Akrylmålning


I södra Närke, vid Vätterns norra strand, ligger den lilla staden Askersund som har drygt 4 000 invånare och är centralort i kommunen med samma namn. Idén till denna målning fick jag när jag googlade efter bilder på staden - eftersom den erbjuder en mängd vackra vyer var det svårt att välja - och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med resultatet. En inspiration har varit min gitarrist Jörgen, som i och för sig inte är bosatt i Askersund utan i Kumla, men när jag fick inspirationen att måla ett motiv från Närke så blev det detta och det kommer helt sannolikt fler framöver.

Nyårslägret på Furuboda ...

... var precis som förra gången helt fantastiskt. Dagen innan nyårsafton anlände jag och de andra deltagarna och installerade oss på våra rum. En av lägrets ledare, Manuel Fervenza, var en ny bekantskap för mig. Under lägret fick vi ta del av hans talanger i sång och gitarrspel. För ett antal år sedan vann han den riksomfattande talangtävlingen "Svensktoppen Nästa" vars final hölls på stora scenen på Liseberg i Göteborg. Även ledaren Fanny var ny för mig. I övrigt var det en hel del kära återseenden. Jörgen och Veronica Lithell ingick i ledargänget och jag fick veta att Jörgen även i år hade spelat på ett antal julfester på Anstalten Kumla.
  En positiv sak var att jag under lägret inte hade lika stora problem med höften som jag hade förra året men jag använde ändå min elmoped för att ta  mig runt på området. Klockan fyra var det dags för lägerinvigning i aulan och då fick vi information om de kommande dagarna. Senare på kvällen var det dags för kvällsaktivitet som bestod i att vi indelade i lag skulle utföra en rad uppgifter i utbyte mot på förhand bestämda antal poäng. Att bada i havet gav exempelvis tusen poäng men jag inns inte om någon vågade sig på det. En annan uppgift var att samla 30 tallkottar.
  På nyårsafton var det först frukost i matsalen och därefter samlades vi i de grupper man hade fått välja mellan dagen innan. Jag begav mig tillsammans med några andra deltagare till Furubodas träningskök där vi av färdigköpt pepparkaksdeg tillverkade dekorationer som skulle användas under kvällens nyårsfest. I dessa kakor gjordes hål som sedan fylldes med smulor av hårda karameller som krossats i mortel. När kakorna var i ugnen smälte krosset och resultatet blev pepparkakor med "fönster". Dessutom gjorde vi fågelmat av kokosfett och olika sorters fröer och nötter. Det gick till på det sättet att vi först smälte kokosfett och sedan blandade i nötterna/fröerna för att sedan lägga massan i pepparkaksformar eller muffinsformar för att stelna.
  Under kvällens fest var en av programpunkterna "Öppen Scen" och jag hade givetvis anmält mig. Jag hade valt att sjunga Carl Lösnitz' och Arnstein Roch Öveerlands visa "Pojken och brevet" och under eftermiddagen hann jag och Jörgen med att repetera låten. Innan dess hann jag dock med att tillsammans med ett gäng andra göra festfint i Furubodas restaurang, där vi lade dukar på borden, satte servetter i glasen och lade fram silverfärgade pärlband som prydnad. Lite senare var det dags att byta om till finkläder för att därefter bege sig till restaurangen på nytt. Förrätten bestod även i år av en fantastiskt god räktoast. Under middagen underhöll Jörgen oss med skön musik från restaurangens scen. Kvällens huvudrätt var Filé Black & White, det vill säga oxfilé och fläskfilé, med potatisgratäng, blandad sallad och baconlindade gröna bönor och även detta var fantastiskt gott.
  Så var det dags för "Öppen Scen" i aulan. Under programmet fick vi bland andra höta Tilda Friberg sjunga Sanna Nielsens melodifestivalbidrag "I'm In Love" och se Louise Trydestam dansa till låten "Slå dig fri" ur Disneyfilmen "Frost". När jag skulle framföra mitt bidrag bad jag Jörgen att ställa fram en stol vilket han gjorde.
- Ja, sa jag, vad säger du Jörgen? Ska vi berätta episoden från 2014 års Solskensvecka, jag menar, det känns ju lite som att de flesta här inne känner till den, eller ... nej?
Jo, Jörgen tyckte att det var på sin plats att återberätta vad som hände den gången.
- Det finns en anledning till att Linda sitter när hon sjunger, inledde han.
- Ja, sa jag, det har att göra med en sak som inträffade på Solskensveckan 2014, en eftermiddag när jag skulle uppträda. Jag hade haft lite grann ont i höften större delen av dagen men trodde att jag skulle klara att stå upp under mitt uppträdande ... men en bit in i låten kände jag hur det högg till i höften.
- Linda bara föll, fyllde Jörgen i och gestikulerade hur det hade sett ut. Hon föll så fint och dramatiskt att alla trodde att det ingick i låten.
Det gick bra att sjunga även om jag var ganska förkyld och inte riktigt tyckte att jag nådde alla låtens höga toner som jag ville. En av lägerledarna hade lånat min kamera för att fotografera mig och efter mitt uppträdande sa hon att jag hade sjungit med känsla. Det blev jag jätteglad av att höra.
  När programmet i aulan var slut var det dags för efterrätt i matsalen. På disken var framdukat både jordgubbscheesecake och kladdkaka och man kunde ta en bit av båda om man ville det. Jag tycker att båda dessa kakor var fantastiskt goda :) När klockan närmade sig tolv gick några ut på parkeringen framför matsalen för att skjuta iväg raketer medan vi andra stannade i matsalen för att beskåda detta. Det hade varit en helt fantastisk kväll, tror jag att alla tyckte.
  Nyårsdagens aktiviteter inleddes återigen med olika workshops. Jag begav mig tillsammans med ett gäng andra deltagare till aulan för att sjunga allsång med Jörgen och Manuel. Vi hade en fantastiskt rolig stund och sjöng många bra låtar. Jörgen och Manuel återsåg jag på eftermiddagen samma dag när det var dags för ännu en musikaktivitet i aulan, denna gång "Jam session" när vi skrev texter som fick sköna bluesmelodier.
  Nyårsdagens kvällsprogram var "När då då?" som var ett lagspel i vilket det gällde att sortera olika företeelser, som seriefigurer och Disneyfilmer, i kronologisk ordning efter när de först dök upp. Jag hade någorlunda koll på dessa men en del kategorier var svårare.
  Dagen efter nyårsdagen, den 2 januari, var det dags att avsluta lägret. Efter lägeravslutningen, som hölls i aulan, var det dags för lunch och därefter var det bara för mig att bege mig till den plats dit alla taxibilar skulle komma. Min taxi skulle komma klockan halv två och den var nästan precis i tid. Fyra fantastiska dagar var till ända, men jag hoppas givetvis att komma med på årets Solskensvecka dit jag redan har anmält mig.
 

RSS 2.0