Denna vecka kommer att bli intensiv ...

... eftersom min agenda är i det närmaste fulltecknad. När detta inlägg är skrivet ska jag fortsätta med en del skoluppgifter innan jag åker till Lund klockan två. Föreläsningen är sedan i vanlig ordning två timmar lång, vilket innebär att jag kommer vara hemma klockan sex i kväll. I morgon ska jag åter till Lund men åker då hemifrån redan vid tolv för att vara hemma runt klockan tre. På onsdag ska jag träffa min uppsatshandledare innan föreläsningen och kommer då att var hemma ganska sent, närmare bestämt runt klockan sju. På torsdag, slutligen, är det föreläsning igen, jag åker då hemifrån vid två för att vara hemma omkring fyra timmar senare. Till på köpet har jag idag mailat min uppsatshandledare igen med tanke på att jag har jobbat en del med uppsatsen sedan vårt senaste möte förra veckan. När det gäller de synpunkter både handledare och (vid oppositionen) opponenter kommer att ha på uppsatserna har en av våra lärare framhållit att "se det inte som kritik utan kalla det hellre feedback". Jag får försöka ha den inställningen, är i alla fall glad att vara igång med uppsatsarbetet. Jag började skriva den 13 september, är nu på den nionde sidan och hoppas få ihop mer.

Detta uppsatsarbete gör mig galen ...

... de gånger jag känner att jag har fastnat och har närmast obefintliga möjligheter att ta mig loss. När detta skrivs är det precis så jag känner. Å andra sidan är det, som jag tidigare sagt, tyvärr så när man skriver uppsats eller på andra sätt bedriver forskningsarbete. Ibland blir man med andra ord fort trött på arbetet och känner kanske för att lägga ner projektet. Nåväl, just för uppsatsens skull var jag idag en runda till biblioteket och kollade i Svenska Akademiens Grammatik, som är ett (kan det tyckas) oändligt fyrabands uppslagsverk om svenskans grammatik, presentation av ordklasser, satstyper och så vidare. Det blev alltså en del antecknande innan jag gick hem för att fortsätta arbetet framför datorn. På en sida jag har blivit tipsad om av min handledare kan man söka efter en mängd olika texter från olika perioder, så det var det jag ägnade mig åt. En nackdel är att om man söker på ett specifikt ord kan man räkna träffarna o tusental vilket resulterar i att man får sitta väldigt länge med detta arbete. När jag sökte efter ett specifikt ord (som alltså har betydelse för min uppsats) så fick jag drygt 34000 träffar men har redan, hör och häpna, hunnit gå igenom runt en tredjedel av dessa och också antecknat var jag slutade så att jag kan fortsätta på samma ställe nästa gång.

22 september

Ja, det var föreläsning idag igen. Själva lektionen började klockan tre på eftermiddagen, dock var jag nere i Lund redan strax innan halv två för ett möte med min uppsatshandledare. Nu råkar fallet vara det att jag i helgen mailade till henne det jag hittills har skrivit, och hon var faktiskt nöjd med det. Visserligen ansåg hon att jag borde specificera min problemformulering mer, så det är absolut något jag tänker jobba med framöver, dock tillade hon också att det faktum att problemformuleringen till en början är allmän är mer regel än undantag inom vetenskapen - oavsett på vilken nivå man skriver, om det är C- eller D-nivå eller högre. Om exakt en månad och en vecka ska för övrigt uppsatsens textstomme - märkväl stommen, inte den slutliga versionen - mailas in till handledaren. Jag hoppas naturligtvis att jag har kommit ytterligare en bit på väg då. Den gångna helgen har för övrigt till stor del ägnats åt just skolarbetet, förutom att jag jobbade med uppsatsen så började jag också förbereda en uppgift som visserligen inte ska redovisas förrän om en månad, men det är enligt mig alltid bra att vara ute i god tid. Jag måste faktiskt erkänna att jag ser fram emot morgondagen så att jag kan fortsätta arbeta med uppsatsen, jag tror faktiskt att en ganska stor del av veckan - som för övrigt är föreläsningsfri - kommer att ägnas åt uppsatsarbetet.

Let's write again

Tänkte bara titta in en snabbis och uppdatera. Uppsatsarbetet pågår nämligen - eller pågår, just nu är det mer som ett tillstånd än som en process. (Tyvärr är det ofta så när man bedriver forskning, att det kan vara långt mellan de moment då det händer något, men å andra sidan är det just det man lär sig på.) Det kommer sannolikt att kännas bättre när jag som sagt har mailat in det hittills nerklottrade till handledaren för att få respons - om det sedan blir positiv eller negativ kommer att visa sig så därför vill jag inte ta ut något i förskott.

Föreläsning igår ...

... eller snarare föreläsningar. Klockan två åkte jag hemifrån för att befinna mig i Lund strax innan tre. Det började med en tvåtimmarsföreläsning då vi gick igenom de hemuppgifter som gjorts till idag. Det visade sig att alla hade klarat det bra -vilket ju bara visar att vi mycket väl behärskar de grundläggande kunskaperna och har förutsättningar också för detta. Efter denna föreläsning var det dock inte slut med skolan för dagen. Klockan fem befann vi nämligen oss i datorsalen som ligger under Språk- och Litteraturcentrums bibliotek, för att göra en del obligatoriska datorövningar. Det rörde sig om sökningar som för vissa av oss är relevanta nu när vi skriver våra uppsatser. Denna lektion varade till klockan sju vilket innebar att jag inte var hemma förrän strax efter åtta.

Hur går det med uppsatsarbetet då? Jo, jag jobbar en del varje dag så det går sakta men säkert framåt. Min B-uppsats i svenska, som skrevs våren 2007, blev ju godkänd så det är det jag siktar på att uppnå den här gången också. Faktum är att det blev en hel del läsande och skrivande den gångna helgen så det känns bra att åtminstone ha börjat. Utöver uppsatsarbetet har vi ju föreläsningsuppgifter som ska göras samt litteratur att läsa. Min nästa träff med uppsatshandledaren blir nu på måndag halv två. Innan dess ska jag försöka maila iväg till handledaren det jag hittills har hunnit skriva.

I'm tired ...

...vilket beror på att jag har läst en massa kurslitteratur idag. Som om inte detta vore nog har jag börjat kladda (märk att detta står utan citationstecken) på utkastet till utkastet etc etc till det som förhoppningsvis blir min C-uppsats i svenska. När jag träffade min handledare i onsdags eftermiddag i Lund var jag fortfarande helt tom på idéer om vad jag ville skriva om, mer än att jag ville skriva om något som på ett eller annat sätt har anknytning till språkhistoria (detta är ett av de uppslag och de idéer till uppsatsämnen som finns i boken "Språkvetenskapliga uppsatser" som jag köpte för ett tag sedan). En idé min handledare hade var då att jag skulle skriva om hur olika författare använder vissa verb i den litteratur de skriver. Så jag har kollat sajten "Språkdata" som min handledare tipsade om och där man kan hitta en hel del äldre texter. Ja, jag har som sagt börjat lite men är i nuläget jävligt tveksam till om det här kommer att bli något.


Den här veckan har gått fort ...

... och det har blivit en del turer fram och tillbaka mellan Ängelholm och Lund. I onsdags hade jag det första uppsatsmötet med min handledare. Fortfarande är jag osäker på vad jag ska skriva om men har faktiskt en idé om att göra något språkhistoriskt, som att jämföra några texter av olika författare och från olika perioder. Eftersom min B-uppsats, som jag skrev vårterminen 2007, var språksociologisk så kände jag för att göra något annorlunda den här gången. Har köpt en bok, "Att skriva språkvetenskapliga uppsatser", där man kan få en del idéer så jag tänker till att börja med fortsätta läsa den.

Let's do some tasks

Har precis kommit hem efter att ha varit på föreläsning i Lund. Riktigt intressant var det faktiskt, det handlade om den första valbara kursen jag läser denna termin. Det är så att när jag läste A-nivån i svenska ingick en (väldigt svår tyckte jag då) kurs om svenska språkets grammatik, och det är de kunskaperna som den kurs jag nu läser bygger vidare på. Bland annat fick vi ut en del övningsmaterial som ska göras på lediga stunder, till exempel passar nu på torsdag väldigt bra eftersom vi då inte har någon föreläsning. Dock har jag redan börjat med de första övningsuppgifterna bara för sakens skull, eller rättare sagt så är detta sannolikt något jag har med mig från vårens etnologikurs, att jag börjar med en ny utdelad uppgift fortast möjligt efter att ha kommit hem. Hur som helst så är jag ju nu mer van vid att läsa på det här sättet än vad jag var när jag läste svenska i Helsingborg. Antagligen är det så att jag blev väldigt sporrad av att klara båda etnologikurserna så bra som jag faktiskt gjorde, så det vore ju dumt om jag inte försökte fortsätta köra på i samma spår - alltså göra mitt allra bästa vilket jag ju naturligtvis tänker göra. I morgon ska jag åter till Lund men då inte på en "vanlig" föreläsning utan jag har anmält mig till en datakurs som universitetet anordnar och som är väldigt bra att gå om man tillhör de studenter som ska skriva C-eller D-uppsats. Minst en gång var man tvungen att gå på kursen - under förutsättning att man föranmäler till it-pedagogen - och i morgon är det alltså min tur.

5 september

Fick ett mail igår kväll om första handledningstillfället för C-uppsatsen. Mitt första möte med handledaren kommer att ske nu på onsdag innan föreläsningen. Lite nervös är man ju men tror att det kommer att gå bra. För övrigt har jag nu fullt upp med att repetitionsläsa kurslitteratur och dessutom har jag fått ett mail om att en bok jag har beställt har kommit in på Stadsbiblioteket. Jag kommer alltså att knata dit när detta inlägg är skrivet, vilket passar bra eftersom jag också ska veckohandla.

Fem månader utan Morfar. R.I.P

C-uppsats och (total) idétorka

Igår var det dags för den första "riktiga" dagen i Lund. Det rörde sig om introduktion till seminarierna eftersom vi är en del studenter som ska skriva våra C-uppsatser denna termin. De flesta i gruppen läser svenska med andraspråksinriktning och det visade sig att en del av dem hade bestämt sig för att skriva uppsatser med inriktning bland annat på hur elever med svenska som andraspråk tillägnar sig språket och vilka svårigheter de stöter på. Tyvärr har jag än så länge ingen aning om vad jag ska skriva om. Dock har dagen idag varit allt annat än lugn eftersom jag dels har repetitionsläst gammal kurslitteratur, dels varit fullt upptagen av en uppsats vi fick ut på lektionen igår. Det är en C-uppsats där författaren har undersökt 20-25-åringars samt 40-plussares språk i ett par olika internetforum och sammanlagt 504 inlägg. Uppsatsen är på sammanlagt 33 sidor (räknat från första sidan till och med litteraturförteckningen). Jag måste säga att jag tycker att den är väldigt intressant. Samtidigt är ju svenska också ett väldigt brett ämne och det finns hur många infallsvinklar som helst, men bara för det tänker jag inte sluta fundera utan jag tror att jag ganska snart kommer att få åtminstone en idé om vad jag vill skriva om.

Let's begin with the studies again

Idag var det alltså dags för introduktionsmötet i Lund. Alla vi som läste svenska på kandidatnivå hade gemensam samling - oavsett om man läste svenska med litterär eller språklig inriktning eller svenska som andraspråk. Så här tidigt i handlingen måste jag faktiskt säga att jag tycker att kursen verkar mycket intressant. Jag tillhörde dem som hade valt den grammatikkurs som startade redan direkt efter introduktionen. Vi fick bland annat reda på att det så småningom kommer två skriftliga hemuppgifter där vi kommer att få visa att vi har lärt oss de ingående momenten. Nästa föreläsning äger rum på onsdag och det är då fråga om introduktion till uppsatskursen. Dessutom skulle det ha varit ytterligare en föreläsning, på torsdag, men den utgår och vi kommer istället att få jobba hemma.

RSS 2.0