Freitag

Jag kände för att ta ett break från bloggandet, det är därför jag inte har synts på denna sida på ett antal dagar nu, men nu är jag back again! Mina blogglediga dagar har varit fyllda av jobb med uppsatsen (ja, jag jobbar fortfarande med detta evinnerliga räknande) men jag måste erkänna att det känns bättre för varje gång man känner att man har kommit ytterligare en bit på väg.

I övrigt har denna dag varit lika ordinär som vilken vardag som helst. När jag hade kommit fram till Coops varuhus för att göra veckans viktiga inköp var jag tvungen att ta ut pengar eftersom min plånbok i det närmaste gapade tom. Dock visade det sig att mer pengar just höll på att fyllas i uttagsautomaten - ett arbete som kan göra vilka väntande människor som helst galna, mig åtminstone - så det blev till att vända på klacken och i stället styra stegen in mot stans centrum. Min veckohandling blev gjord och jag har även nu i eftermiddag hunnit med att baka chokladmuffins till eftermiddagsfikat imorgon :) Samt att jag har kollat in "På spåret" - det blir inte så mycket TV-tittande eftersom jag ägnar en så pass stor del av dagarna åt skolarbete så det jag ser är mest nyheter :)

Let's uppsatsjobba :)

För att sammanfatta den gångna helgen så kan jag ju säga att den har varit allt annat än lugn för min del. Såväl igår som  idag blev det uppsatsarbete för nästan hela slanten, och även om manusskrivandet ligger nere så är det ju inte precis vad min tankeverksamhet gör. Också idag har jag brottats med hur ordet "kommer" används som hjälpverb i Göteborgs-Posten från 2004, och koncentrerat mig på de fall där infinitivmärket är utelämnat. Detta arbete kommer med stor sannolikhet fortsätta i morgon (ni såg precis ett exempel på fall jag intresserar mig för i uppsatsen: kommer med stor sannolikhet fortsätta :)) och jag kan tala om att jag nu räknat de 25300 av totalt 34618 träffar med "kommer" (då ingår även träffar där "kommer" uppträder som huvudverb) men alltså intresserat mig för och antecknat de fall där infinitivmärket är struket. Nu har jag ju "bara" drygt 9000 träffar kvar att gå igenom för att kolla efter nya förekomster av "kommer" utan infinitivmärke, saken är å andra sidan den att samma arbete kommer att repeteras längre fram för att leta efter träffar med "kommer" i kombination med infinitivmärke. En positiv sak som dock har visat sig är att jag faktiskt har lätt för att koncentrera mig på detta arbete så det ska nog gå bra framöver också :)

Jag fixade hemtentan i semantik och lexikologi!!!

Fick precis ett mail från den lärare som har haft hand om den senaste delkurs jag har läst, "Semantik och lexikologi". De hemtentor vi mailade in till honom i fredags är nu rättade, och eftersom jag fick 20 poäng innebar detta att jag blev godkänd!!! Om detta nu innebär att jag har tagit de 7,5 högskolepoäng som kursen omfattar så har jag klarat halva C-kursen i svenska. Skönt att man fick reda på det nu så att man slipper oroa sig över resultatet i helgen, och framför allt att jag kan fokusera på dagens lektionspass mer än vad jag hade kunnat göra om jag inte hade blivit godkänd :)

21 januari

Ni som tycker att jag är galen får gärna tycka det - men igår satt jag i x antal timmar och räknade "kommer" som hjälpverb på Språkbankens hemsida. Ett arbete som kan tyckas enformigt och det håller jag faktiskt med om - känns dock bra att ha kommit ytterligare en bit på väg. Å andra sidan är det så att mitt besök på universitetet i morgon eftermiddag inte berör uppsatsen utan de två kvartsfartkurser jag ska läsa under vårterminen, så det var faktiskt lite grann - eller snarare till ganska stor del - därför som jag såg till att få så pass mycket gjort i går kväll. Jag är nämligen sådan, när det gäller skolarbete, att när jag väl har kommit in i en uppgift så jobbar jag på och kan faktiskt ha svårt att slita mig från det. Nu är det ju absolut inte hela Språkbankens sida jag använder mig av utan bara tre delar, så kallade korpusar, den ena är August Strindbergs romaner, den andra är Press 65 (en tidning från 1965 som var helt obekant för mig innan jag började jobba med uppsatsen) och den tredje är Göteborgs-Posten från 2004. Igår kväll var det bara Göteborgs-Posten jag sysselsatte mig med men det räcker gott och väl, det jag räknade var nämligen: hur många ord finns mellan ordet "kommer" och meningens infinita verb, det vill säga hur långt är "komplementet"? För att underlätta räknandet, när det blir dags för det, så satt jag och gjorde en massa 5-staplar i anteckningsblocket allteftersom. Det blir lättare att hålla reda på det då :) men jag längtar faktiskt till den dagen då uppsatsarbetet är färdigt.

Och tack Josse för kommentaren!!!

Ingen hundraprocentig vila här inte ...

Trots ett löfte till mig själv om att ta det någorlunda lugnt idag har jag ändå fått en del uppsatsarbete gjort - dock inget manusskrivande än - det kommer när jag har kommit ytterligare en bit på väg - utan det jag har arbetat med är att fortsätta räkna dessa hjälpverb som jag snart blir nästan tokig på. Har dock som sagt kommit ytterligare en bit på väg vilket känns bra, det kommer faktiskt bli en träff med handledaren inom en (hoppas jag) ganska snar framtid och då vill jag ju faktiskt kunna visa att jag har kommit en bit på väg sedan sist.

Fredag

Gick upp redan vid sextiden i morse eftersom jag ville vakna till åtminstone lite innan jag fortsatte jobba med uppsatsen. Så klockan åtta, eller kanske till och med några minuter innan, fortsatte jag med detta eviga räknande av "kommer" som hjälpverb (med eller utan infinitivmärke) och huvudverb. Dessutom har jag idag hunnit skriva det sista på och också maila in hemtentan i semantik och lexikologi - det var en uppgift som jag kände mig osäker på men gjorde trots det mitt bästa - så får vi se vad det blir av det. Om jag nu får rest så är det väl bara att göra ännu bättre ifrån sig nästa gång, men jag har som sagt ingen aning om hur det gick just nu.

15 januari

Efter att ha spenderat dagen med en del skolarbete och därtill relaterade saker kan jag bara konstatera att det känns gött att äntligen ha kommit ytterligare en bit på väg med uppsatsen. En del av arbetet (nästan hela faktiskt) består ju i att räkna hur stor andel av ordet "kommer" som är hjälpverb med respektive utan infinitivmärke (ursäkta om jag använder fackuttryck men jag orkar faktiskt inte förklara dessa fenomen just nu). Så därför har jag ÄNTLIGEN införskaffat en miniräknare, när jag ändå var inne i centrum för att göra en del småinköp. Nittio kronor för en miniräknare med de allra viktigaste standardfunktionerna är ju faktiskt överkomligt. Och ja, jag har hunnit använda den idag - i mitt eviga (tycks det) arbete med uppsatsen :O Jag har även spenderat en del av dagen på att jobba med hemtentan som ska mailas in i morgon senast fyra på eftermiddagen. Just nu känns det som att mitt arbete med tentan har gått sådär, kan väl hoppas på G kanske, eller i vilket fall som helst inte oroa mig för resultatet redan nu eftersom det försämrar mina chanser till en god nattsömn.

Uppsatsseminarium idag ...

... och tyvärr, får man väl säga, var det inte heller denna gång min tur att opponera på någon (opponera = ställa frågor och ge synpunkter till den som har skrivit uppsatsen). Dock har jag fått veta att det senare i vår kommer att bli fler seminarier där C-uppsatser läggs fram, så det blir sannolikt fler chanser. Till saken hör att man är tvungen att opponera på en uppsats så det är därför jag under de seminarier vi har haft, har lyssnat och antecknat precis som på en vanlig föreläsning. I dag var det tre uppsatser som lades fram, en om hur faran med fästingar beskrivs på två internetsidoroch i två broschyrer, en annan uppsats om manligt och kvinnligt spåk på internetsidan Resedagboken, och en tredje om hur språket skiljer sig åt i radioprogrammen "Ekot"  och "Klartext". Jag tänker inte ge några djupa beskrivningar om uppsatserna här men konstaterar att de alla tre var intressanta och bra skrivna. Nu hoppas jag ju bara att inte fastna på denna nivå utan blir färdig med min uppsats under vårterminen. Det akademiska skrivandet är svårt, men det är ju så det ska vara.

Snabb uppdatering

Har skrivit ut en massa papper från Språkbankens sida på nätet idag, ett arbete som jag fortsätter med i morgon. Jag har nämligen fått 2657 träffar på ordet "kommer" i Strindbergs romaner och har i skrivande stund gått igenom en del av träffarna - givetvis utrustad med tuschpennor i olika färger för att kunna göra understrykningar där det behövs. Saken är nu tyvärr den att bläcket i patronen håller på att ta slut .. igen >:( så jag får se till att fixa till den saken endera dagen.

Nu ska jag sooooova! :O


Gröna maränger

Det blev en del skolarbete idag också eftersom jag kände för att jobba ytterligare en del med hemtentan för att kunna vara fokuserad när min mentor ringer under morgondagen. Att jobba med skolarbete på helgerna är ju något som jag är van vid vid det här laget, men dagen har givetvis bestått av mer än bara skolarbete. Nu i eftermiddags kände jag för att baka något av alla de recept som finns i "Sju sorters kakor", och resultatet blev en liten sats maränger som jag färgade pastellgröna med karamellfärg. Om en dryg månad är det ju alla hjärtans dag, och jag har redan nu bestämt att det blir någon form av hembakta kakor den dagen också :)

Jaha ...

... då har man slagit ihjäl denna föreläsningsfria dag med att börja arbeta med den avslutande hemtentan i semantik och lexikologi. Och ja, det känns bra att ha det gjort för sannolikheten är nämligen stor att min uppsatsmentor ringer på måndag och då vill jag kunna fokusera så mycket som möjligt på bara uppsatsen utan att behöva störas av en massa tankar på den nyss avslutade delkursen. I övrigt har jag fått en del information om de två kurser, "Dialektologi" och "Nordisk namnforskning" som jag ska läsa i vår. Ingen av dessa kurser innehåller föreläsningar utan det är bara självstudier. Låter just nu aningen ovant men om jag verkligen fokuserar på att fixa det så kanske :) Har även fått veta att båda kurserna är förlagda till Lunds Dialekt- och Ortnamnsarkiv, inte för att jag vet var det ligger men det visar väl sig.

Terminens första föreläsning

Igår morse gick jag upp tidigare än vad jag har gjort på ganska länge eftersom det, efter ett par veckors uppehåll, var dags för föreläsning i Lund. Jag hade ställt klockan på väckning redan vid sextiden vilket innebar att jag hade två och en halv timme på mig att äta frukost och göra allt annat som behövde göras innan min taxi dök upp. Det var alltså dags för den allra sista föreläsningen i kursen "Semantik och lexikologi", så därför fick vi ut en hemtenta som ska skickas in via mail senast fredagen den 16 januari på eftermiddagen. Detta innebär alltså att vi har drygt en vecka på oss, men när vi kollade igenom frågorna var det flera av oss som ansåg att hemtentan inte såg ut att vara så där väldigt svår. Nu är det också så att jag under jullovet beställde kursboken från en sida på nätet - tidigare hade jag varit hänvisad till ett låneexemplar från bibblan och därför blev jag faktiskt glad när det visade sig att den bok jag sökte kunde beställas från den internetsida jag tittade på. Boken kostade cirka trehundra kronor inklusive frakt vilket jag inte anser vara någon astronomisk summa så jag slog till och fick boken några dagar senare. Därför kunde jag även lämna tillbaka låneexemplaret några dagar innan förfallodagen i början av januari. När hemtentan är gjord kan jag ju behålla boken men ett alternativ är ju att sälja den.

Uppsatsjobb igen :O

I övermorgon är det dags för föreläsning i Lund igen och idag har jag suttit och arbetat en del med min uppsats som aldrig verkar bli färdig ... Det första jag gjorde var att göra en del formella ändringar i det jag hittills har skrivit - ett arbete där fortsättning följer - varefter jag fortsatte leta efter de olika typerna av hjälpverb i utskrifterna från Press 65 i Språkbanken. När detta skrivs har jag hunnit gå igenom samtliga 1616 träffar, så det som återstår är att sammanställa det. Som tur är så är vi lediga i morgon också så det blir med väldigt stor sannolikhet en del uppsatsarbete då också.

Lördag

Tänkte bara uppdatera en snabbis innan det är dags att gå ut & promenixa en runda. Jag har, efter några dagars uppehåll, ÄNTLIGEN tagit tag i en inlämningsuppgift i semantik och lexikologi, man kan säga att det brinner lite grann i knutarna eftersom uppgiften ska lämnas in på onsdag förmiddag. Precis som allt annat jag har läst på universitetet så är semantik och lexikologi långt ifrån lätt utan minst lika tufft som vilka akademiska studier som helst, men jag tycker att det underlättar åtminstone till en del om man tycker att ämnet är intressant, vilket jag tycker. När det gäller min *censur* C-uppsats så är jag ju långt ifrån färdig med den men har ju ägnat en del ledig tid också åt den, bland annat för att, som jag brukar säga, "slå ihjäl en del dötid", men givetvis också för att det känns bättre att komma tillbaka till skolan och ha jobbat åtminstone något med uppsatsen än att ha låtit den vara orörd hela lovet. Skriva på manuset var det faktiskt ett tag sedan jag gjorde men kommer att ta upp det när jag är färdig med det jag arbetar med just nu.

Årets första inlägg :)

Det blev en MYCKET trevlig nyårsaftonskväll hos pappa och Cia. Jag infann mig hos dem vid klockan sex på kvällen, och det serverades en delikat trerättersmeny med gratinerad hummer, plankstek och marängsviss. Jag har aldrig ätit hummer innan men det var faktiskt riktigt gott. Dessutom hade jag varit så flitig att jag tidigare på dagen hade bakat en riktigt fin laddning med brysselkex som också avnjöts till det kaffe som avslutade måltiden. Därefter var det i vanlig ordning dags för "Grevinnan och betjänten", som jag har sett varje nyårsafton i jag vet inte hur många års tid. Det har blivit en tradition att se denna mycket roliga sketch, trots att jag kan den utantill vid det här laget. Efter detta  sattes filmen "Mamma Mia" i DVD-spelaren, har aldrig sett den innan men tyckte att det vi hann se - vi var tvungna att stänga av när tolvslaget närmade sig - var riktigt bra. Älskar dessutom den musiken :)

I dag har det varit en mer ordinär dag. Jag sov över hos pappa och Cia och fick skjuts hem av pappa strax innan elva i förmiddags. En stor del av dagen har ägnats åt jobb med uppsatsen och att läsa den kurslitteratur  som ligger till grund för årets första föreläsning den 7 januari. Denna litteratur är en stencil på svenska, vilket känns som en stor omställning med tanke på att den litteratur som hittills har använts på denna delkurs - som startade i november - helt har varit på engelska. Att det bara har varit engelskspråkig litteratur tycker jag å andra sidan är bra eftersom man då vänjer sig vid det och får chans att utveckla sitt ordförråd ytterligare.

RSS 2.0