Har äntligen fått mobiltelefonen fixad!

Jag har under en längre tid haft problem med att ringa från min mobiltelefon - eller rättare sagt så har det inte alls funkat att ringa till eller från den och jag har inte vetat varför. Så häromdagen tog jag en sväng till butiken Phone House som ligger ungefär vid torget. Det visade sig att med just det abonnemanget jag har så är man tvungen att fylla på nya pengar i mobilen minst en gång om året och anledningen till att jag inte har kunnat ringa - och att ingen har kunnat ringa mig gör den delen - är att det, när jag var på Phone House, hade gått över ett år sedan jag senast fyllde på pengar i mobilen. Därför fick jag, för 99:-, ett nytt nummer och passade samtidigt på att ladda telefonen med 150:-. Nu vet jag varför mobilen inte har funkat och det kommer inte att gå lika lång tid till nästa gång jag fyller den med pengar.


"Talang" och disco

Om cirka en och en halv timme är det dags för lägeravslutning i aulan så då tyckte jag det passade att slänga in ett blogginlägg medan man väntar. vad som också ska hinnas med (och som ska göras innan klockan tio) är att packa ur rummet och lämna nyckeln i receptionen men jag hoppas att jag hinner med det också. 
  Det här var faktiskt första Furubodalägret jag har varit med om där själva finalkvällen upptas av ett program där deltagarna uppträder, och eftersom jag var en av dem passade jag på att göra mig extra snygg inför kvällen. Eftersom jag och Orian umgicks efter kvällsmaten så var det först strax innan klockan sju jag infann mig på rummet för att fixa till mig. Orian skulle inte uppträda under kvällen utan nöjde sig med att sitta i publiken. Trots att jag började fixa till mig ganska sent hann jag ändå infinna mig i aulan i god tid innan kvällsprogrammet startade. För ovanlighetens skull var "green room" förlagt till ett avskärmat utrymme strax innanför ingången till aulan, tidigare scenkvällar har det alltid varit så att de som uppträder har kommit in på scenen från det så kallade "andrummet" som är ett litet rum beläget i samma byggnad som själva aulan. Tyvärr hade ledarna haft problem med kopiatorn vilket gjorde att inga programblad hade kunnat tryckas upp utan vi som tävlade (11 stycken nummer) fick efter hand veta när det var vår tur. Jag var nummer 9 i startfältet och tyckte att de andra tävlande utförde lysande prestationer på scenen. Efter att man hade framfört sitt nummer var det dags att bli bedömd av kvällens jury, som bestod av "Bert Karlsson" (lägerledaren Ebba Thuresson) samt två jurymedlemmar från New York (lägerledarna Johanna Rosén och Stina Bosk, som båda talade med amerikansk brytning). En av mina favoriter under kvällen var Monica Alm som framförde en Kikki Danielsson-låt, två andra som gjorde väldigt bra ifrån sig var Linda Petterssom och Jenny Melander som framförde Timoteijs låt "Kom".
  När jag var med i "Talang" på Solskensvecka 1 2008 gav "Bert Karlsson" röda kryss till väldigt många av de tävlande (dock inte till mig ...), vilket han faktiskt inte gjorde denna gång. När det var min tur att uppträda var jag som vanligt laddad till tusen och verkligen inställd på att göra ett bra framträdande. Mycket riktigt så kändes det bra efter framträdandet, men tyvärr - får man väl säga, fast jag bryr mig inte ett dugg :) - så fick jag faktiskt rött kryss av Bert. Dock tog jag det fullkomligt lugnt och skrattade bara åt det eftersom jag mycket väl fattade att det hela inte var något annat än ett skämt. Visserligen är låten skriven och inspelad av en av den riktige Bert Karlssons före detta arbetstagare men jag sa definitivt inget om det. De andra två jurymedlemmarna älskade dock mitt framförande och gav mig var sin grön bock. (Tror faktiskt att "Bert Karlsson" ändå gillade mitt nummer så jag blev som sagt inte ledsen utan kände faktiskt bara skadeglädje (!) eftersom han/hon/den/det inte verkade veta eller bry sig om vem som faktiskt hade skrivit och spelat in låten. Om sanningen ska fram så var jag faktiskt beredd på att få rött kryss just av Bert).
  När alla tävlande hade framfört sina nummer var det dags att kryssa i en av kandidaterna på det röstkort man hade fått. Medan rösterna räknades pågick pausunderhållning på scenen och vi fick då bland annat höra ledaren Christoffer "sjunga i duschen". Därefter var det dags att kora kvällens vinnare och det visade sig att den som fått flest röster var Micki Granath med Kelly Family's låt "Can't Help Myself". Han gjorde en mycket bra scenprestation och var definitivt värd att vinna :) Att jag fick ett rött kryss är bara något som jag har skrattat inombords åt hela natten och eftersom publiken verkade vara nöjd så var jag det också - och är det fortfarande:)
  Kvällen avslutades med fika och därefter disco i aulan då jag bland annat dansade med Orian :)

Snart dags för "Talang"

Efter lunch i dag var det dags för oss som ska medverka i kvällens "Talang" att öva våra nummer inne i aulan. Det verkar som att en av de anmälda har strukit sig från listan, men vi kommer ändå - vad jag vet - att vara tolv nummer som uppträder i kväll eftersom det har tillkommit någon. Innan det var dags för mig att ge mig iväg till aulan passade jag på att köpa en ask halstabletter i receptionen - för att vara på den säkra sidan i kväll. När jag skulle öva mitt nummer fick jag sjunga till den CD-skiva jag hade tagit med mig, vilket alltså även kommer att vara fallet i kväll, men de ansvariga ledarna var redan upplysta om att jag är van att sjunga till CD-skiva (de hade ju också sett det på lägrets andra Solskenstimme).
   Efter att man hade övat sitt nummer på scenen var det inte fritt fram att lämna aulan utan lägerledaren Christoffer satt vid ett bord innanför ingången, redo med block och penna för att intervjua de tävlande. Detta är något jag i allra högsta grad är van vid eftersom det har förekommit samtliga gånger vi har haft "Sikta mot stjärnorna" och "Talang" på Solskensvecka 1 och det förekom även vid den scenkväll som arrangerades på Solskesvecka 2 2009 (ingen scenkväll arrangerades förra året). Man fick alltså svara på diverse frågor som Christoffer sedan läste upp för att det skulle stå klart vad han hade antecknat och vi fick även veta att vi som tävlar kommer att få feedback av juryn - men det är ju inget oväntat utan något som man mycket väl känner till om man har sett "Talang" på TV :)

10 augusti

Gårdagskvällen (från tiotiden fram till typ tolv) spenderades i "Spelhålan" på Furubodas elevhem Björkebo tillsammans med Frank (assistent), Micki (deltagare på Solskensvecka 2), Pozo (Mickis assisstent), Orian (en av mina vänner sedan länge :)) och Erika (ledare på Solskensvecka 2). Aktiviteten vi ägnade oss åt var Singstar och det sjöngs ABBA-låtar för glatta livet. Jag har nästan aldrig sjungit ABBA-låtar tidigare men det gick bra - viktigast är väl kanske ändå att vi alla hade roligt.
  I går kväll var det även konsert i samlingssalen med Paul Skoog och Wizex. Paul inledde kvällen med sitt enmansband och klassikern "Ingenting går upp mot Furuboda" och bland de andra låtarna han spelade fanns upptempolåten "Vi behöver varandra". Dessutom skämtade Paul en hel del men det är något som många av oss som känner honom eller har hört honom spela, är vana vid. Vissa i publiken hade köpt lotter och följande utspelades vid dragningen:
Paul: -Är det någon eller några i publiken som har ett lottnummer under 100?
Det verkade som att flera i publiken hade det eftersom det började surras i lokalen.
Paul: - Då kan ni vara tysta för det är ingen av er det är fråga om! Är det någon som har nummer 255 på sin lott?
Jo, det verkade finnas en lycklig person i publiken som fick välja en sak av de priser som stod uppställda på ett bord bredvid scenen.
När alla priser var utdelade till dem som hade vunnit var det dags för Wizex att ta över scenen och vi fick bland andra låtar höra "Mjölnarens Irene" och "Vägen hem". LÅtarna framfördes på ett väldigt bra sätt och det verkade som om bandmedlemmarna hade roligt på scenen.
  När jag skriver detta har jag precis varit i matsalen, ätit frukost och lyssnat på informationen för dagen. Det är ju den sista hela lägerdagen i dag och därmed de sista träffarna i intressegrupperna. visom tillhör den kreativa gruppen ska tydligen träffaspå lekplatsen vid Konferensgården. I eftermiddag kommer även vi som ska vara med i kvällens "Talang" att repetera våra nummer i aulan.

Duggregn ...

... var det när jag lämnade Furubodas matsal efter att ha ätit frukost och lyssnat på information inför dagen. Det är tänkt att vi som tillhör den kreativa intressegruppen i dag ska ner till stranden för att skapa, så om vi ska vara ute hela tiden är det kanske bäst att jag tar på mig fiskartröjan igen :)
  I kväll är det återigen dags för konsert som förhoppningsvis kommer att hållas utomhus. Det är Paul Skoog och Wizex som kommer och upträder för oss, blir spännande att se vad det blr för låtar :)

Temadag

Jag tycker - och säkert många lägerdeltagare med mig - att temadagen är en av Solskensveckans höjdpunkter. När detta skrivs är årets temadag avverkad och jag kan bara säga att det hela även detta år var mycket trevligt. Det började med att vi gruppvis - det vill säga i de "husgrupper" vi tillhör - samlades på ängen vid Konferensgården där det spelades lite musik och efter detta fick vi ut våra respass som gjordes i går. Därefter var det dags att gå runt på dagens olika stationer, som var "Brasilien" (ängen vid Konferensgården), "Indien"(aulan), "USA"(fritidslandet), "Sverige" (folkhögskolan) och "Tanzania" (också i folkhögskolan). Vi som tillhörde "Christoffer Columbus".gänget hade vår första "anhalt" på ängen vid Konferensgården där vi fick klä ut oss i kläder från Fritidslandet, spela på rytminstrument och dansa till sambarytmer. I aulan hade ledarna laddat upp med em hel radda olika sorters torkade kryddor som vi fick lukta på för att kunna komma på vilken krydda som var vilken - jag kan intyga att det var allt annat än lätt. I fritidslandet fick vi tillverka souvenirer som vykort och smycken, vilket för min del resulterade i ett vykort och ett armband. "Sverige"-stationen bestod i att vi fick höra två av Furubodas ambassadörer, en tjej och en kille som båda är födda i mitten av 1980-talet, berätta om sig själva och om jobbet som Furubodaambassadör. På "Tanzania"-stationen var det en tjej och en kille som berättade om när de åkte till Tanzania för att konfirmeras och vi fick även se bilder från deras resa.
  Nu har även anmälningsistan till onsdagens "Talang"-kväll satts upp och när jag kollade så hade ännu ingen anmält sig. Jag har än så länge inte heller hunnit skriva upp mig men eftersom sista anmälningstid är i övermorgon klockan halv tio på förmiddagen så kanske man ändå skulle skynda på. Har ganska precis valt låt (har varit ovanligt sen just med låtvalet detta år ...) och jag kommer att sjunga Carl Lösnitz' ballad "Möta gryningen" som han för några år sedan spelade in tillsammans med sångerskan Jenny Engdahl. Det är alltså, i originalversionen, en duett men jag kommer att framföra låten själv.


Temaeftermiddag, konsert och karaoke

  Jag tycker  att något förtjänar att sägas om gårdagens temaeftermiddag. Hela eftermiddagen, från 14:00 fram till det att kvällsmaten sererades klockan 17:00, gick alltså ut på att varje deltagare skulle göra ett "respass" som används under hela temadagen. Det hela började med att vi allihop fick ut datorutskrivna häften där fram- och baksida dekorerades med färg och/eller glitter vilket vi gjorde i Ateljén. En annan station var "Länder och städer" där vi i gruppen fick titta på en bild som föreställde något som var typiskt för ett visst land. Det gällde sedan att komma på vilket land företeelsen i fråga var specifik för (exempelvis är sushi specifikt för Japan) och sedan även komma på vad landets huvudstad heter. I "bryggan" vid matsalen arrangerades en station kallad "På spåret", som gick ut på att vi genom ledtrådar från lägerledaren Alex, skulle gissa vilket land eller vilken stad vi var på väg till. Ytterligare en station var "passfotografering" i fritidslandet, där vi tog kort som sedan sattes in i de pass vi i dag kommer att använda.
  Det var meningen att kvällsprogrammet skulle äga rum vid Strandstugan, men eftersom vi var lite osäkra på om vädret skulle hålla i sig så förlades konserten till Furubodas utescen. (Eftersom det var ganska kyligt var detta ett utmärkt tillfälle för mig att inviga den fiskartröja jag fick i födelsedagspresent i våras!) En tjejtrio kallad "Mics" (där två av tjejerna ur ledarteamet ingick) spelade och sjöng för oss, vi fick bland annat höra låten "Why" som ledaren Emma Rosenberg har skrivit och dessutom klassikern "Good Night Sweetheart". Under konserten fanns fika framdukad i form av kaffe/saft och morotsmuffins.
  Senare på kvällen samlades de som ville i aulan för att sjunga karaoke. Jag var en av dem som ställde upp och för ovanlighetens skull fanns inga karaokeskivor utan man sjöng till musik från Youtube eller annan sida på nätet. jag framförde bland annat två låtar som Carl Lösnitz har varit med och skrivit, nämligen upptempolåten "God Morgon Världen" som dansbandet Joyride har spelat in, samt balladen "Du Tänder Ett Ljus" som finns i, vad jag vet, minst två versioner och den jag framförde har bandet Black Jack spelat in. (Under mitt framträdande av den sistnämnda låten såg Orian, som satt i raden längst fram, helt exalterad ut och sa sedan att han ÄLSKAR min sångröst, vet inte hur många gånger jag har hört den meningen från honom :)) Även Orian uppträdde, bland annat med Danne Stråheds låt "När En Flicka Talar Skånska", och jag tycker att han gjorde väldigt bra ifrån sig, men framför allt så ska ju karaoke vara roligt :)


7 augusti

Sitter i bibblan och skriver efter att dagens möte med de andra i den kreativa intressegruppen just avslutats. Vad som stod på agendan denna dag var målning med glas- och porslinsfärg. Man kunde testa båda om man kände för det eller välja en av dessa. För min del föll valet på att måla en tallrik och en skål, båda av porslin. Motivet på skålen blev ett gammaldags rosenmotiv medan jag målade en gullviva på tallriken. Därefter hann jag även med att måla en teckning i A3-format till morgondagens temadag om resor. Nu är det alldeles strax lunch ochunder lunchen kommer vi att få information om den temaeftermiddag som kommer att äga rum i dag. Kvällsprogrammet denna dag består i en konsert vid Strandstugan så efter middagen senare i dag kommer vi allihop att samlas vid simhallen för att gemensamt gå ner till havet.

Solskenstimme (och casino)

Vid lunchtid i dag träffade jag faktiskt oväntat på ett par bekanta i matsalen. Min morbror Thomas från Ängelholm var nämligen på dagsutflykt till Furuboda tillsammans med en av sina personliga assistenter. Det visade sig att de hade kommit till Furuboda genom att först ta tåget från Ängelholm till Kristianstad och från Kristianstad buss till Furuboda. Vi satt och snackade ett tag innan dagens Solskenstimme började. Tyvärr så var Thomas och hans assistent tvungna att ge sig iväg innan jag skulle uppträda - annars hade de missat bussen till Kristianstad.
  Som vanligt var Solskenstimmen en kul tillställning. Vi fick höra de senaste nuheterna, se dagens avsnitt av såpan och så blev det lite allsång. Mitt uppträdande ägde rum nästan i slutet av Solskenstimmen och vad ska man säga om det ... jag tycker i alla fall att det kändes bra att kunna "ladda" lite extra innan det var dags. Dessutom var jag väldigt nöjd med mitt uppträdande - och det verkade som att många med mig också var nöjda. När jag skriver detta har jag precis ätit middag och nästa programpunkt är nu "Casinokvällen" som startar klockan halv åtta i kväll. Det börjar då med att alla grupper samlas framför utescenen för att få information och därefter går man runt till de olika stationerna, bland annat kommer det att bjudas på show vid utescenen. Eftersom det är fråga om casino så kommer det att finnas spelstationer som man besöker gruppvis, man spelar dock inte med riktiga pengar utan dessa är upptryckta. Jag minns att jag tycker att förra årets casinokväll var hur kul som helst så det kmmer säkert att bli så i år också.

6 augusti

Sitter i bibblan och skriver i väntan på att den första intressegruppsträffen ska starta. Fick reda på nu vid frukosten att jag, på grund av tidsbrist i ledarstabet då en av musikledarna har eftermiddagen fullbokad med fyrhjulingsåkning, kommer att få sjunga till CD-skivan när jag i eftermiddag ska uppträda på solskenstimmen - men jag tror att det kommer att gå lika bra som det hade gjort om jag hade sjungit till instrumentalackompanjemang.
  Vid frukosten snackade jag med en kompis från Linköping som liksom Paul Skoog är nära vän med Carl Lösnitz. Jag kunde ju inte låta bli att tala om att det är Calle som är upphovsman till låten jag ska sjunga i eftermiddag och det tyckte Elisabeth, som kvinnan heter, bara var roligt. Så började vi även snacka om Pauls uppträdande i "Talang" på TV 4 våren 2010, och precis som jag hade Elisabeth faktiskt trott att det var ett skämt att Paul skulle uppträda ... :) Jag fick även veta att Bert Karlsson och Calle Lösnitz hade snackats vid efter det program där Paul Skoog medverkade, och när Bert sa någonting i stil med att "jag skulle aldrig göra en skiva med Paul Skoog" så hade tydligen Calle svarat:
- Nähä, men jag producerar faktiskt Paul Skoog!
  Det ska erkännas att när jag såg klippet med Paul Skoog på Talang-sajten på nätet så funderade jag faktiskt just över detta - om de i juryn visste att de hade en av Carl Lösnitz' vänner framför sig ... :)

Lägerbål

Skriver detta efter att precis ha varit och fikat efter att ha tittat på lägerbålet uppe i friluftsaulan i skogen. Jag orkade faktiskt med att gå i båda riktningarna - från Furuboda upp i skogen och tillbaka igen - och detta trots att området dels är ganska kuperat och dels så är det på sina ställen sprickor i asfalten. I friluftsaulan blev det en del allsång samt även solosång av Jörgen Lithell som är en av lägerledarna. Därefter var det dags för den här "Tarzan-leken" som har förekommit på en del tidigare lägerbål. En av lägerdeltagarna, Linda Pettersson från Linköping, utsågs till att vara Jane och därefter valdes tre manliga assistenter ut som "Tarzan-aspiranter". Det gällde sedan för dessa tre att försöka charma "Jane" på bästa sätt genom att utföra tre uppdrag. Det första de skulle göra var att ge Jane en present och kanske säga något fint, det andra var att låtsas slå ihjäl något djur och slutligen skulle varje aspirant prestera ett "Tarzanvrål". "Jane" lyckades till slut välja sin "Tarzan" av de tre. Det brukar alltid bli mycket skratt under lägerbålen och det blev det den här gången också. En som verkar ha väldigt nära till skrattet är lägerledaren Jörgen men det var väldigt många andra som också verkade roade av det som försiggick på scenen i friluftsaulan.
  När alla lekar och sketcher var slut var det dags att återvända till Furuboda för en kvällsfika. Jag satt och snackade med en annan lägerdeltagare, Thomas Odselius från Bjärred vars yngre bror Staffan bodde i samma korridor som jag under mina två första år i gymnasiet i Kristianstad, och tyvärr så fick jag reda på att Staffan avled för drygt ett år sedan efter en svår lunginflammation. Han var då endast 29 år gammal (skulle fylla 30 i början av september det året). Ibland tar livet de mest oväntade vändningar och när sådant händer inser man att det gäller att ta väl vara på den tid man har :(

Andra dagen på Solskensvecka 2 2011

Så har ungefär halva den andra dagen på Solskensvecka 2 passerat. Dagen började som vanligt med frukost i matsalen, där jag träffade på en äldre kvinna som jag känner sedan två år, som har varit med som volontär på tidigare läger på Furuboda. Den här kvinnan hade varit en av gästerna på Ernst Skoogs begravning i höstas, och hon berättade att det hade varit flera olika "officianter" under begravningen, folk som - inte alls oväntat - hade talat väldigt väl om Ernst och det han åstadkommit. Jag fick även veta att Ernst under sin sista tid i livet ibland hade varit väldigt förvirrad och sagt att han skulle "gå hem" när det i själva verket var just hemma han befann sig. Jag blev faktiskt chockad när jag fick höra detta. Kvinnan som jag talade med sa att hon tyckte att det var skönt för Ernst att slippa lida mer och det är just vad jag tycker också. 
  Efter frukost var det dags för intressegrupper och lägerdeltagarna fick välja tre olika att prova på under förmiddagen för att sedan välja en av dessa att tillhöra under resten av lägret. DE grupper jag testade var skapande, musik och samtalsgruppen. Den grupp jag nu har anmält mig till är skapandegruppen, som jag tillhörde även förra året. När jag var och testade musikgruppen, och innan det precis var dags att lämna den gruppen för att bege sig till nästa ställe, anmälde jag mig till att uppträda på morgondagens solskenstimme och då sjunga en av Paul Skoogs låtar. Får se hur det blir med det :)
 

Då var vi igång ...

När jag skriver detta har Solskensvecka 2 just invigts. Temat för lägret är detta år "Resa" och lägerdeltagarna är indelade i olika grupper som alla har namn efter berömda upptäcktsresande. Dessa är: James Cook, Christoffer Columbus (där jag ingår), Roald Asmussen, Charles Darwin och Marco Polo.
  Under lägerinvigningen fick vi bland annat information om de olika intressegrupper som finns att välja mellan. Dessa är: samtalsgrupp, musik, djur & natur, idrott samt skapande. precis som förra året har jag bestämt mig för att i år välja skapandegruppen. Nu väntar snart kvällsfika och när jag skriver detta hörs musik från en intilliggande lokal, det är några lägerledare som spelar Bryan Adams låt "When you´re gone".

Back at Furuboda ...

Kom fram till Furuboda för ett par timmar sedan och har nu hunnit packa upp allting på rummet, ställa elmopeden på laddning och har gått runt pch hälsat på alla kompisar som det givetvis var roligt att träffa igen :) Klockan fyra är det middag och två timmar senare är det lägerinvigning i aulan. Har även fått den "bra att ha-bok" som alla lägerdeltagare, ledare och volontärer får, har hunnit kolla i den men ännu inte skrivit något på de sidor som är avsedda för egna anteckningar. (Tror nog att jag skriver om intressanta lägerhändelser här på bloggen så att fler får ta del av dem :))

Ett dagens citat från min kära kompis Orian Repede: "Din sångröst klår ju det mesta Linda!!!" Han sa detta när jag för cirka en kvart sedan stötte på honom och ytterligare en av mina kompisar i entrén.

Snart så ...

Nästan allt är packat (alla kläder och hygienartiklar ligger i Polar-bagen medan diverse CD-skivor och accessoarer har packats ner i en rygsäck. Nu ska jag snart äta frukost och sedan är det bara att vänta tills klockan blir tio  i elva så  att min taxi kommer. Har redan nu fixat så att jag får hjälp att bära ut bagen till taxin :)

Återkommer i eftermiddag :)

Åker till Furuboda på torsdag morgon ...

... och packningen är inte ens påbörjad (så otypiskt mig att vara ute i typ sista sekunden :)) Nåväl, jag har i alla fall plockat fram den bag där alla kläder kommer att packas ner så om vi har tur så kanske jag börjar packa i morgon förmiddag :)

RSS 2.0