Gårdagens galakväll ...

... var på alla sätt en fantastisk tillställning. Ledarna höll fortfarande på med att ordna det sista i aulan när de första deltagarna - bland andra jag - anlände så vi fick vänta utanför. Ingången till aulan var stoppad med hjälp av ett band som skulle klippas när kvällen tog sin början. När klockan var halv åtta kom några festklädda ledare ut och en av dessa klippte bandet och därefter fick vi gå in. Till vänster om ingången fanns de målningar vi i Konstakademin har gjort under veckan och till höger fanns en bar där det serverades snacks och läsk. Kvällens första programpunkt var att ett band bestående av några lägerledare underhöll med en massa bra musik och sedan var det även dags för de två sista akterna av "Öppen Scen". Dessutom fick vi även höra Jörgen sjunga. Efter dessa uppträdanden var det dags för disco och en sak som - på ett positivt sätt - förvånade mig då var att jag faktiskt lyckades dansa länge - jag dansade dock inte så mycket att jag fick ont men, tro det eller ej, jag befann mig faktiskt mitt i vimlet och liksom de andra rundade jag aulan flera varv.
  När jag skriver detta är det snart dags för lägeravslutning i aulan. Det blir som vanligt jättesorgligt att lämna alla men jag hoppas att vi ses igen.

Hej vänner!

Nu har jag något otroligt häftigt att berätta.. Jag har precis åkt i en av Furubodas fyrhjuliga motorcyklar!
  Det är så att varje hel lägerdag anordnas aktiviteter i fart-och-fläkt-.anda, vilket innebär att de som skriver upp sig på särskilda listor i receptionen får möjlighet att åka med Furubodas cabbe och Beach-baggy (vilket är två olika typer av icke takförsedda bilar) eller med de två fyrhjuliga motorcyklar som Furuboda äger. Både bilarna oh motorcyklarna körs av en lägerledare på varje och på samma sätt är det en deltagare åt gången som får en åktur. Det var verkligen väldigt häftigt att åka fyrhjuling - det blev en liten tur på några minuter på vägen rumt Furuboda - och jag kommer definitivt att testa samma sak nästa år igen.

Festival ...

... var gårdagskvällens programpunkt och det var ett program som alla verkade helnöjda med. Tanken hade varit att vi skulle vara ute men eftersom det började regna på eftermiddagen ägde Solskenstimmen rum i aulan istället för vid utescenen så därför vågade vi inte riskera att drabbas av dåligt väder utan festivalen ägde helt enkelt rum i folkhögskolebyggnaden dit vi allihop begav oss. Det första som hände var att vi allihop fick varsitt armband av glitterpapper fasthäftat runt handleden och sedan var det fritt fram att välja mellan de olika aktiviteterna. Man kunde ägna sig åt "danseoke", det vill säga via Youtube härma hur en viss artist dansade, eller så kunde man lyssna på Jörgen som underhöll med en massa sköna covers av bland andra ABBA och Elvis Presley. Det fanns också en bar där det serverades läsk och popcorn.
  Tidigare under kvällen hade en andakt ägt rum i andaktsrummet vid aulan. Eftersom jag och Jörgen skulle ha hand om den ikväll så begav jag mig dit strax efter kvällsmaten. Övningen av låten "Jag Vill Be" gick jättebra och både Jörgen och jag var övertygade om att det skulle gå minst lika bra vid andakten. Efter övningen var det fortfarande en halvtimme kvar tills programmet skulle börja så Jörgen och jag gav oss iväg från rummet en stund för att sedan återvända. Just ikväll var det många deltagare som ville besöka andakten och det var ju bara bra. Förutom bön och en reflektion av Jörgen innehöll programmet dels min och Jörgens duett, dels en annan av Jörgens egenskrivna låtar, en ballad med titeln "Ro Hos Dig". Även den låten kan jag så jag kunde inte låta bli att sjunga med.

Kvällsaktivitet i fint väder

Gårdagskvällens aktivitet inleddes med att vi allihop samlades vid den "tidsmaskin" vi byggt tidigare under dagen. Vi blev indelade i fem olika lag och därefter startade programmet. Kvällen till ära hade en 104-årig kvinna bjudits in (hon påminde dock misstänkt mycket om lägerledaren Johanna Rosén). Denna kvinna ville testa tidsmaskinen för att åter hamna i 20-årsåldern. Det första försöket misslyckades och ut kom istället kvinnan som 4-åring. Andra gången gick det dock bättre.
   Under kvällen gick vi igenom en rad olika stationer där det vid n av dessa gällde att ställa upp sig på rad och med hjälp av muggar transportera vatten från en hink längst fram till en större kåsa som var placerad på en stol vid den deltagare som stod sist i ledet. En annan av kvällens aktiviteter gick ut på att gissa rätt årtal för olika händelser. När aktiviteten var slut ar det i vanlig ordning dags för kvällsfika. När jag skriver detts ska alldeles strax intressegrupperna börja. Vi hörs senare under dagen :)

Lägrets temadag ...

... har precis avslutats och blev precis som tidigare år en fantastisk tillställning. Dagens stora projekt skulle utmynna i en gemensamt byggd tidsmaskin så efter frukosten samlades alla lägerdeltagare på asfaltplanen vid Konferensgården. Dagen inleddes med att några ledare spelade en sketch i vilken vi bland annat fick se en av de manliga ledarna utklädd till Pippi Långstrump. Sketchens handling bestod i att Pippi, med Professor Kalkyls hjälp, reste i tiden och träffade den store engelske poeten William Shakespeare. När vi hade sett sketchen var det dags att ta itu med dagens projekt. På ett antal bord, som var utställda på asfaltplanen, danns diverse material i form av garner, loppisfynd, aluminiumfolie och vattenfärg för att bara nämna något så det var bara att ge fantasin fritt spelrum. Efter ett tag kom Jörgen och satte sig bredvid mig och frågade om inte han och jag gemensamt skulle ha hand om den kvällsandakt som äger rum i morgon. Jag tackade ja direkt men bad om betänketid för att fundera på eventuell text att läsa/sång att sjunga. Även nu i kväll är det andakt och då är det Johanna Rosén som är ansvarig. Arbetet med materialet till tidsmaskinen varade fram till lunch. Under lunchen funderade jag vidare kring det samtal jag och Jörgen hade haft tidigare under dagen och när jag precis var på väg att lämna matsalen så kom jag på den briljanta lösningen. Alltså gick jag tillbaka in i matsalen där Jörgen lyckligtvis satt kvar.
- Jag har funderat lite på det vi talade om tidigare idag, sa jag. Jag tänkte om din låt "Jag Vill Be" kunde vara något? Ja, för jag tror att den skulle passa jättebra men jag kan tyvärr inte hela texten ...
Jörgen sken upp.
- Naturligtvis! sa han. Texten har jag!
Då blev jag riktigt glad så nu ser jag fram emot inte bara dagens utan även morgondagens andakt.
  På eftermiddagen samlades vi vid pergolan som är som en altan som är belägen invid internatet. Uppgiften var nu att göra om pergolan till en tidsmaskin och använda oss av de saker vi skapat tidigare under dagen. Eftersom inte alla deltagare på samma gång kunde vara med i det arbetet så fick några av oss ett papper på vilket det var skrivet en frågesport med titeln "Furuboda runt på 60 minuter". Det rörde sig helt enkelt om att besvara ett antal frågor om Furuboda, exempelvis "Vad heter Furubodas grundare?" och "Hur många lampor finns i taket vid receptionen?" När vi hade svarat på alla frågor och lämnat in våra frågeformulär till ledarna fick vi veta att svaren kommer att presenteras ikväll.

En fantastisk konsert ...

... var vad vi på Solskensvecka 2 fick njuta av vid Furubodas utescen igår kväll. Mycket folk hade även kommit utifrån så det blev ganska fullt framför scenen. Under kvällen kunde man köpa lotter för att ha chans att vinna fina priser och så spelades det en massa bra musik och sjöngs allsång. Kvällens värd Paul Skoog hade bjudit in Lasse Sigfridsson - känd från dansbandet Lasse Stefanz - och dennes son Emil som skulle underhålla oss under kvällen. Även några av lägerledarna stod för underhållningen och levererade några välkända låtar, bland andra Charlotte Perrellis "Tusen Och En Natt". En av årets ledare är faktiskt utbildad musikalartist och det var hon som stod för sången - hon har en helt otrolig röst. Herrarna Sigfridsson spelade och sjöng bland annat ett medley med gamla folkkära låtar. Efter konserten kunde man köpa skivor, de som fanns att välja bland var några av såväl Lasses som Emils soloplattor och jag köpte en av Emils skivor.
  Lite senare på kvällen var vi ett gäng som samlades på Björkebo för att sjunga Singstar. Mickis assistent Richard och de andra som höll på att rigga upp utrustningen lyckades dock inte få till det men vi kommer förhoppningsvis att göra ett nytt försök i kväll. Mikrofonerna fungerade dock så medan Richard fixade med den övriga utrustningen underhöll jag resten av gänget med att sjunga "Den Är Borta" från Mozarts opera "Figaros Bröllop" (!).

Sång och lägerbål ...

... är två av den fantastiska gårdagens ingredienser. Först var det dock dags för första sdammankomsten i den intressegrupp man har valt så efter frukost begav jag mig till Ateljén (ett rum i "gamla" folkhögskolebyggnaden där Furubodas bibliotek förut har legat) för att träffa de andra deltagarna som valt samma grupp. Dagens första uppgift var att vi två och två fick måla porträtt av varandra. Jag målade av en deltagare  som heter Johanna Persson och är från Lund och hon målade av mig. Vi blev båda nöjda med våra respektive målningar och jag kan säga att jag även gillar de andra målningar som skapades. Därefter hade de ansvariga ledarna, Johanna Håkansson och Erik Hyvönen, ordnat fram diverse material som kritor och vattenfärg så det var bara att fortsätta skapa. För min del resulterade det i två akvarellmålningar och en kritteckning.
  Efter lunch var det ganska lugnt fram till kvart i två då jag träffade Erik igen, denna gång i aulan för att öva mitt nummer till Solskenstimmen. "Du Måste Finnas" är en fantastisk låt, dock inte världens enklaste men både Erik och jag tyckte att det gick bra att öva. Vid fyratiden samlades vi allihop vid utescenen för att invänta dagens första Solskenstimme. Aktiviteten började med allsång och därefter rullade programmet på med tävlingar och mer allsång. När vi allihop hade sjungit Ted Gärdestads "Sol, Vind Och Vatten" var det dags för mig att inta scenen. Det gick oväntat bra att sjunga och även publiken verkade nöjd. Efter Solskenstimmen var det dags för middag och därefter var det bara att vänta på att klockan skulle bli halv åtta så att det blev dags att bege sig mot Friluftsaulan där detta program ägde rum. När vi allihop kom dit var en del stolar uppställda (förutom de fasta träbänkar som redan finns där) och för at skapa extra stämning hade en brasa tänts nära scenen. Kvällens program startade och vi fick vara med om mycket roligt. Förutom allsång (igen!) så spelade fyra ledare den klassiska filminspelningssketchen som jag och många med mig har sett ett antal gånger men som är lika rolig varje gång. En ledare agerade regissör medan de andra tre var skådespelare. I vanlig ordning började det med att aktörerna spelade sketchen varefter regissören sa: "Nej, det var inte bra!" varefter aktörerna fick spela sketchen annorlunda. Det blev två omtagningar varav den första var opera och den andra Star Wars. Naturligtvis var vi flera i publiken so skrattade åt detta.
  När programmet i Friluftsaulan var slut var det dags att återvända till folkhögskolan där vi alla samlades i matsalen där det serverades kvällsfika. Efter kvällsfikat var det dags för Youtube.karaoke. Jag tillhörde naturligtvis dem som valde att delta och låten jag sjöng var "Story Of A Heart" som Benny Anderssons Orkester har spelat in. Lite senare stod jag och Jörgen och snackade och han sa att han gillade mitt nummer på dagens Solskenstimme men att han personligen tycker att mina tolkningar av Carl Lösnitz' låtar är ännu bättre :)

Övning inför Solskenstimmen

Om knappt två timmar, närmare bestämt klockan fyra, är det dags för lägrets första Solskenstimme som kommer att äga rum vid utescenen. Om vädret någon gång inte skulle vara på vår sida så hålls i stället Solskenstimmen i aulan men det är som sagt inget vi behöver tänka på nu när solen skiner och det är varmt. När jag skriver detta har jag just, tillsammans med lägerledaren Erik Hyvönen, övat den sång jag kommer att sjunga på Solskenstimmen idag. Låten ifråga är "Du Måste Finnas" ur musikalen "Kristina Från Duvemåla. Jag minns att jag sjöng samma låt när jag uppträdde en gång på Solskensvecka 1 2003 men att det då gick betydligt svårare att ta de höga tonerna. Vid övningen nu i eftermiddags gick det dock betydligt bättre så jag siktar på att göra bra ifrån mig på Solskenstimmen. Att Jörgen inte kommer att kompa mig är inget problem, det funkade jättebra när jag sjöng till pianoackompanjemang tyckte jag, vilket även Erik verkade tycka. Det bästa är dock enligt mig att jag nu har lättare att ta de höga tonerna :) Förutom min sång kommer Solskenstimmen att innehålla diverse lekar och tävlingar och så blir det i vanlig ordning allsång. Jag återkommer förhoppningsvis senare med ett nytt inlägg om hur det gick på Solskenstimmen. Ha det bra vänner! :)

Hej vänner ...

... och välkomna till bloggens utsända reporter Linda Wahlgrens första rapport från Solskensvecka 2 2017 på Furuboda :) Precis som de andra deltagarna anlände jag under gårdagen och efter ankomsten var det bara att installera sig på rummet. I år delar jag rum med Johanna Maletic från Hallstahammar vilket jag har gjort under en del tidigare läger och det har fungerat bra. Efter att ha installerat sig på rummet var det att gå runt och tjingsa på alla vänner som det naturligtvis var väldigt roligt att återse. Liksom alla år har även en del nya deltagare hittat hit vilket är jätteroligt. Under lägerinvigningen fick vi en massa information om veckans program och vilka intressegrupper som fanns att välja mellan. Precis som tidigare år har varje deltagare fått skriva upp sig på en intressegruppslista och den lista man skrivit upp sig på är den grupp man sedan tillhör hela veckan. De grupper vi kunde välja bland är Kreativt (vilket är den grupp jag har valt), som kommer att hålla till i Ateljén som tidigare har inhyst Furubodas bibliotek, Kropp & Knopp som är idrottsgruppen, Musikgruppen som kommer att vistas dels i aulan och dels i Musikverkstaden, samt Gott & Blandat som kommer att håla till i träningsköket.
  På kvällarna under lägretkommer en massa roliga program att äga rum. Kvälens program är lägerbål och om vädret är fint kommer detta att äga rum i Friluftsaulan i skogen, annars är vi i den vanliga aulan på folkhögskoleområdet. I eftermiddag är det även dags för lägrets första Solskenstimme och jag hoppas att vädret blir fint så att programmet kan förläggas till utescenen. Under Solskenstimmarna och även under lägerbålet samt den galakväll som kommer att äga rum senare under lägret, kommer programpunkten "Öppen Scen" att äga rum. Jag har naturligtvis anmält mig till detta men vill ännu inte avslöja vilken låt jag kommer att sjunga :) Jag kan dock säga att Jörgen, för första gången på länge, inte kommer att kompa mig i år utan det blir några andra ledare som spelar piano eftersom Jörgen ansåg att "...men då ska det ju vara en pianist som spelar till den låten!". De nya ledarna vet dessutom redan om vad som hände sommaren 2014 när Jörgen kompade mig på en Solskenstimme. Det som hände var att jag fick ont i höften och därför var tvungen att sätta mig ner på scenen.
- Ja, Linda bara föll och jag trodde det var planerat, sa Jörgen. Linda fortsatte bara sjunga och jag fortsatte spela.
  När Jörgen hade sagt detta började han gapskratta men det är inget fel i det anser jag, han har nästan alltid nära till skrattet och det är bara väldigt positivt.
  En positiv sak är dessutom att min kompis Orian Repede från Lomma är på lägret i år. Det var flera år sedan sist vi sågs så det var naturligtvis roligt att ses igen.

RSS 2.0