Funkispolitik igen ...

Jag inleder detta inlägg med att referera till en artikel som den 27 oktober 2020 publicerades på webbsidean hejaolika.se, det vill säga hemsidan för tidningen Föräldrakraft. Artikelns rubrik är "Utredning vill slopa "funkisskatten" och öppna jobben för alla". Artikelskribentyen vill bland annat uppräta ett nationellt råd för funktionshinderfrågor som har "...samma tyngd som regeringens finans- och klimatpolitiska råd". Denna och ett antal andra mycket bra punkter tas upp i artikeln. Skribenten skriver bland annat också att "Människors förmåga att arbeta skiljer sig åt mer än vad sjukförsäkringens fyrkantiga fasta steg medger". I dag kan en person arbeta 25, 50, 75 eller 100 procent och är i så fall sjukskriven/ har pension på de återstående 75, 50 eller 25 procenten. Utredningen vill skapa ett flexibelt systen vilket är mer än välkommet enligt mig. Detta är som sagt ett par av de punkter som tas upp i artikeln.
  Nu över till en funktionshinderpolitisk fråga som jag tycker har belysts ALLDELES för lite - nämligen att det faktiskt finns funktionsvariationer som inte syns och att det i ringa eller ingen utsträckning har skapats en tillgänglig arbetsmarknad för personer som lever med dessa fiunktionsvariationer. Personer med högfungerande autism - det som tidigare hette Aspergers syndrom men som sedan 2015 ingår i diagnosgruppen autismspektrumtillstånd - är ofta otroligt begåvade på vissa saker och kan därför vara en enorm tillgång på arbetsmarknaden. Jag tillhör dem som begåvats med denna diagnos och vi är ofta kreativa, lojala och otroligt fokuserade och målinriktade - och det är exakt så jag skulle beskriva mig själv! Viktigt att inskärpa är också att HÖGFUNGERANDE AUTISM INTE ÄR NÅGON BEGÅVNINGSMÄSSIG FUNKTIONSVARIATION OCH BÖR INTE SES SOM NÅGON STÖRNING, NEDSÄTTNING ELLER AVVIKELSE UTAN JUST SOM EN NORMALVARIATION!!! Överst på många arbetsgivares önskelistor atår dock  att "Du som söker tjänsten skall vara flexibel, du skall ha social kompetens och du skall tåla stress och kunna arbeta i ett högt tempo". Många av oss som diagnosticerats med högfungerande autism är dock ofta känsliga för stress och kan ha svårt med det sociala samspelet. Detta har gjort att många av oss står utanför arbetsmarknaden. Jag tycker verkligen att det är hög tid att man skapar en tillgänglig arbetsmarknad för oss eftersom vi har mängder med positiva saker att bidra med. Om detta skall bli verklighet så MÅSTE det dock till en informationskampanj  riktad mot arbetsgivare. Jag hoppas verkligen att en effekt av den pågåernde coronapandemin blir att man så långt som möjligt fasar ut dagliga verksamheter och skapar en tillgänglig arbetsmarknad.
  "Om man får rätt stöd kan man jobba som vem som helst", skrev en av Riksföreningen Grundens medlemmar i en fantastiskt bra artikel på tidningen Föräldrakrafts hemsida. Det håller jag helt med om, och jag vill inskärpa  att detta stöd tillsammans med, som sagt, en informationskampanj riktad till arbetsgivare, är de två viktigaste redskapen för att nå en tillgänglig arbetsmarknad. Jag hoppas verkligen att politikerna tar sitt ansvar och skapar de flexjobb som tidigare har varit på agendan men som det tyvärr inte blev något av med eftersom politikerna tyckte att man borde "utnyttja de lönebidrag som finns mer flexibelt än i dag". Jag tycker att det sannerligen är hög tid att politiker och andra faktiskt SER de enorma möjligheter som finns med att anställa personer med funktionsvariationer och då tänker jag absolut inte bara på oss med högfungerande autism. Nej, ge alla som kan och vill möjlighet att jobba och tjäna egna pengar genom de åtgärder jag har tagit upp i detta inlägg! Desxsutom: SLOPA BEGREPPET "NEDSATT ARBETSFÖRMÅGA"!!! Sverige har fått stenhård kritik av FN för att vi är ett av endast ett fåtal länder i världen som använder detta begrepp. Jag hoppas verkligen att en effekt av pandemin blir att begreppet förpassas till historiens skräphög. Om det inte händer så hoppas jag att riksdagspartierna kommer överens om att gå tillbaka till de betydligt mänskligare regler för sjukersättning som fanns före 2008, då man fick studera med sjukersättning (vilket inte är möjligt idag - om politikerna i M, KD, L och SD som var de soom drev igenom förändringen verkligen hade velat att denna förändring skulle fungera så hade de faktiskt också skapat en tillgänglig arbetsmarknad, något annat är inte acceptabelt!!!), man fick dessutom arbeta volontärt och man fick ta med sig sjukersättningen i hela världen (idag får man bara ta med ersättningen inom EU).
  

Gott Nytt År!

Jag tror att jag talar för väldigt många när jag säger att 2020 var det konstigaste året jag upplevt. VId årets början trodde jag som alla andra att det skulle bli som alla andra år. När coronapandemin blev känd blev inget sig likt. Furuboda Folkhögskola har arrangerat sommarläger varje år sedan 1964 men på grund av pandemin tvingades årets sommarverksamhet ställas in - för första gången någonsin. Furuboda Folkhögskola är dock på inget sätt unik i det avseendet eftersom mängder av andfra kurser, evenemang, festivaler och annat har tvingats ställas in under året, allt för att minska spridningen av coronaviruset. De forskare som tagit fram coronavaccinet har verkligen gjort ett jättejobb - för att inte tala om den vårdpersonal som tagit hand om dem som blivit svårt sjuka på grund av viruset. Jag tillhör definitivt dem som är positiva till att ta coronavaccinet. I sommar är det tänkt att Furubodas sommarläger ska dra igång igen och jag hoppas VERKLIGEN att sommarverksamheten kommer att kunna genomföras i år.

RSS 2.0