Söndag

Mitt bloggande har nu legat nere i en vecka vilket egentligen inte var meningen, men som ni kanske förstår så har jag haft en hel del saker att göra, och dessa saker har till övervägande del bestått av skolarbete. Känns lite sådär att det nu bara är en månad kvar tills förstaversionen av uppsatsen ska vara inne, men jag har faktiskt lärt mig en hel del på vägen. Det är just på grund av uppsatsen som det i morgon är dags att åka till Språk- och Litteraturcentrum i Lund igen, men jag tror att den sammankomsten kommer att enbart kännas positiv med tanke på att jag faktiskt har fått en hel del gjort bara på de här få dagarna.

En annan sak som har hänt i veckan är att jag från Furuboda har fått en anmälningsblankett till ett läger i sommar. Egentligen brukar anmälningstiden gå ut i början av mars, men personen på Furuboda som jag snackade med när jag ringde dit sa att sannolikheten är stor att jag ändå kommer med. Det här året är nämligen det första som jag åker på Solskensläger 2, för personer från cirka 20 år och uppåt, efter att tidigare år ha deltagit i Solskensläger 1. Att jag inte har fått någon blankett redan i början av året - vilket fallet annars alltid har varit - har inte varit något som jag reflekterat över så jättemycket - det vill säga jag ägnade det inte en tanke förrän jag på Furubodas hemsida såg att anmälningstiden gick ut första mars. Det var alltså då som jag ringde upp Furuboda för att kolla vad som hade gått fel. Det visade sig att de i datorregistret hade flyttat över mig till Solskensläger 2 men samtidigt glömt att stryka mig från Solskensläger 1 - och att man stryks från den ena posten är, som jag fattade det, en förutsättning för att anmälningsblanketten ska kunna skrivas ut av Furubodas personal. Så  nu i veckan fick jag äntligern anmälningsblanketten, som blev ifylld och returnerad redan samma dag. Vad jag kan göra nu är alltså bara att hoppas på det bästa :)

Seminarium igen i morgon som sagt ...

... så därför har jag även idag passat på att läsa lite i den uppsats som ska läggas fram. Just nu känns det som att mitt liv till cirka 150 % består av studier, men i nuläget tycker jag att det långtifrån bara är jobbigt. Det "jobbiga" består väl mest i att jag vid ett par tillfällen har tappat bort mig i mitt evinnerliga räknande samt att jag i för hög grad har fokuserat och nästan haft tvångstankar kring att min uppsats måste omfatta si och så många sidor. Jag hoppas att just min förmåga att fokusera är i något bättre form i morgon än vad fallet är just nu, känner nämligen inte så jättestarkt för att ta tag i uppsatsen, har vi tur så fortsätter jag med det i kväll eller i morgon förmiddag.

Fredag

Detta har varit en helt ordinär dag med en del skolarbete (som dock förtjänar att ligga nere i helgen med undantag av den C-uppsats som ska läggas fram på måndag och som jag därför sannolikt läser när jag inte har annat för mig). När detta skrivs har jag precis satt in en plåt med rosa maränger i ugnen, jag kände nämligen för att göra något kreativt och slå ihjäl en del dötid :) Marängerna kommer jag dock inte att äta förrän vid eftermiddagsfikat i morgon, och när detta inlägg är skrivet ska jag städa så att det är fint i lägenheten till helgen.

Handledning i Lund

En uppdatering om hur uppsatshandledningen i Lund gick är nu  på sin plats enligt mig. Jag åkte hemifrån strax efter halv ett för att strax innan två infinna mig på Dialekt.- och Ortnamnsarkivet eftersom jag hade bestämt möte med handledaren i namnforskning, innan det var dags att ge sig iväg till Språk- och Litteraturcentrum för handledning på C-uppsatsen. Enligt läraren i namnforskning arbetar jag på precis rätt sätt så det är bara att fortsätta.  Det är meningen att det slutliga skriftliga arbetet ska omfatta cirka tio datorskrivna A4-sidor. Hur jag ska få ihop det är mig än så länge en gåta - men som sagt, tar jag bara tag i det så snart som möjligt så tror jag att sannolikheten är stor att det på något sätt fixar sig. Efter detta var det alltså dags att se vad handledaren på C-uppsatsen hade att säga om det jag hade mailat in till henne. Mötet på Språk- och Litteraturcentrum tog cirka en timme, och jag kan inte säga annat än att de tips jag fick är sådant jag absolut kan jobba vidare med, bland annat att använda tabeller för att illustrera vissa av de exempel jag tar upp i resultatdelen. Fick dessutom några datorskrivna sidor där det beskrevs hur jag ska gå tillväga. Dessa sidor har jag i skrivande stund inte hunnit kolla på men ska ta tag i det fortast möjligt (igen ...). I färdigt skick ska uppsatsen omfatta mellan 25 och 30 sidor (detta är rekommenderat antal) men det kan variera från fall till fall beroende på vilket ämne man skriver om och även beroende på vilken metod man använder för att få svar på de frågor man ställer i inledningen. Det som står närmast i tur för min del när det gäller uppsatsmanuset är enligt handledaren att ännu mer utveckla det kapitel där jag beskriver den metod och det material jag har använt. Dessutom har jag på ett ställe refererat till (hänvisat till) en bok som har betydelse för det ämne jag skriver om. Hon sa att det är bra om jag faktiskt citerar det som sägs i boken om det jag skriver om i uppsatsen, så det tänker jag också börja jobba med inom det närmaste. (Uppsatsen handlar alltså om förekomster av hjälpverbet "kommer" med och utan infinitivmärket "att", något som det tidigare inte har forskats så väldigt mycket på så vi får ju se hur mitt arbete går :))

Let's work

Ny vecka innebär i stort sett alltid nya utmaningar för en universitetsstudent. Det första jag gjorde efter frukosten i morse var att slå på datorn och fortsätta med skolarbetet (läs: uppsatsen). Nu råkar fallet vara det att jag ju ska träffa uppsatshandledaren i Lund i morgon eftermiddag, och just nu är jag faktiskt inte det minsta nervös inför detta utan de tankar som rör sig i mitt huvud är bara att hon, som jag har sagt tidigare, kommer att ge tips om hur jag kan arbeta vidare. Den textstomme jag mailade in till henne för inte alls länge sedan är på drygt 20 sidor vilket hon sa var "en mycket bra början", så därför siktar jag helhjärtat in mig på att fixa så att det blir "en mycket bra fortsättning" också.

Fredagen den trettonde ...

... som hittills inte har inneburit några olyckor för min del :) Jag var alltså på ortopeden i förmiddags, hade fått tid till kvart över tio men blev tyvärr, får man väl säga, hämtad hemma redan halv tio. Eftersom det inte är så väldigt långt till Södra sjukhuset om man tar sig dit med bil - och till på köpet så åkte vi raka vägen dit - så var jag alltså där redan en dryg halvtimme innan jag skulle vara där. Nåväl, besöket gick bra och den ortopedläkare som undersökte mig sa att mitt onda i höften (och jag har dessutom även ibland haft ont på framsidan av låret) sannolikt beror på att jag sitter still för länge när jag jobbar med skolarbete framför datorn. Med arbetsterapeutens hjälp har jag ju redan åtgärdat detta genom att sänka sitsen på skrivbordsstolen - dock gjordes alltså detta först när jag hade börjat få ont av att sitta still i samma ställning och jobba. Å andra sidan så känns det ju nu jättebra att ha fått veta vari felet ligger. Det är så att min skrivbordsstol tidigare har varit för hög för mig - jag är ganska kort till växten - vilket har gjort att jag har sträckt höften och låret för mycket. Nu är min skrivbordsstol alltså sänkt till en höjd som faktiskt känns mycket mer bekväm att arbeta i.

Uppsatsjobb (som visserligen går framåt ...)

Sedan i förmiddags har jag, givetvis med en del avbrott, jobbat med min C-uppsats i svenska, och nu kan jag faktiskt inte låta bli att använda fackuttryck men det jag har jobbat med, och faktiskt hunnit avsluta men dessvärre bara är i början av att sammanställa, är förekomster av treordskomplement till hjälpverbet "kommer" i kombination med infinitivmärke. Kan säga att det andra av de två kollegieblock jag äger, på grund av uppsatsarbetet nästan är fullklottrat, så om jag ska åka till Maxi och handla någon gång (och helst då alltså inom de närmaste veckorna ...) så får jag helt enkelt se till att investera i ett nytt kollegieblock. Nåväl, det känns (tro det eller ej) skönt att ha kommit ytterligare en bit med detta arbete bara idag. Och som sagt, jag tänker inte ta ut något som helst nederlag innan jag har haft det inplanerade mötet med uppsatshandledaren nästa vecka.

Tisdag

Sitter framför datorn och har precis jobbat med namnforskning efter att ha varit och veckohandlat på Coop. Jag har fått reda på att det är dags för handledning BÅDE i namnforskning och uppsatsarbetet på tisdag i nästa vecka. Enligt mailet (skrivet på norska men gick givetvis att läsa) som jag fick från läraren i namnforskning kan jag ta denna handledning antingen före eller efter jag har snackat med min uppsatshandledare. Efter en del grubblande hit och dit har jag nu kommit fram till att det är bäst om handledningen i namnforskning äger rum innan uppsatshandledningen, som är det enda jag har fått en angiven tid för. Klockan kvart över tre på tisdag eftermiddag ska jag alltså infinnna mig på Språk- och Litteraturcentrum i Lund. Eftersom det var ett tag sedan jag sist var på handledarträff så känns det just nu aningen ovant (?) men å andra sidan så tror jag att efter den timmen handledningen tar så kommer jag att vara aningen klokare på hur jag ska arbeta vidare, det är nämligen det handledarträffen kommer att kretsa kring.

Glömde berätta ...

... att namnforskningen har rullat på lite grann - ganska mycket faktiskt - idag, har till och med börjat på det skriftliga jobbet (eller "paper" som det heter i akademiska kretsar ...). Drygt en sida har det hittills blivit, och jag har börjat kolla på ett par ortnamn som jag inte har undersökt belägg, antal och så vidare för innan. Nu i helgen känner jag dock att namnforskningen precis som uppsatsen förtjänar att ligga nere en del. Enligt ett mail jag för några dagar sedan fick från min handledare är det inom en snar framtid dags för en ny träff, jag har nämligen mailat in till henne det jag hittills har skrivit, och nu har hon alltså läst igenom det och kommer vid mötet, som beräknas ta en timme, lägga fram en del förslag på hur jag kan gå vidare.

6 mars

Besöket hos doktorn i förmiddags gick faktiskt bra (inte för att jag trodde något annat, märk väl ...). Mitt onda i höften visade sig enligt husläkaren bero på att en muskelsena på något vis hade kommit i kläm. Tyvärr så fick jag ingen remiss till ortopeden, men när jag precis talade med mamma i telefon sa hon att jag borde ha fått det - husläkaren är nämligen allmänläkare och mamma tyckte precis som jag att det bästa vore om mer specialiserat folk fick kolla och se så att det inte är något allvarligt, och framför allt få veta vad man kan göra för att jag inte ska fortsätta ha ont.

4 mars

Tandläkarbesöket i eftermiddags gick hyfsat, måste dock erkänna att jag var aningen nervös eftersom jag inte har besökt tandläkaren på drygt ett år. Hoppades av någon anledning att jag skulle slippa röntgen idag - men tror ni inte att det var just detta jag fick genomgå? Sådant gör visserligen inte ont men man kan ju bli mer nervös om det skulle visa sig att man har ett hål eller mer. På en av mina lagade tänder (!) syntes något som såg ut som ett kariesangrepp, dock så skulle tandhygienisten kontakta den tandläkare som har utfört båda mina tandlagningar och denna person kontaktar i sin tur mig någon gång i slutet på nästa vecka. Det borde alltså vara för tidigt att oroa sig ännu.

I eftermiddags, efter tandläkarbesöket, var jag även och storhandlade på Maxi. Det enda negativa med storhandling är att det blir så hiskligt mycket att bära på men det fixade sig ändå. En stor fördel med att handla på Maxi är att det är billigt, även om de inköp jag gjorde slutade på nästan 500 kronor. Detta gjorde att jag fick ta ut lite mer pengar i Sparbanken-automaten utanför entrén, innan det var dags att bege sig hem. Att jag tog ut mer pengar beror på att jag ska till min husläkare på fredag förmiddag. Själva besöket går på 150 kronor medan resan kostar 40 kronor enkel väg, men det är sånt man får stå ut med :)

Husläkarbesök ...

... har jag fått tid till på fredag kvart över tio på morgonen. Det verkar alltså som att denna vecka är full med enbart tradiga saker eftersom jag dessutom ska på kontroll till tandläkaren på onsdag eftermiddag. Vill inte ta ut något som helst i förskott där. har jag hål så går det ju (förhoppningsvis) att laga.
  Har även varit på uppsatsseminarium i Lund idag och hann med att visa handledaren en del av det jag jobbar med för tillfället. Hon verkade faktiskt nöjd med det så det är ju bara att fortsätta i samma spår (hmm ... är det intrycken från kollandet på Vasaloppet igår som sitter i eftersom jag just uttryckte mig på detta sätt?). Efter husläkarbesöket på fredag ska jag dessutom hoppa in till bibblan en sväng för att kolla efter en bok om svenska ortnamn, som jag hoppas att de har inne.

So long folks :)

Uppsatsjobb igen

Det blir inte många pluggfria helger nuförtiden vilket beror på mitt eviga arbete med uppsatsen som har pågått såväl igår som idag. Dock så måste jag erkänna att jag nu inte har tid att tycka att detta arbete är jobbigt på ett negativt sätt. Tvärtom är det så att jag nu är väldigt inne i arbetet, faktiskt så pass att jag ibland har svårt att slita mig ifrån det. Det enda negativa just nu är väl att materialet jag jobbar med är ganska omfattande, men hey, dels äger jag ju en fullt fungerande miniräknare och dels är jag smart nog att fortfarande göra 5- staplar i kollegieblocket (har nu dessutom fått börja anteckna i ett nytt block eftersom det gamla är fullklottrat). Till på köpet är det i morgon eftermiddag, som jag redan har berättat, samling i Lund för oss som ska lägga fram våra uppsatser denna termin.

RSS 2.0