28 december

Idag är det två dagar kvar tills jag åker till Furuboda för att fira nyår. Än så länge har jag bara packat det mesta i klädväg. I morgon får jag allt sätta fart. Åh, vad roligt det ska bli att komma iväg och träffa alla! :)

Julfirande hos familjen Jonkman

Vid tvåtiden i eftermiddags begav jag mig till familjen Jonkman dit även mamma, Mikael, Matilda och Linus var inbjudna. Vi började som vanligt med att fika och titta på "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul". Jag hade tagit med min hemgjorda teaterkonfekt och dessutom nybakta mördegskakor och kokosflarn med mandel. Efter TV-tittandet var det dags att äta julmat och efter ytterligare en stund kom tomten och julklappsutdelandet upptog sedan resten av kvällen. Jag blev fantastiskt nöjd med de julklappar jag fick, det var bland annat ett par presentkort, lite kontanter och dessutom tre stycken trisslotter varav en av dessa resulterade i vinst, och den vinsten var faktiskt högre än jag hade kunnat tro. Alla andra blev också glada för sina julklappar, bland annat så fick Lisa och Anton en bok med recept av Roy Fares medan Micke fick en pocketroman och en akrylmålning.

Kokosflarn med mandel

Receptet ger cirka 50 kakor
 
Ingredienser:
 
100 gram fast margarin eller 1 dl flytande dito
¨2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
2 dl kokosflingor
2 dl mandelspån
3/4 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet i en kastrull och låt det svalna. Blanda i de övriga ingredienserna och rör till en smet. Använd en tesked för att klicka ut smeten i toppiga högar på bakplåtspappersklädda plåtar. Lägg klickarna ganska glest eftersom de flyter ut under gräddningen. Grädda flarnen mitt i ugnen cirka 8 minuter - passa noga så att de inte bränns. LÅt kakorna svalna lite innan du lossar dem med en tunn kniv. Kakorna kan böjas över en käpp eller kavel men om man vill ha dem platta låter man dem dem kallna på plåten

Teaterkonfekt

Jag vill börja med att önska alla läsare en Riktigt God Jul! <3
 
Igår tog jag itu med de allra sista julförberedelserna. Kokosflarn med mandel - till vilka jag hittade receptet i boken "Sju sorters kakor" - bakades till dagens julfika (receptet kommer jag att publicera inom kort här på bloggen, det lovar jag er :) ).
  Första gången jag smakade teaterkonfekt var när jag sommaren 1996 besökte en marknad i Åhus och redan då tyckte jag att denna konfekt var väldigt god. Vid julskyltningen här i Ängelholm på första advent såldes samma godis så då passade jag på att köpa. När jag hittade receptet på nätet tyckte jag att det verkade enkelt, vilket det också är bara man följer det till punkt och pricka. Ska ni göra denna konfekt så ha i åtanke att det går åt mycket florsocker (jag hade mycket av just denna ingrediens i skafferiet så det var en himla tur att jag använde det, dessutom till ett godis som blev väldigt gott).
 
Teaterkonfekt
 
Ingredienser:
 
1 1/2 dl mjölk eller grädde
50 gram smör eller margarin
1 1/2 dl vetemjöl
300 gram Risenta mandelmjöl (1 förpackning)
700 gram florsocker (knappt 12 dl, 1 dl florsocker väger 60 gram)
1 tsk Dr Oetker bittermandelolja
karamellfärg (gul, grön och röd)
 
Börja med att blanda mjölk eller grädde samt smör eller margarin med vetemjöl i en stor gryta eller kastrull. Låt blandningen sjuda - spisplattan ska vara på medelvärme, 3:an brukar vara bra - och rör hela tiden med en slev tills smeten släpper från grytans kanter. Det hela går snabbt, cirka 2 -3 minuter så håll koll.
  Blanda mandelmjöl och florsocker i en separat skål. Använd en slev och rör i den svala mjölk-smör-mjölblandningen tillsammans med bittermandelessensen. Detta är enligt mig ett pyssligt moment men ett tips är att ta händerna till hjälp. Mjölk-smör-mjölblandningen ska ha fördelats jämnt i mandel- och florsockerblandningen, och degen ska ha en jämn och formbar konsistens.
  Nu är det dags att färga degen. Ni väljer själv hur många och vilka färger ni vill använda, men jag gör på det sättet att jag delar upp degen i tre skålar och tillsätter lite röd karamellfärg i den första skålen så att den degen blir rosa, i den andra skålen tillsätter jag lite gul färg så att den degen blir gul, och slutligen i den tredje skålen droppar jag ner lite gul och grön karamellfärg så att den degen blir ljusgrön (självklart kan den som vill färga med enbart grön färg, det blir precis lika fint).
  Kavla ut varje deg till en rektangulär platta och lägg de tre degplattorna på varandra. Skär plattan i fyrkantiga bitar och låt dem ligga framme några timmar så att ytan torkar.
 

Grattis Mira och Elton! :)

Idag fyller söta Elton 3 år och söta Mira fyller tio på tisdag i nästa vecka så idag har det varit kalas hos familjen Jonkman dit jag, mamma, Mikael och Antons mamma begav oss. Jag hade målat en tavla föreställande Blixten McQueen ur filmen "Bilar" till Elton och den blev han jätteglad för. Utöver målningen fick han bland annat en leksaksspis och leksaksmat att komplettera den med. Mira fick av mig en målning föreställande katten Svante och även hon blev glad. Förutom den fick hon bland annat kläder och presentkort. När presenterna var öppnade var det dags för mat. Det serverades en jättegod hemlagad lasagne med sallad. Till efterrätt blev det en grymt god kladdkaka med mörk chokladfudgeglasyr och dessutom hade jag bakat syltkakor som även de blev uppskattade. Det var inte alla av mina kakor som gick åt under fikastunden så de som blev över kommer att serveras till fikat på julafton.

RSS 2.0