My new shoes ;)

Så har man idag sett till att inte riskera att behöva gå barfota när man är bortrest. Idag har det nämligen gjorts ett par fina inköp ute på stan. Det rörde sig desa om ett par mycket fina vita tygskor med snörning från Sko-Rönne för 199:- och dels om ett par svart- och vitprickiga skor från Åhléns till samma pris. Har börjat tycka att jag är som min äldsta lillasyster - att jag gillar att fynda ;) Ängelholm är över lag en mycket bra stad när det gäller klädaffärer, dessutom kan man - om turen är med en - på såväl Sko-Rönne som Åhléns komma över ett par skor till riktigt bra pris vilket jag alltså gjorde idag. Saken är även den att med alla promenader jag har tagit hittills i sommar så har det ju slitits en del på skorna om jag ska vara ärlig. Så eftersom jag ger mig av vid lunchtid i morgon så var denna runda på stan lite i sista minuten. Skönt att ha det fixat.

För övrigt är packningen i det närmaste helt färdig, vid en närmare koll visade det sig att jag hade packat ner allt jag behövde i stora bagen - det vill säga kläder för tio dagar framåt samt hygienartiklar. Förutom bagen ska jag ha med mig ett par mindre väskor samt min ryggsäck där jag nu har packat ner en hel del CD-skivor och lite accessoarer i form av smycken och sjalar. Behöver jag säga att jag längtar till i morgon?

Let's blog

Mammas föräldrahem i Vejbystrand är nu ute till försäljning - det har jag ju vetat länge. Så fick jag för cirka en kvart sedan idén att googla denna adress - inte för något särskilt utan bara för skojs (?) skull - men mest i brist på idéer just då. Mycket riktigt blev det en träff på en sida - där en massa fotografier, både interiörer och exteriörer, av huset fanns. Ska jag vara ärlig så kändes det aningen sorgligt att se dessa bilder, mycket för att detta hus för mig och alla andra i familjen är förknippat med så otroligt många minnen. Hur många gånger har man inte gått dit och ringt på för att (oftast) kunna få gå in och känna sig som hemma? För att nu inte tala om alla jular, midsommaraftnar och födelsedagar som har firats där. Nu är dessa dagar för evigt förbi, men jag kan bara hoppas att den eller de som köper huset kommer att trivas bra där.

Söndag ...

... och två dagar kvar till The Day ;) Just nu känner jag bara för att ta en promenad, så jag ska gå en runda till Coop när detta inlägg är skrivet. Mitt kaffe tog precis slut vid dagens frukost, så det blir till att köpa nytt. Testade även en mycket god färskost på smörgåsarna, nämligen Philadelphia Gurka & Feta, som fungerar väldigt svalkande när det är varmt ute och rekommenderas varmt till er som gillar Philadelphias produkter. Nu får jag även se till att käka grönsaker utav bara den de här dagarna så att mitt kylskåp är så tomt som möjligt när jag åker iväg - det är ju inte kul om man kommer hem och all mat i kylskåpet har ruttnat/möglat. Dock har jag alltid varit ett stort fan av såväl de flesta sorters frukt som grönsaker - vet dessutom ganska väl vilka frukter och grönsaker som innehåller vilka näringsämnen - så jag tror inte att det blir något större problem att äta upp det som finns i kylskåpet.

Time for packning

Med tre dagar kvar tills jag åker iväg så har jag faktiskt redan idag börjat packa inför resan. Eftersom jag åker redan kvart i tolv på tisdag förmiddag är sannolikheten stor att det hinns med lite eller ingen packning just den dagen, därför är det ju bra att vara ute i god tid. Till på köpet ska jag tvätta kläder på måndag kväll vilket ju är bra eftersom jag då kommer att ha rena kläder i lådan när jag ändå sannolikt har ett helt lass smutstvätt med mig hem.

Idag blev det även en runda på stan, bara för nöjes skull men jag lyckades faktiskt göra ett par fynd. Det rörde sig om tre par strumpor i olika färger från Åhlens och från Lindex ett par leggings och en ärmlös blåvitrandig klänning liknande den jag för ett tag sedan köpte på Vero Moda, med skillnaden att den här klänningen är utan volanger på axlarna. Har tänkt att ha just klänningen från Lindex med en spetsblus (från samma ställe) över, när jag uppträder på lägrets "Sikta mot stjärnorna" den 8 juli. Har dessutom nyligen också bestämt vilken låt jag ska sjunga, därför har jag passat på att öva vid något tillfälle - då till inspelad musik, men det blir ju något helt annat att förhoppningsvis köra med ackompanjatör när man uppträder.

Lördag

Snart dags för en runda på stan igen, tänkte bara uppdatera lite innan dess eftersom det var så länge sedan jag skrev sist. Gårdagens veckohandling gjordes på Maxi, där jag inte har varit på hur länge som helst. Eftersom jag som sagt åker iväg på tisdag passade jag på att, förutom matvaror, köpa en del nya hygienartiklar som inom det närmaste ska förpassas till necessären. Och idag blir det en runda på stan för att kolla på kläder - mest för nöjes skull men om jag springer på något snyggt plagg som inte gräver ett alltför djupt hål i min plånbok så kanske jag köper det. Nya skor behöver jag i alla fall så det kommer jag att köpa senast på måndag - det blir en del promenixande hit och dit när man är iväg.

Konstiga (?) tankar

Nedräkningen tills jag sticker till Furuboda är på gång - och jag kom faktiskt (tyvärr?) på en något galen idé - som har med det att göra - för cirka tre minuter sedan.

Det hela har att göra med att man får höra så otroligt mycket under dessa tio dagar man är där. Så under förutsättning att jag får tag i en dator och kan blogga så tänker jag, varje dag jag skriver ett inlägg om vi säger att det blir ett inlägg/dag, ha något kallat typ Dagens citat - men detta kan givetvis inte genomföras förrän jag har fått tillåtelse från den eller de som stått bakom citatet, att publicera det på min blogg. Så i värsta fall blir det "vanliga" inlägg, men det kan ju vara bra det också :)

I love Vero Moda & Lindex ;)

Det blev en runda på stan idag i det vackra vädret - bättre det än att sitta inne. Nåväl, anledningen till att jag promenixade in till centrum var att jag kände för att kolla lite i Gallerians affärer. Hade sett att Vero Moda hade fått in en del VÄLDIGT fina klänningar, så vad jag gjorde var att köpa en av dessa - blå- och vitrandig med volangförsedda axlar. På väg hem stack jag även inom Lindex en runda och fyndade ett par leggings. Nu får jag ju hoppas att vädret på Furuboda blir bättre än förra året - när det ösregnade flera dagar i rad - så att jag får användning för de fina kläder jag har köpt. Det enda jag saknar i klädväg just nu är ... hmm ... det kommer jag nog på senare. Hur som helst är det skönt att det än så länge är tillräckligt varmt för att kunna använda alla de snygga sommarkläder man har fyndat.

Resa

Har en kvinnlig bekant, drygt ett år äldre än jag, som gifte sig i slutet av maj i år - på en kombinerad konferensanläggning/campingplats i Nora av alla ställen. Efter detta bar det naturligtvis av på bröllopsresa - och vad hände? Jo, det nygifta paret satt fast på ett tåg mitt ute i Europa i x antal timmar. Allt slutade dock bra och de nådde resmålet som planerat. Det hela ledde till uppmärksamhet i en tidning vars namn jag inte kommer ihåg så här på rak arm.

Idag är det för övrigt endast två veckor kvar tills jag åker till Furuboda för att spendera tio av årets bästa dagar där. Efter alla de år, med början 1996, som jag har varit där har jag många gånger ställt mig frågan: VARFÖR gör jag detta år ut och år in? Svaret jag varje gång kommer fram till blir detsamma: För att komma hemifrån, träffa kompisar, umgås och helt enkelt ha kul. Självklart håller man kontakten under året också - via mail och telefon - men det är något helt annat att träffa kompisarna in real life på denna underbara plats. Bland lägerdeltagarna - men framför allt bland ledarna - brukar det finnas en del som liksom jag studerar/har studerat på högskola, så det blir ju att man utbyter erfarenheter vilket är ytterligare en anledning att åka dit.

Slutbetyget på etnologikursen

När jag igår kollade mitt Ladok, den del av universitetets hemsida som man bara själv kommer åt med hjälp av sitt individuella lösenord och där man bland annat kan se sina studieresultat, noterade jag att den etnologikurs jag har läst under våren är avslutad, alla 30 högskolepoäng är med andra ord inrapporterade. A-kursen i etnologi, som är den jag har läst, omfattar tre delkurser om vardera 7,5, 7,5 samt 15 högskolepoäng och det var alltså de sista 15 poängen som nu rapporterats in vilket känns bra -speciellt med tanke på att jag lyckades få VG på den sista delkursen och därmed fick VG på etnologikursen som helhet. För att få VG på en hel kurs på högskolan/universitetet måste man ha fått VG på minst 15 högskolepoäng under en termin, och eftersom jag lyckades få VG på sammanlagt 22,5 av kursens 30 poäng var det alltså detta betyg jag fick vilket jag naturligtvis är väldigt nöjd med. I nuläget har jag alltså 105 högskolepoäng varav 60 i svenska och 45 i etnologi.


Rosa mandelkakor

Har nästan precis kommit hem efter att ha varit ute i Vejbystrand hos pappa och Cia. När jag kom fram var de tyvärr ute med bilen och eftersom det var över en timme tills bussen skulle gå tillbaka mot Ängelholm bestämde jag mig för att vänta och se om de dök upp. Mycket riktigt kom de körande efter bara en kort stund och de blev naturligtvis glada att se mig. Det visade sig att de hade varit och handlat - sådant måste ju göras ibland. Att jag hälsade på dem just idag berodde på att jag hade bakat en hel sats, cirka 50 stycken, småkakor efter ett recept i ett Allers-nummer från förra året som jag fortfarande har kvar. Grunden till kakorna är vanlig marängmassa - äggvitor och strösocker - som man färgar med karamellfärg och blandar ner mald mandel i. Smeten klickas sedan ut till toppar på bakpappersklädda plåtar och gräddas i 125 grader varm ugn i mellan 45 minuter och en timme. Kakorna kan göras ofärgade men jag valde som sagt att ha i några droppar röd karamellfärg. Både pappa och Cia, hans sambo, blev mycket förtjusta i kakorna vilket jag naturligtvis tycker är roligt. Kanske att jag låter dem gå i repris någon gång. Jag kommer att baka även nästa helg eftersom Micke, min äldsta lillebror, fyller år den 16 juni. Då blir det dock inte maränger utan mördegskakaor med sylt, vilka jag har gjort en gång innan och som då blev väldigt populära hos alla fyra syskon. Det är ju alltid kul när man kan glädja folk ;)

Dessa j-a regeringsbeslut!!!!!!!!

Okej, nu kommer jag skriva ett ARGT inlägg. Känsliga läsare varnas.

Från och med den 1 juli i år tas möjligheten till tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning bort, enligt ett beslut från borgarna som klubbades i riksdagen den 4 juni. Nu undrar ni kanske vad som menas med sjuk- och aktivitetsersättning. Aktivitetsersättning är en form av förtidspension för ungdomar med funktionsnedsättningar (märk att jag inte skriver handikappade ungdomar eftersom Socialstyrelsen har beslutat att man inte längre får använda denna formulering som, helt rätt enligt mig, har spelat ut sin roll eftersom det har använts för ofta. Ordet handikapp får alltså enligt Socialstyrelsen inte längre användas - och om man använder det som om det vore en egenskap hos individen borde det enligt mig vara straffbart - utan det är funktionsnedsättning som gäller) upp till och med 29 års ålder, därefter har man, om arbetsförmågan av Försäkringskassan bedöms vara fortsatt nedsatt, sjukersättning. Eftersom jag har en funktionsnedsättning (lindrigt rörelsehinder) anser Försäkringskassan min arbetsförmåga vara helt nedsatt och jag har därför haft rätt till hel aktivitetsersättning. Att nu möjligheten till tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning tas bort beror på att man vill få ut fler i arbete. De som redan är beviljade sjuk- eller aktivitetsersättning för en viss tid kommer dock, enligt vad Försäkringskassan skriver på sin hemsida - jag har precis varit inne och kollat -, att få behålla ersättningen för den tid de beviljats för. Eftersom jag redan har fått skriftligt beslut om aktivitetsersättning tror jag därför att det är aningen för tidigt att oroa sig. Det betyder dock inte att jag är positiv till beslutet eftersom regeringen enligt mig och säkert också enligt många andra har börjat i helt fel ände. På en sida på Internet läste jag ett långt inlägg som en person har skrivit i denna fråga. Denna person ansåg att vad som gäller för att få ut fler i arbetslivet är att "...bereda plats för människor som inte är hundraprocentare (...)", vilket jag håller med om till hundra procent. Det är detta som jag anser att regeringen har glömt bort när beslutet utformades. Någon har även sagt att regeringen lägger ett alltför stort ansvar på ersättningstagaren vilket jag också håller med om. Det enda positiva jag kan se med detta förslag är som sagt att det finns övergångsregler som innebär att  Försäkringskassan inte kan ändra ett redan fattat beslut.

Ännu en lektion avklarad ...

...vilken var den sista "riktiga" lektionen för terminen eftersom det är institutionsgemensam avslutning i morgon tillsammans med de studenter som har läst humanekologi. I dag var det alltså dags att redovisa "Spår"-uppgiften och eftersom jag var den första att skriva upp mig på teckningslistan var jag även först ut att redovisa. Det hela började redan kvart över nio i morse nere i Lund vilket innebar att jag hade fått ge mig av hemifrån redan klockan åtta. Nog snackat om det. Min redovisning gick hur som helst bra och alla verkade nöjda - både mina kursare och den lärare som också satt och lyssnade på allas föredrag. Min redovisning handlade alltså om en slev som en gång i tiden har använts att äta gröt med. Bland de andra redovisningarna fanns en kaffeburk från Zoegas, ett leksakslok samt en CD-skiva från 90-talet. Läraren som även är kursföreståndare hade skriftligen poängterat för alla - via Etnologiska institutionens hemsida - att denna muntliga redovising var mycket viktig för betyget på denna tredje och sista delkurs. Eftersom jag var nöjd med min redovisning och inte har något negativt att säga om de övriga föredragen heller så verkar det som att vi alla kommer att få minst betyget godkänd.

Då var vi nära slutet ...

... på denna skoltermin. Dagens föreläsning bestod i att vi gick igenom den tredje och sista workshoprapporten. Jag tänker inte pladdra så mycket om den men kan säga att eftersom jag har läst de andra gruppmedlemmarnas rapporter och ansett att de alla var mycket bra skrivna - så kan vi ju alla vara nöjda. Också kursföreståndaren, som är en av de tre lärare som kommer att sätta de slutliga betygen (på den tredje och sista delkursen) verkade mycket nöjd med allas arbeten. Detta betyder att det nu bara är två dagar kvar med "gänget " innan vi skiljs åt. För det första har vi imorgon en muntlig genomgång då vi ska redovisa den uppgift som går under benämningen "Spår". Jag vet ännu inte vilka föremål alla andra - grupper eller enskilda studenter - har valt men det kommer ju att visa sig i morgon. I mitt fall rör det sig alltså om en slev som funnits i mammas släkt i flera generationer. För att vara säker när jag övade på min redovisning skrev jag ner allt på dator - det blev drygt två och en halv sida med ganska tätt radavstånd. Efter att ha övat några gånger i helgen känner jag mig säker på att det här kommer att gå vägen. Nu är det dessutom så att vi kommer att redovisa i den ordning vi skrev upp oss på en lista som suttit på institutionen i ett par veckors tid. Eftersom jag var den allra första att skriva upp mig betyder det att jag är först ut att redovisa i morgon. Detta betyder alltså att jag får se till att lägga mig i tid så att jag är pigg till i morgon. När detta inlägg har skrivits färdigt ska jag gå ner i tvättstugan och slänga in en massa lakan och klädesplagg i torktumlaren.

Jag har för övrigt äntligen fått välkomstbrevet från Furuboda (angående lägret i början av juli). Så det jag gjorde var att kryssa i  att jag tackar ja till platsen, därefter skickade jag iväg det vilket blev ganska sent i går kväll, närmare bestämt efter att brevlådan hade tömts för dagen. Har jag tur så får de alltså mitt brev i morgon.

RSS 2.0