26 februari

Idag är det exakt ett år sedan Miras födelsebild publicerades i vår lokaltidning NST/HD. Jag har inte själva urklippet men som tur är så kan man leta upp bilden på Helsingborgs Dagblads hemsida. Därför brukar jag kolla på den då och då eftersom jag tycker att den är väldigt söt!

Ja, vad har annars hänt sedan sist då? Tja, inte så mycket utan allt rullar på och än så länge så går arbetet bra både med namnforskningen och uppsatsen (kände inte för att sätta in någon censurerad beskrivning där). Ska sanningen fram så ser jag faktiskt fram emot att gå på det obligatoriska seminariet på måndag. Enligt läraren är det då meningen att vi ska lämna i våra textstommar till uppsatsen, och tyvärr råkar fallet vara det att det inte är så mycket bläck kvar i patronen till min skrivare så i värsta fall får jag fixa det mailvägen men jag hoppas det ska gå det också. För övrigt så var jag igår kväll på ICA Supermarket och storhandlade vilket käkade upp 360 spänn, men å andra sidan så har jag minst sagt bra koll på min ekonomi så jag anser inte att det finns någon som helst anledning att oroa sig där.

Uppsatsjobb & namnforskning

Känner att min bloggkänsla inte riktigt vill infinna sig idag, men jag ska i alla fall försöka få ihop ett inlägg. Nåväl, nu i eftermiddags fick jag ett mail om att det nu på måndag (2 mars) är obligatoriskt seminarium i Lund för oss om ska lägga fram våra C-uppsatser den här terminen (märk väl att jag skrev för oss, vilket alltså förutsätter att jag är en av dem som hinner bli färdig den här terminen, men det hoppas jag ju). I dag har det faktiskt blivit en del uppsatsjobb för min del, och ja, det har väl gått hyfsat, även om det är svårt som sig bör. Förutom det så har jag även jobbat en hel del med den namnforskningskurs som jag också läser vid Lunds universitet. Just det arbetet har jag om sanningen ska fram inte varit så värst flitig med förrän nu, men detta beror på att min huvudsakliga koncentration har legat på uppsatsarbetet. Jag tror inte att någon där ute blir förvånad om jag säger att det är uppsatsarbetet jag upplever som mest avancerat och att det är därför som detta har tagit så pass mycket tid. Både uppsatsarbetet och namnforskningen är dock även mycket intressanta så jag måste erkänna att även det är en orsak till att det blir så mycket skolarbete också på helgerna.

Föreläsning i namnforskning

Ja, det var dags för ett besök på Dialekt- och Ortnamnsarkivet i Lund idag. Tyvärr så var min taxi från Ängelholm till Lund en aning försenad, dock så dök den upp till slut så jag kom fram precis innan föreläsningen startade (man vill ju inte missa något!). Vi som läser denna kurs (och vi är bara två stycken) ska göra varsin skriftlig utredning inom namnforskning. Att komma på ett lämpligt ämne har varit något som jag har upplevt som svårt men nu är det bestämt att jag ska koncentrera mig på ortnamn i Ängelholmsområdet. Har även fått tips om Dialekt- och Ortnamnsarkivets hemsida, som jag besökte så fort jag kom hem från Lund nu i eftermiddags. En del jobb med namnforskningen blev det innan jag bestämde mig för att återuppta arbetet med C-uppsatsen - vilket har legat nere i typ en vecka eftersom jag har ägnat en hel del tid åt att läsa in mig på den litteratur som ingår i namnforskningskursen. Det kändes faktiskt bra att återuppta uppsatsarbetet, och faktiskt så blev det tre timmars oavbrutet arbete. Detta beror på att jag satt och kollade treordskomplement mellan "kommer" och meningens infinita verb i GP 04. Det är absolut inte så att jag påbörjade detta arbete idag, tvärtom så har det pågått några dagar men det är först nu jag känner att jag har kommit en bit på väg. Fortfarande arbetar jag på det sättet att jag gör 5-staplar i kollegieblocket, och en del manusskrivande har det också blivit - de resultat jag kom fram till idag kommer dock inte att skrivas in i manuset förrän tidigast i morgon.

Valentine's Day ...

... spenderades i lugn och ro på förmiddagen - bland annat arbetade jag en del med uppsatsen - medan jag blev hämtad av mamma strax innan två för att hon hade bjudit hem mig, Lisa, Anton och Mira på middag. Dock så fick jag, mamma och Mira tillbringa de första timmarna själva, att Mira var med berodde helt enkelt på att Lisa och Anton var på hockeymatch. Ett besök i Vejbystrand är ju inget man tackar nej till, särskilt inte eftersom just besöken hos mamsen blir väldigt sporadiska nuförtiden - jag har ingen aning om varför men de gånger jag åker ut till Vejbystrand är det oftast för att hälsa på pappa. Men den här gången var det alltså middag hos mamma som gällde, dessutom riktigt god middag i form av smördegsinbakad kassler, ris och sallad. Dessutom bjöd jag på kakor till fikat - det blev en sorts mördegskakor med chokladsmak. Sedan var Lisa och Anton så snälla att jag fick skjuts med dem hem. Tyvärr råkar fallet vara det att jag har åkt på en j-a höftledsinflammation som gör att jag för tillfället har svårt att gå längre sträckor, därför fick Lisa hjälpa mig till dörren. Nu får jag bara hoppas att detta fanskapet går över inom en snar framtid :(

Detta kusliga (dock mest intressanta) uppsatsjobb fortsätter ...

Ja, som ni förstår av rubriken så har jag just företagit mig arbete med min evinnerliga C-uppsats i svenska. Det innebär att jag har, som jag för några dagar sedan skrev på Facebook, "räknat ord". Någon av  mina vänner kommenterade då att det kanske var lättast att räkna med hjälp av datorinställningar i stället för att göra det manuellt. Om det bara vore så enkelt ändå, kan man kanske tycka - men tyvärr är det ju inte den typen av "räknande av ord" som mitt uppsatsarbete går ut på, utan snarare, om jag ska skämta lite: Ord mellan ord samt strukna ord! Ja, man kan säga så eftersom jag koncentrerar mig på de ord som står mellan ordet "kommer" och meningens infinita verb, samt om infinitivmärket "att" är utsatt eller struket. Och just den typen av räknande är det ju bäst om man gör själv, man ska göra det själv helt enkelt. Detta arbete innebär att jag har suttit i stort sett oavbrutet och jobbat sedan innan klockan nio i morse, men i gengäld har jag kommit en bit på väg så det är ju bara att fortsätta - igen :)

Snack med Lisa (och Mira)

Efter att ha ägnat i stort sett hela dagen åt jobb med uppsatsen kände jag nu i eftermiddags starkt för att slå en pling till Lisa för att höra hur läget var. Det verkade faktiskt vara riktigt bra både med henne och Anton. Jag har via Lisas blogg fått veta att det alldeles snart är dags att börja skola in Mira på dagis (om jag ska citera en viss Lisa Wahlgren så kan jag ju säga att det "känns helt knas" att det redan är tid för det). I vanlig ordning frågade sen Lisa om jag ville "prata med Mira" och innan jag hann svara något på den frågan hade Lisa redan lämnat över luren (?) till Mira. När detta händer innebär det oftast att det blir helt tyst (eftersom Mira än så länge är för liten för att fatta detta med telefonpratets ädla konst) och det blev precis så den här gången också. Säger man då "Hej" så får man alltså helt naturligt ett meningsfragment (kalla det joller eller vad ni vill) till svar. Ibland låter det faktiskt som att Mira säger "Linda" när jag "pratar" med henne i telefon så man vet ju aldrig :) Nåväl, den här gången försökte Lisa i bakgrunden styra upp lite aktivitet genom att säga "Sjung för henne! Du kan ju sjunga denna ... "Vår vitaste ros" till exempel!" ("Vår vitaste ros" är en filmlåt från slutet av 1990-talet, min anm. - och jag har sjungit den inför publik två gånger) När jag frågade Lisa varför jag skulle sjunga just den (och jag gillar verkligen den låten, märk väl) så sa Lisa att det var den första låt hon kom att tänka på. Dock så fick hon mig att skratta så att jag inte kunde ta en enda ren ton, så jag slutade efter att ha sjungit ett par takter. Dessutom så vet jag ju inte om Mira gillar min sångröst och vill heller inte fundera  närmare över det just nu. Det verkar däremot som att mitt hemska skratt skrämmer henne en aning. Därför försöker jag låta bli att skratta när vi träffas :)

Karusellkakor

För att fördriva tiden nu i kväll (tiden i för- och eftermiddags försvann som blixten på grund av - någon som blir förvånad? - arbete med uppsatsen) så har jag bakat en riktigt fin sats med kakor till eftermiddagsfikat i morgon. Jag ska erkänna att jag bakar väldigt ofta på fredagar - bara för att det är roligt och för att jag gillar att testa nya saker. Denna gång blev det en sorts småkakor kallade karusellkakor - de benämns även jitterbuggare av vissa - och de är lite småknepiga att göra men det är faktiskt enligt mig lite av charmen. Hittills har de också blivit jättebra varje gång jag har bakat dem. Grunden är vanlig mördeg med ägg som man sedan kavlar ut. På denna platta brer man sedan marängsmet - akta kanterna så att det inte rinner över - och om man vill kan man färga marängmassan innan man brer ut den. Efter att ha tagit kakorna ur ugnen och städat upp ser jag nu fram emot en skön nattsömn. Nu kom jag även på att just den sortens kakor som jag bakade idag har jag faktiskt bjudit Morfar på vid något tillfälle, och han gillade dem faktiskt vilket även jag gör - hade jag inte gjort det så hade jag ju inte bakat dem :) Detta är faktiskt andra veckan i rad som jag fredagsbakar, förra veckan blev det chokladmuffins vilka nu tyvärr är slut. Får se vad jag hittar på nästa gång jag bakar, det kanske blir sockerkaka eller något annat :)

Detta räknande gör mig total-crazy

Som ni kanske förstår av rubriken så har jag precis suttit och jobbat med min C-uppsats (igen...). Jag fortsatte det ännu inte avslutade räknandet i Göteborgs-Posten från 2004 och koncentrerade mig på tvåordskomplement mellan ordet "kommer" och meningens infinitivmärke. Jag har sedan igår kväll hunnit gå igenom en hisklig massa träffar och en anledning till att det har gått framåt bara sedan igår kväll, tror jag är att jag verkligen vet vad jag letar efter. För att underlätta räknandet gör jag även 5-staplar - ni vet såna man gör när man räknar poäng i brännbollsmatcher - i kollegieblocket, som inte är fullt ännu :) men det är bara en tidsfråga innan jag har fyllt halva blocket. Nu när jag har kommit in i arbetet har det faktiskt blivit mer och mer intressant för varje gång.

RSS 2.0