"Jag har hört om en stad ovan molnen",CD med 27 sånger av Lydia Lithell

"I Kumla föddes för drygt  hundra år sedan Lydia Lithell. Det var vår mamma och vi ska med glädje snart sjunga en av hennes vackra sånger, 'Det enda jag vet'." Så inledde kantorn och sångförfattarinnan Lydia Lithells näst äldsta dotter Gunilla, gift Olausson, den första av två helgmålsringningar - det femminutersprogram som sänds på lördagkvällar i SVT 1 - i början av 2010. I dessa båda program medverkade Lydia Lithells fem barn Anita, Sören, Gunilla, Solveig och Synnöve. De båda programmen spelades in i frikyrkan Fylstakyrkan i Kumla och varje program inleddes med att Gunilla berättade lite om hur den sång som skulle sjungas hade kommit till. I det första programmet fick vi som sagt lyssna till "Det enda jag vet", då Fylstakyrkans sångkör medverkade i refrängen, och i program två var det dags för den kanske mest kända av Lydias sånger, "Jag har hört om en stad". Under programmet visades även foton ur familjen Lithells privata samling varav ett, som enligt internetsidan sanger.nu togs 1950, föreställde de fem barnen tillsammans med mamma Lydia och pappa Daniel. "Det enda jag vet" var för övrigt en av de sista sånger Lydia skrev, det var 1957 och hon var då sjuk i cancer och hade inte så lång tid kvar att leva.
  På denna skiva hittar vi bland alla vackra sånger såväl "Det enda..." som "Jag har hört om en stad ovan molnen". Jag minns mycket starkt att min morfar brukade sjunga "Jag har hört om en stad". Tänk om jag då hade vetat att Lydias barns yngste halvbror - Jörgen Lithell - några år senare skulle kompa min sång. Jörgen föddes nämligen som den yngste av två söner i Daniel Lithells andra äktenskap. "Jag har hört om en stad" sjungs på skivan av Lydias döttrar Gunilla, Solveig och Synnöve och är den enda av skivans sånger som inte är tonsatt av Lydia utan texten är skriven till en rysk folkmelodi. När Lydia skrev texten hade hon varit på en kyrklig konsert där en grupp ryska kosacker medverkade och bland annat sjöng den ryska folkmelodin "Entonigt klingar den lilla klockan". Lydia tyckte att den sången var mycket vacker och en dag när hon satt vid symaskinen och sydde kände hon att det började sjunga inom henne: "Jag har hört om en stad ovan molnen". Hon berättade senare: "Jag kände mig så tacksam att jag, just jag, fick vara med i den skara som skulle gå till den himmelska staden". Sången - som är sjungen och älskad av både okända sångare och artister som Christer Sjögren och Carola - är mycket önskad i samband med begravningar. I höstas avled Lydias son Sören efter att ha varit sjuk länge och på begravningen, som ägde rum i Kumla kyrka, sjöng Lydias döttrar sin mammas sånger "Som en fjällvandring" och "En ängel skrev", vilka båda finns med på den här skivan. Under gudstjänsten sjöngs dessutom "Jag har hört om en stad" som solosång av Jörgen. (Det ar Sörens fru Gunnel som hade bett Jörgen att sjunga just den sången och jag tycker att det var väldigt fint gjort. "Det gjorde han bra", fick jag senare veta av Jörgens fru Veronica, och det tvivlar jag inte alls på för som jag har sagt tidigare så är Jörgen en mycket duktig sångare.)
  På skivan medverkar inte bara Lydias barn utan även några av hennes barnbarn och barnbarnsbarn. Så får vi exempelvis höra Lydias barnbarn Karin Svärdh sjunga bland andra "Fågelungarna" och "Jag ville fråga änglarna". "Fågelungarna" är en av mina favoriter av skivans sånger. Karin har en fantastisk röst och det märks på melodin att Lydia, när hon skrev sången, blev inspirerad just av fågelsång. Dessutom medverkar som sagt några av Lydia Lithells barnbarnsbarn och bland de låtar dessa framför finns "Om jag vore en liten mus" som sjungs av Joel Olausson. Inspiration till den sången fick Lydia under en frikyrkogudstjänst när pastorn predikade om Noa utifrån en mus perspektiv, och om jag har rätt för mig så är det den allra första av Lydias sånger jag hörde. När jag i lågstadieåldern gick i "Kyrkans knattar" i församlingshemmet i Vejbystrand sjöng vi nämligen ofta den sången - fast då visste jag inte att Lydia hade skrivit den - och jag gillar den väldigt mycket än i dag. Jag tycker att detta är en fantastiskt bra skiva och Lydias sånger kommer sannolikt att leva länge än.

RSS 2.0