågorna på tentan berörde till övervägande del rena faktakunskaper ("Hur beskriver man vokalen "y" i artikulatoriska termer?") och den allra sista frågan bestod i att vi skulle tolka ett så kallat spektrogram, vilket man kan säga är som ett diagram där den lodräta axeln visar ljudets frekvens mätt i Hertz, den vågräta axeln visar tiden och ljudets frekvens visas genom olika svärtningsgrad. (Tyckte faktiskt första gången jag såg ett spektrogram att det var något avancerat men har - anser jag själv - tränat upp den förmågan under kursens gång och hoppas som sagt att det kommer att ge utdelning denna gång.)
Det verkar dessutom - tvärtemot vad jag trodde - som att jag faktiskt klarade den tenta i "Språkets struktur och funktion" som skrevs för en vecka sedan. Jag sprang nämligen precis på läraren i den kursen, och han sa att han vid rättningen av tentorna hade märkt att han faktiskt hade lagt ribban på en aningen för hög nivå. Tydligen var det någon fråga som nästan ingen hade fattat riktigt. Detta att nivån var lite för hög var tydligen också något som läraren alltså beaktade när han rättade tentorna. Det känns hur som helst skönt att ha fått veta att man har klarat det :)

Första lingvistiktentan i dag ...

... och jag verkade vara en av många som tyckte att den var J-Ä-T-T-E-S-V-Å-R. 75 % av innehållet utgjordes nämligen - tyvärr - av ett moment som vi knappt har gått igenom på föreläsningarna utan bara berört. När jag precis efter tentan snackade med en del kursare visade det sig att de upplevde det på samma sätt som jag. Som tur var fick vi, när tentan var skriven, säga vår mening i en kursutvärdering, och det visade sig att många av oss tyckte att det var dåligt att en så pass stor del av tentan utgjordes av det moment som vi har berört minst. Så tyvärr känner jag nu att det får gå som det går i det här fallet, hoppas på bättre tur när nästa tenta skrivs om en vecka.

Tentapluggande och frisörbesök

I dag har det inte varit någon föreläsning vilket innebär att dagen efter frukost inleddes med att sätta sig och läsa inför tentan, det är ju faktiskt mindre än en vecka kvar dit så det är ju bra om man är väl förberedd. Än så länge har inte nervositeten hunnit smyga sig på men man vet aldrig ... Som tur är har jag utöver kurslitteraturen såväl de anteckningar jag har fört under föreläsningarna som de stenciler vi som läser kursen har fått i samband med varje lektion, så jag kan ju säga att det inte känns helt hopplöst. Dessutom är det så att frågorna på en tenta i stor utsträckning bygger på vad som har tagits upp på föreläsningarna - därmed absolut inte sagt att kurslitteeraturen är oviktig utan det är faktiskt den som har sysselsatt mig mest eftersom den är ganska omfattande.
  I övrigt har jag precis kommit hem från en runda på stan och som tur var klarade jag av att gå hela denna sträcka utan att få ont. Jag hade ett frisörbesök bokat till klockan två men lämnade hemmet redan innan klockan ett för att hinna få lite extra motion - och kanske även för att hinna fundera över det jag läst till tentan. Eftersom jag redan vid ett besök på Maxi i förra veckan tog ut pengar så att det skulle räcka till frisörbesöket behövde jag inte ta ut ett enda öre i dag utan när jag hade gått en runda och klockan närmade sig två var det bara att styra stegen mot frisersalongen. Den här gången behövde jag inte vänta lika länge på att det skulle bli min tur, som jag fick göra senast jag var där. Dessutom tog frisören en ganska rejäl bit av min före detta höstacksliknande kalufs vilket jag bara tycker var bra, jag trivs faktiskt i kort hår och dessutom tycker jag att den frisyren passar mig. Eftersom jag har väldigt lockigt hår är det ju också lättare att sköta om det inte är för långt :)

Äntligen!!!

Ja, det handlar alltså inte om Nobelpriset i litteratur utan vad som har skett är att jag nu på förmiddagen var inne på PhoneHouse vid Stortorget för att försöka hitta en ny mobiltelefon. Det visade sig att jag faktiskt hade turen på min sida eftersom jag hittade en mobil till det enligt mig ganska bra priset av 249:- samt att jag även laddade den med en hundralapp. Det blev alltså inte lika dyrt som jag trodde - hade trott att det skulle sluta på ungefär 500:- men det är ju alltid kul när man snubblar över lite billigare alternativ.

Nu ska jag fortsätta tentaplugga!

Första tentan närmar sig ...

... vilket innebar att det direkt efter hemkoomsten från Lund i eftermiddags blev till att slå upp kursboken i "Språkets struktur och funktion" för att börja repetitionsläsa. Än så länge känns det inte helt hopplöst utan ganska bra inför denna den första salstentan jag skriver på länge (såväl etnologikurserna som C-nivån i svenska har examinerats enbart med hemtentor ...). Eftersom det blir så mycket läsander innebär det även att kvällarna kan bli ganska sena men som tur är så har jag inga fler föreläsningar denna vecka utan de två följande gångerna jag åker till Lund är det för att skriva salstentor i de två kurser jag har läst - och just det, två dagar innan tentan i talkommunikation är en extra föreläsning inplanerad, vilken dock kommer att ha formen av en "frågestund" så att så många frågetecken som möjligt rätas ut. Förutom läsande består resten av veckan för min del av att städa lägenheten, handla samt på fredag ett besök hos frisören. Nu råkar även fallet tyvärr vara det att batteriet i min mobiltelefon har dött (vilket i och för sig inte var oväntat med tanke på att jag har haft samma mobil ända sedan jag började läsa på högskolan i Helsingborg) så förhoppningsvis inom de närmaste dagarna får jag se till att ta mig in till stans centrala delar för att försöka hitta en ny mobil på On-Off eller Phone House.

Pastagratäng

Ja, vad ska man säga om den här dagen då, det har väl varit som vilken vanlig dag som helst i mitt liv. Löftet om att ta det lugnt i dag och inte ägna dagen åt skolarbete - tror ni inte att jag bröt det, jo det var just vad jag gjorde - vilket å andra sidan har medfört att jag nu känner mig ännu lite säkrare inför den stundande första tentan :)
  Till lunch i dag blev det en mycket delikat pastagratäng (innehållande förutom pastaspiraler också chorizokorv, gröna ärtor, broccoli, äggstanning och riven ost) efter ett recept i Hemmets Journal. Har aldrig testat att laga den innan men kan som sagt säga att resultatet blev väldigt bra. Eftersom jag lagade till en hel sats blev det inte bara en utan fyra portioner vilket nu betyder att jag har mer mat i frysen.

Första uppsatssnacket på evigheter

Det var dags för en tripp till Lund i dag igen - dock för andra saker än enbart föreläsning. Strax efter halv ett var det nämligen dags att bege sig till uppsatshandledaren som man inte har snackat med på evigheter - i vart fall inte på nästan fem månader. Nu råkar fallet vara det att jag läser vid en institution där de är väldigt strikta med hur texter utformas, det kan gälla allt från enskilda ord till formuleringar till formatering till ... nog om det. Som det ser ut så lägger jag fram min uppsats typ vid årsskiftet, och jag måste säga att jag LÄNGTAR dit så att man äntligen får detta undanstökat. Det verkar nämligen aldrig ta slut, men det är mycket på grund av det som jag direkt när jag kom hem satte mig vid datorn för att börja göra de första ändringarna. Ett par handledarträffar till är inplanerade de närmsta två månaderna så att jag kan se hur jag ska gå vidare till nästa steg. Nu börjar faktiskt uppsatsarbetet kännas väldigt ... eeh ... tröttsamt.

Tre små övningstentor

( ... lägg märke till att inläggets rubrik anspelar på en känd saga, ni får själva lista ut vilken ... :))

I dag var det dags för denna veckas sista föreläsning, i den kurs - talkommunikation -där tentan kommer att ske om knappt fyra veckor. Under dagens föreläsning fick vi bland annat lära oss en del ny terminologi som jag inte ska gå in på här. I slutet av lektionen fick vi ut övningstentor även i denna kurs. Den här gången var det dock tre stycken tentor (som har skrivits vid tre olika tillfällen) som hade häftats ihop. Har just nu inte hunnit göra några av uppgifterna men ska ta tag i det så småningom. Hann kolla på dem (bara som hastigast) strax innan jag skulle hem efter föreläsningen och tyckte inte att det såg så jättefarligt ut, men en sak är säker och det är att det blir läsa av de närmsta dagarna så att framför allt den tidigare okända terminologin fastnar. Annars blir helgen lugn men jag kommer även att börja ladda mentalt inför uppsatshandledningen på onsdag. Just det känns i nuläget inte så farligt men man vet aldrig, jag kanske kommer att vara jättenervös just då för vad handledaren ska säga - men i så fall är det helt naturligt :)

RSS 2.0