"Jag har hört om en stad 2", CD-skiva med 25 sånger samt en dikt av Lydia Lithell

2007 spelade Lydia Lithells fem barn in skivan "Jag har hört om en stad" för att uppmärksamma att det då var 50 år sedan deras mamma avled. Den skivan innehåller 27 låtar och jag har i ett tidigare blogginlägg recenserat den. 2017 kom så skivan "Jag har hört om en stad 2", innehållande 25 av Lydia Lithells sånger och dessutom en dikt som hon själv skrev och läste in 1953. Liksom på förra skivan ingår här även Lydias kanske mest kända sång "Jag har hört om en stad". Jag gillade den första skivan väldigt mycket och även på den här skivan framgår det att Lydia Lithell hade en stor talang för text-och melodiskapande. Lydias barnbarn Konrad Olausson och hans hustru Nina sjunger "Nikodemussången" som Lydia Lithell skrev redan 1934, vid 25 års ålder. Alla sångare som medverkar på skivan gör, precis som på den skiva som kom ut 2007, fantastiska insatser. På skivan från 2007 medverkade Lydias barnbarnsbarn Jacob Olausson. Vi får på denna skiva höra honom sjunga "Helt för dig" som Lydia skrev 1937 och här gör han, precis som på förra skivan, en fantastiskt bra insats. En annan av skivans sånger är "Jag har valt att göra sällskap" som Lydias barnbarn Olle Cedersjö sjunger tillsammans med strängmusiksällskapet. Den sången sjöng jag själv i duett med Lydia Lithells barns yngste halvbror Jörgen på Furubodas nyårsfirande 2018/19. I den sångbok där de två CD-skivornas samtliga 52 visor finns med får vi också veta något om bakgrunden till en del av sångerna. 1939 skrev hon en visa i valstakt med titeln "Vad är döden?". Bakgrunden till denna visa är följande: Lydia hade suttit vid en församlingsmedlems dödsbädd. Det var en relativt ung familjefar som väntade på att få avsluta sitt liv. "Det var ljus över hans sista dag", får vi i sångboken veta att Lydia har berättat. Efter att ha kommit hem den kvällen skrev hon sången "Vad är döden?". Förutom de 25 sångerna får vi som avslutning på skivan höra Lydia själv läsa sin egenhändigt skrivna dikt "Mitt hjärta". Jag tycker att "Jag har hört om en stad 2" är precis lika bra som sin föregångare!

Gårdagens festivalkväll...

... var en fantastisk tillställning. Evenemanget började halv åtta men vi som ville kunde vid halv sju bege oss till folkhögskolan där man fick hjälp av lägerledaren Johanna att göra sig fin inför kvällen. Sedan var det disco hela kvällen i aulan. När jag skriver detta har vi precis packat ur rummen och lämnat våra nycklar i receptionen. Halv elva är det avslutning i aulan, därefter lunch och sedan kommer förhoppningsvis min taxi vid tvåtiden. Det blir, precis som vanligt, sorgligt att lämna alla vänner men jag hoppas ju att vi ses igen :) Jag har dessutom fått veta att när fakturan för Solskensveckan når deltagarna kommer det i det brevet också att finnas en anmälningsblankett till Furubodas Nyårsexplosion. Jag kommer definitivt att anmäla mig dit :)

Konsert vid Strandstugan ...

... var vad som stod på programmet i går kväll och som tur var så var vädret tillräckligt fint för att aktiviteten skulle kunna genomföras - hade vädret varit för ostadigt hade vi stannat på Furuboda men nu gav vi oss iväg hela gänget. En del av deltagarna åkte med Furubodas minitåg och vi som valde att gå ner fick på vägen besvara en fyrafrågors tipsrunda med festiVAL-tema där samtliga frågor handlade om valar. Väl på plats vid Strandstugan fick vi först lyssna till en fantastisk konsert innehållande bland annat Jörgens tolkningar av ”Vingar” och ”En del av mitt hjärta”. Under konserten serverades fika och sedan var det dags att bege sig tillbaka till Furuboda.

Fart och fläkt ...

... kan man, om man vill, ägna sig åt under eftermiddagarna på Furubodas sommarläger. Furuboda äger nämligen två icke takförsedda bilar - en cab och en beach buggy - och utöver dessa även två fyrhjuliga motorcyklar och dessa används väldigt mycket under Furubodas sommarläger.När jag skriver detta har jag precis, tillsammans med en av lägerledarna, åkt i en av fyrhjulingarna vilket var hur häftigt som helst. Bitvis gick det grymt fort men det är just det som är grejen!

Makramé

I förmiddags var det återigen dags att träffa det kreativa gänget i Ateljén. Vad som stod på agendan denna gång var att a grova snören knyta amplar i vilka vi placerade de krukor vi tidigare hade målat. Makramé, som denna knytteknik kallas, har jag provat på en Solskensvecka för ett antal år sedan men få var det fråga om att använda ganska tunt garn för att tillverka armband.

Myskväll ...

... pågår just nu på Furuboda. Jag sitter på glasverandan och målar mandala tillsammans med några andra sköna lirare medan ett annat gäng sitter vid ett bord längre bort och spelar Yatzy under Jörgens ledning. Några deltagare har befunnit sig antingen i aulan eller i skolan för att se film ( det har funnits två olika att välja mellan).

Två mycket intressanta föreläsningar...

... ägde i eftermiddags rum i Furubodas aula där vi fick lyssna till två av Furubodas ambassadörer, William Hedendahl och Emma Pettersson, som berättade sina livshistorier. Nu sitter jag i ett rum i folkhögskolan tillsammans med ett gäng andra och tillverkar pappersstrutar till de popcorn som kommer att serveras till filmvisningen i kväll, man kan då välja att se film antingen i aulan eller i en av folkhögskolesalarns. Om man inte vill se film kan man bege sig till ”bryggan” vid huvudbyggnaden, där det kommer att spelas sällskapsspel.

Temadag ...

... är vad denna lägerdag fram till lunch ägnas åt och med tanke på att lägrets tema är ”festival” så är det festivaltema hela denna dag. Deltagarna - som är 58 stycken allt som allt - är indelade i fyra lag med festivalmatsnamn, nämligen Churros (där jag ingår), Varmkorv, Langos och Sockervadd. Temadagen startade efter frukost med samling vid utescenen där vi fick information om dagen och därefter drog aktiviteterna igång. Vi i Lag Churros har under förmiddagen hunnit med att måla vimplar, göra musikquiz och spela tornerspel.

En fantastisk konsert ...

... har just ägt rum vid Furubodas utescen där vi fick lyssna till skön musik framförd av Paul Skoog och Leif Axelsson som hade med sig Wizex saxofonist Tommy Karlsson som gästartist. Som allsång sjöngs bland andra ”Calle Schewens vals” och ”Idas sommarvisa” och dessutom framförde Tommy Karlsson ett par låtar, bland dem ”Strövtåg i hembygden”. Även några av ledarna uppträdde, bland annat fick vi då höra låten ”Summertime”. Alla som uppträdde under kvällen gjorde fantastiska insatser.

Gårdagskvällens lägerbål ...

... var en helt fantastisk tillställning. Strax innan halv åtta begav vi oss upp mot Friluftsaulan i skogen där vi hamnade mitt i ett som vanligt fantastiskt program med allsång och lekar. Bland annat deltog ett gäng deltagare och assistenter i en tävling som gick ut på att assistenten med hjälp av vatten skulle försöka fästa så många Ahlgrens bilar som möjligt i deltagarens ansikte. Det blev en hel massa skratt under den timme vi var i Friluftsaulan - och jo, Jörgen gapskrattade åt saker som roade honom (och oss) men det är absolut inget fel i det utan bara positivt. När lägerbålet var över begav vi oss till matsalen där kvällsfikat serverades. Nu är jag snart på språng för att träffa gänget i Ateljén så jag återkommer.

Lägrets första Solskenstimme ...

... har precis ägt rum vid utescenen och nu sitter jag i Furubodas restaurang och har just intagit en mycket god middag bestående av kebab och grönsaker. Dagens Solskenstimme innehöll tävlingar och allsång och dessutom sjöng jag och en annan deltagare, Cecilia Timgren från Stockholm, varsin låt inom ramen för programpunkten ”Öppen Scen”. Jag sjöng som sagt ”If That’s What It Takes” och Cecilia sjöng gruppen Kents låt ”Utan dina andetag”. Jag tycker att hon var väldigt duktig och resten av publiken tyckte samma sak. Nu är nästa programpunkt ”Andrum” klockan kvart i sju i ett litet rum bredvid samlingssalen och vid halv åtta startar lägerbålet i Friluftsaulan uppe i skogen. Jag kommer (givetvis!) att besöka båda peogrampunkterna och ser speciellt mycket fram emot lägerbålet eftersom man aldrig vet vad som skall hända - det enda som är säkert är att ledarna kommer att leverera diverse roliga programinslag. Mycket skratt utlovas med andra ord.

Uppträdande ...

... är vad som står närmast på agendan när lägrets första Solskenstimme (som trots namnet bara varar i trekvart) startar alldeles strax. Jag kommer då att sjunga Celine Dions låt "If That’s What It Takes” och blir då kompad av Erik på piano och Jörgen på gitarr. Till ovanligheterna hör att jag när vi repeterade glömde en del av texten (när hände det senast?) men hoppas ha koll på allt nu. Att Jörgen blev fundersam när jag glömde texten gör mig ingenting - han hånade mig inte det minsta. Nu har jag även stajlat om till lite finare kläder och återkommer senare om hur uppträdandet gick.

Just nu ...

... sitter jag i Furubodas ateljé som är den lokal där skolans bibliotek tidigare var inrymt. Vi har i detta nu en presentationsrunda för att lära känna varandra och snart drar veckans första projekt igång. Nu fick jag precis veta att detta projekt kommer att vara att göra amplar. Vi kommer även bland annat under veckan att göra ett collage som de andra på lägret kommer att få se vid discot på lördag.

Hej igen vänner!

Nu sitter jag i Furubodas restaurang och har spelat bingo tillsammans med en massa andra sköna lirare. Det blev tyvärr ingen vinst denna gång men det var roligt att delta. Dessförinnan var vi allihop - deltagare, ledare, assistenter och volontärer - i aulan där invigningen ägde rum. Vi fick då bekanta oss med ledarna samt få information om veckan. Naturligtvis kommer jag att uppträda och låten jag kommer att sjunga är, som det nu verkar efter att jag har diskuterat saken med Jörgen och Erik, Celine Dions låt ”If That’s What It Takes”. Jag har definitivt inte lagt Calle Lösnitz’ låtar bakom mig men låtvalet har till stor del att göra med att jag efter den senaste tidens intensiva sångtekniksövande känner att jag vill testa något nytt. Jörgen sa dessutom att han tycker att Erik - som läser till musiklärare på Malmö Musikhögskola - är grymt duktig och det instämmer jag i helt och hållet men vill tillägga att Jörgen är jättebra han också. Under lägerinvigningen fick vi även information om de fyra intressegrupper - Idrott, Ut & Njut, Musik samt Kreativt - som finns att välja mellan. Direkt efter att jag kom hit i eftermiddags skrev jag upp mig i den kreativa gruppen och anmälde givetvis även intresse för programinslaget ”Öppen Scen”. I skrivande stund vet jag inte när framträdandet kommer att äga rum men kommer givetvis att få veta det i god tid.

Hej vänner ....

... och välkomna till rapporteringen från Furubodalägret. Jag anlände hit vid tvåtiden och har nu installerat mig på mitt rum. Har även träffat en del personer, såväl deltagare som ledare, som jag känner sedan tidigare. Bland ledarna finns bland andra Jörgen Lithell samt Erik Hyvönen. Har även just stött på min kompis Sophia Isaksson och det var givetvis roligt att ses igen. Under veckan kommer jag att uppträda under den programpunkt som kallas ”Öppen Scen” och för första gången sedan tidernas begynnelse velar jag in i det sista angående låtvalet, som denna gång står mellan Celine Dions ”If That’s What It Takes” och Calle Lösnitz’ ”Die In Your Arms”. Ikväll efter lägerinvigningen kommer jag att lämna skivan med låten till de musikansvariga ledarna så då måste jag ha bestämt mig :)

RSS 2.0